Najdi forum

Recept-polenta!

Rabim pomoč izkušenih mamic in sicer: kakšno jed lahko pripravim 11 mesečnemu dojenčku iz polente oz. s čim vse lahko polento kombiniram? Žena me je namreč službeno zapustila za dva dni in meni zmanjkuje idej za prehranjevanje, nad fruteki pa nisem najbolj navdušen. Hvala za odgovore.

lahko jo kombiniraš z mlekom,ali kakšno omakco-kašico,pišč.jetri-kuhanimi…

Polento skuhaj bolj na mehko in ko je že kuhana ji dodaj 1 stepen rumenjak – na hitro premešaj, samo da zakrkne v polenti in je že majčkeno drugačen okus 🙂 Zraven pa kašica iz piščančka – piščančja prsa popečeš, malo zaliješ vodo in pečeš še malo, potem pa čisto na drobno nasekljaš, v omakci, ki je ostala vmešaš majčkeno kisle smetance in dodaš sesekljan piščanček. Dober tek

Vsekakor pa mora biti polenta malce bolj tekoča (mazljiva) kot smo je morda navajeni odrasli.
T.

Polento z mlekom, z jogurtom, z telečjim golažem, s piščanjčjo obaro, lahko tudi govej golaž, ampak mora biti mlada govedina, da bo mehka. Lahko je pa tudi zmleta. Ja, pa na redko jo naredi, lahko dodaš za malo žličko masla, da je bolj rahla.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Nekaj receptov in nasvetov:

Koruza izvira iz južne Amerike – domovina koruze je Peru. Poleg škroba (70%) in beljakovin (10%) vsebuje veliko visokovrednih maščob (v kalčku), veliko kalija, magnezija, fosforja, železa, karotina in vitamina E in B. Koruza ne vsebuje glutena, zato je zelo primerna za prve dojenčkove obroke. Iz moke lahko pripravimo koruzno kašo, koruzne žgance in iz zdroba skuhamo polento ali pečemo tortilje. Polenta je zelo primeren obrok za dojenčka, starega 8 mesecev in več. Koruza je poleg riža ena prvih “žitaric”, ki jih začnemo uvajati v dojenčkovo prehrano. Majhni otroci imajo polento zelo radi, paziti moramo le, da ni presuha, ker jo potem ne radi jedo, ker se jim lepi na nebo in zobke. Če se vam med kuhanjem polenta preveč zgosti, jo enostavno še malce zalijete z vodo ali primernim mlekom. Upoštevati morate tudi, da bo polenta vedno bolj gosta in trda, čim se bo začela hladiti, zato skuhajte bolj redko maso, ki se bo počasi sama strdila (podobno kot puding – no saj je puding tudi narejen v osnovi iz koruznega zdroba). Polenta je primerna kot samostojna jed, lahko pa tudi kot priloga. Če polento skuhamo bolj gosto, jo lahko uporabimo tudi za cmočke ali žličnike, ki jih dodamo mesnim ali zelenjavnim juham.

OSNOVNA POLENTA
Količino koruznega zdroba prilagodimo trenutnim potrebam, voda, pol žličke masla ali margarine

Vodo zavremo, po potrebi rahlo osolimo. V vrelo vodo zakuhamo koruzni zdrob in med občasnim mešanjem kuhamo 10-15 minut. Za izboljšanje okusa lahko dodamo malce masla, margarine ali materino mleko (če je obrok za dojenčka).

SLADKA POLENTA
Količino koruznega zdroba prilagodimo trenutnim potrebam, voda, pol žličke masla ali margarine, 1 žlička javorjevega sirupa

Skuhamo osnovno polento. Preden postrežemo, zamešamo vanjo 1 malo žličko javorjevega sirupa.

SLADKA POLENTA Z RIBEZOVIM SOKOM
Količino koruznega zdroba prilagodimo trenutnim potrebam, voda, pol žličke masla ali margarine, 1 žlička javorjevega sirupa, 1 dcl ribezovega soka

Skuhamo gosto osnovno polento. Preden postrežemo, zamešamo vanjo 1 malo žličko javorjevega sirupa in ribezov sok. Dobro premešamo.

POLENTA Z SUHIM SADJEM
Količino koruznega zdroba prilagodimo trenutnim potrebam, voda, pol žličke masla ali margarine 1 pest mletega kuhanega suhega sadja (slive, marelice, jabolka, rozine, …)

Skuhamo osnovno polento. Preden postrežemo, zamešamo vanjo kašo iz mletega suhega sadja. Dobro premešamo.

POLENTA, SKUHANA NA KOMPOTU
Količino koruznega zdroba prilagodimo trenutnim potrebam, voda, pol žličke masla ali margarine sadni kompot (jabolčni, marelični, ananasov, …)

Skuhamo osnovno polento, le da namesto vode uporabimo jabolčni, marelični, slivov ali ananasov kompot. Koščke sadja lahko na koncu dodamo polenti ali pa jih zmiksamo in dodamo.

POLENTA PO MEHIŠKO
Količino koruznega zdroba prilagodimo trenutnim potrebam, voda, pol žličke masla, razna zelenjava (čebula, paprika vseh barv, paradižnik, por, drobno narezan korenček, bučke, . vse kar imate trenutno pri roki ali na vrtu), nariban sir, žlička olivnega olja ali sojine omake

Skuhamo osnovno polento. Namastimo pekač in nanj zlijemo polentno maso. Pustimo, da se ohladi in strdi. Pokapljamo z olivnim oljem ali sojino omako in nanj namečemo narezano zelenjavo. Bolj ko je pisana mešanica zelenjave, bolj je otrokom všeč. Pečemo v pečici, pri 180-200°C pol ure. Vzamemo pekač ven, na vsebino naribamo sir in damo nazaj v pečico, toliko, da se sir stopi.

Naš sonček ima za večerjo rad tudi polento z zelenjavo ali sadjem!

Polento z zelenjavo skuham tako, da najprej skuham zelenjavo, največkrat korenček ali pa cvetačo, na koncu dodam polento in nekaj kapljic olivnega olja in kuham, da se zgosti.
Tako, kot pišejo predhodnice, naj ne bo preveč gosta.
Na koncu korenček (ali cvetačo) pretlačim z vilicami in postrežem.

sadno polento pa pripravim obočajno z banano:
Skuham polento in nato še v vročo polento primešam zmečkano banano, ter takoj postrežem – zelo hitro pripravljena zdrava večerja!

Dober tek!

TISA

Naš 18 mesečnik pa še vedno pljune polento ven takoj, ko jo dobi v usta 🙁
Je še kateri, ki ne mara polente?

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Naš jo tudi bolj “obira”, zato jo vedno mešam s koruzno moko. Tako pa kar gre dol.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Ej Vladka,
naši ne marajo instant polente, ker je bolj groba. Polento iz pravega zdroba pa zelo radi jedo.

Ej, Karmen, a res? Naši ostali jo jedo, zadnjič smo dobili Franck-ovo, ko nas je obiskal en Tomijev bivši sodelavec iz Zagreba… ta, tu pri nas, malo pogreni….
Moram malo pogledati v trgovini, če dobim pravi zdrob… koruzni škrob in moko sem že našla :o)
Pozdravček, moram kuhat.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

New Report

Close