Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija rebra

rebra

Pozdravljeni,
spet se obračam na vas. Moj fantek je zdaj star 5 mes. in dva tedna. Naše težave s hranjenjem se počasi umirjajo, kot ste rekli. Zdaj pa sem opazila, da mu na levi strani rebra štrlijo bolj ven, kot na desni. Razvija se normalno, tudi je že podvojil svojo porodno težo (kakor mi moja domača tehtnica pokaže), ima 8 kg. Je zelo močan, obrača se z lahkoto, tudi ritko že fajn dvigne, ko leži na trebuščku. Če je na hrbtu, pa dvigne glavo in noge v zrak in tako drži tudi dve minuti. Ko je nag in tako dvigne glavico in noge, pa se na levi strani rebra bolj izbočijo. Jaz imam skoliozo, vendar ne od rojstva ampak zaradi hitre rasti v puberteti. Zakaj je do tega prišlo? Mislite, da moramo k kakšnemu specialistu? Mislite, da bo samo prešlo ali bo potrebno zdravljenje? Mislite, da je to lahko posledica dvignjenega vzglavja v posleljici in v vozičku zaradi polivanja?V naprej hvala za vaše odgovore. LP

Spoštovana,

noben človek (tudi tisti, za katere menimo da imajo idealno postavo) ni povsem simetričen. In prav možno je, da razlika v izbočenosti reber, ki jo opazujete, ni nič drugega, kot nepomembna asimetrija telesa, ki jo lahko opazi res samo “strogo” oko (pre)skrbne mamice.

Seveda je možno, da dejansko gre za asimetrijo prsnega koša, ki je lahko povezana tudi s skoliozo zaradi pojava polovičnih vretenc (hemiverteber – napaka v razvoju telesa vretenc). A je zelo malo verjetno, saj je starost vašega dojenčka še veliko prenizka. V tem primeru bi skoliozo opazili tudi sami ob legi golega otroka na trebuščku (S-asta ukrivljenost krbtenice).

Da boste povsem pomirjeni, opozorite vašega pediatra (pediatrinjo) na te strahove, pregled otroka lahko edini pove, ali imajo vaše skrbi kakšno osnovo in so potrebne morda dodatne preiskave, ali gre le za “prekritično” opazovanje ob asimetričnem položaju dojenčka.

Zanesljivo pa položaj v vozičku ali posteljici nima nobene vzročne povezave z asimetrijo v rasti določenih delov telesa.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Še enkrat pozdravljeni,
bili smo na sistematskem pregledu (6 mesecev) in sem pediatra opozorila na rebra. Pregledal mu je zapestja in nekaj govoril o zadebeljenih radiusih in rahitisu. Naj redno dajemo AD3 kapljice.
Mene pa zanima ali je res možno, da bi se nakazal rahitis, saj ima sinček pri 6 mesecih 70cm in 8290g. Hranjen je bil samo z Allernovo, ki vsebuje tudi te vitamine, dajala pa sem mu italijanske AD3 adisterollo, zaradi hudih krčev. Sedaj smo začeli uvajati gosto hrano.
Jaz sem se bolj bala, da bi ga predozirala z vitamini.
Res sem zmedena.
Hvala in LP

Spoštovana,

zelo dvomim, da bi imel vaš sinko rahitis, čeprav je ta možen tudi ob hranjenju z mlečnimi nadomestki, ki so obogateni z vitaminom D in kljub rednemu dodajanju D-vitaminskih kapljic. V tem primeru bi lahko šlo za prirojeno pomanjkanje enega od encimov, ki sodelujejo v presnovi vitamina D in vgrajevanju kalcija v kost. Ker pa so to izjemno redke diagnoze (ki jih poznam iz učbenika, ne iz vsakdanjega dela) in so praviloma dedne (torej ima to motnjo eden od staršev), bo bolj modro, če to skrb kar odmislite. In verjemite, da vas bo pediater napotil k specialistu endokrinologu ob najmanjšem sumu na takšno bolezen.

Ob odmerkih, ki jih dajete, je tudi predoziranje vitamina D nemogoče. Če le niste porabili po nekaj stekleničk italijanskih kapljic na teden…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani!

Moj 1 letni sin ima na desni strani reber, tik pod prsnico, (nad ksilofoidnim izrastkom?) tipno gmotico hrustanca… Na otip ga ne boli in ne raste. Sva bila pri pediatru, pa ni bil zaskrbljen zaradi pojava. Da gre za hrustanec, menda. Vendar… Mene pa grozno skrbi. Brala sem namreč članek o raku hrustanca, ( chondrosarcoma) in sem čisto preč. Bi pediater lahko spregledal kaj takega? Gre samo za nesimetrijo? Čisto se zbegana in prestrašena.

Kaj menite?

Lp.

Spoštovana,

to, kar opisujete, je najverjetneje le normalna varianta asimetričnega ščitastega hrustanca prsnice, ki je zelo pogosto tipen pri otrocih do 2. leta. Ko otrok raste in se prsni koš širi ter postajajo medrebrne mišice vse močnejše, tudi vdolbina prsnice pred koncem izgine in “ščitek” neha štrleti.

O kakšnih hondrosarkomih pa nikakor ne razmišljajte – gre za tako izjemno redke tumorje (pa še to ne v tej starosti in ne na tej lokaciji), da je tveganje za kaj takega enako kot da na vašo hišo jutri pade ogromen meterorit …

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close