Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Reakcije po KT

Reakcije po KT

Pozdravljeni!

Stara sem 34 let in sem bila operirana na levi dojki. Odstranili so mi 25 mm invazivni duktalni karcinom, gradus III, neg.bezgavke, ER 0,PR 0, HER-2 neg.
Pričela sem z KT in me zanimajo reakcije po prejemanju KT in kako jih omiliti.Prejela sem jo 24.4. in sem se počutila zelo slabo 4 dni.
Glavobol je od prvega dne, pa še danes je prisoten.Srce mi je razbijalo 2 dni.Žile na desni roki so mi otekle in sem dobila zdravilo Amoksiklav Solvo.Roka je tudi otečena. Vem, da mi bodo izpadli lasje, ker sem bila na to opozorjena.Kakšne težave so še lahko?
Da bom vrgla puško v koruzo sploh ne pomislim več sedaj, prej pa sem večkrat.Pomoč sem našla prav na tem netu, zato sem se odločila tudi sama da kaj napišem. Spremljala sem vaše pogovore in našla marsikje tudi sebe v njih.

Vsem se zahvaljujem za pomoč. Mateja

Možnih stranskih učinkov kemoterapije je zelo veliko, različnim ljudem se dogajajo različni, a nima smisla zdaj zbrati podatkov o vseh in čakati, kdaj se ti pojavijo. Manj ko boš o tem vnaprej razglabljala, bolje se boš počutila. Ko se ti bo kaj konkretnega pojavilo, boš pa že opazila, brez skrbi.

To je samo moje mnenje, na osnovi izkušenj. Skozi kemoterapijo sem morala pa v življenju iti dvakrat, pred 15 leti in potem lansko leto.

Glavobola jaz nisem imela, tako da tega ti ne morem komentirati. Žile so se mi vnele, tam nekje v tretjem ciklu prejemanja, a roka mi ni otekla. Glede otekline se posvetuj z zdravnikom – ali se priporoča telovadba, mirovanje ali kaj. Za vnete žile sem jaz dobila priporočilo za neko mazilo – kupiti sem ga pa morala sama, ker je na negativni listi. Če gre za vnetje žil na roki, kjer so ti uvajali citostatik, potem bi bilo morda pametno povprašati, če ti ne bi za čas prejemanja kemoterapije namestili katetra oziroma kanala, da te ne zbadajo vsakič posebej. Meni so to možnost omenile sestre v ambulanti za kemoterapijo, a žal šele pri predzadnjem ciklu, kar pa potem ni imelo več smisla. Če so te vnaprej opozorili, da ti bodo izpadli lasje, potem ti bodo po vsej verjetnosti začeli izpadati po treh tednih od začetka terapije in na hitro bodo izpadli. Zato je zdaj čas, da si dobiš napotnico za lasuljo in si jo greš čim prej iskat, dokler še imaš svoje lase,da ti bodo v trgovini lažje svetovali, ko te bodo videli z lasmi. Glede slabosti še najbolj pomaga, da ješ po malem in po pameti (jaz enkrat nisem, sem se preveč nabasala, pa sem potem bruhala – edinkrat). V času slabosti sem bolj počivala in jedla, kar mi je pač ustrezalo. težav z izgubo teže nisem imela – mi je vedno veliko kaloričnih stvari ustrezalo:) Pa gibanje v naravi pomaga, čeprav le počasen sprehod.

Drugih stranskih učinkov jaz nisem imela, razen seveda zmede v menstrualnem ciklu, ki je za par mesecev tudi izostal.

Spoštovana bolnica!
Pozdravljena na forumu! Težave so odvisne med drugim(kot ti je nazorno predstavila marjetica) tudi od vrste prejetega zdravila-sklepam da dobivate antracikline, ker imate vnetje žile-flebitis.Na naslednji kontroli, ko boste sli na KT, nujno povejte zdravniku za omenjeno težavo in naj vam vstavijo kanal, ker vsakič zbadat je tud mal smesn in potrata časa in bolečin.Če se bodo glavoboli stopnjevali, ravno tako povejte, naredijo naj vam ventrikulografijo zaradi iztisne funkcije srca, ki med prejemanjem antraciklinov pade, oz.se poslabša,če ne bo šlo drugače bo treba terapijo zamenjati, ker zdravljenje s hudimi neželenimi učinki ni zdravljenje, ampak povzročitev dodatne škode.NAJ vam potem uvedejo taksane, ki nimajo teh zadev, in ki z ozirom na tip bolezni pridejo prav.
Sicer pa načeloma tudi slabosti in bruhanja ne bi smelo biti ob dopri podpori.Poleg tega se lahko razbarvajo nohti, nastanejo edemi, makulozne spremembe na koži, motnje v delovanju jeter-vse to je naloga lečečega onkologa, DA VAM RAZLOZI, preden greste na i.kemoterapijo(res ne vem več,zakaj se tega ne da v parih stavkih povedat na prvem pregledu pred KT)-!
V kolikor ne dobite zadostnih informacij, povprasajte sami, in če dobite v zameno brezobziren odgovor, zamenjajte zdravnika!Vedeti morate,da se gre za vas in imate pravico zvedeti drugo,tretje mnenje, ali pa četrto.!!

Srečno in vse lepo!
M.

Hvala za vajino pomoč.

Za kanal, da bi mi ga vstavili bom vprašala.
Sedaj si pišem vprašanja da ne bom katerega pozabila.Upam, da bom dobila odgovore.

Srečno. Mateja

New Report

Close