reakcija po cepljenju?
Pozdravljeni,
na vas se obračam s vprašanjem glede možne reakcije po cepljenju. Hči je bila ob enem letu redno cepljena (OMR) pred 8 dnevi. Zdravnici sem omenila, da je pred tem bila tri dni že zahripana, vročine pa ni imela, vendar pa je dejala da ni videti kakšnega prehlada in naju je napotila na cepljenje. Nekaj ur po kasneje ji je začelo močno teči iz noska (voda), kar traja še danes, vendar že v nekoliko zmanjšanem obsegu. Vendar pa je deklica že od cepljenja dalje precej nerazpoložena, jokava, opažam občasno vročino (ni visoka, se pa pojavlja v pogostih časovnih intervalih), nocoj pa opažam po obrazu rdečkaste izpuščaje. Ali je možno to pripisati cepljenju, in ali lahko reakcija traja tako dolgo?
Vnaprej hvala za odgovor in lep vikend!
Pozdravljeni, dm,
bom samo malo komentirala. Mislim, da bi morali pediatri razložiti vse, proti čemu cepijo in na katere stranske pojave naj bodo starši pozorni.Predvsem pa, da starši pokličejo, če opazijo kakšne reakcije, ki jih povezujejo s cepljenjem.
Seveda je možno, da je vse to v zvezi s cepljenjem, čeprav pri OMR včasih vidimo izpuščaj tudi 2 tedna po cepljenju in ga pripisujemo komponenti proti ošpicam. Tudi vročina se lahko pojavi šele čez nekaj dni (okoli 7. dne).
Pri vas je sicer res nejasno, lahko gre za virusni infekt, ki je bil že prisoten, lahko za reakcijo po cepljenju. Pregledati bi moral še infektolog, da preceni, kaj je.
Bom kar kopirala še odgovor iz foruma Cepljenja, ker vem, da mi Nina tega ne bo zamerila:
Avtor: Nina P
Datum: 17-08-05 20:47
Cepivo Priorix: neželeni učinki
V kontroliranih kliničnih raziskavah so aktivno spremljali znake in simptome pri več kot 5400 cepljenih osebah v 42 dnevnem opazovalnem obdobju. Cepljene osebe so prosili, da med potekom raziskave poročajo o vsaki klinični spremembi. Pri cepljenih osebah so zabeležili naslednje neželene učinke, navedene po pogostnosti pojavljanja:
Lokalna rdečina – 7.2 %
Kožni izpuščaj – 7.1 %
Vročica – 6.4 %
Lokalna bolečina – 3.1 %
Lokalna oteklina – 2.6 %
Oteklina obušesne slinavke – 0.7 %
Vročični krči – 0.1 %
Med aktivnim spremljanjem znakov in simptomov se je pri skupno manj kot 6% cepljenih oseb pojavil eden od naslednjih znakov, ki naj bi bil povezan s cepljenjem: nemir (0,90%), vnetje žrela (0,68 %), infekcije zgornjih dihalnih poti (0,57%), vnetje nosne sluznice (0,56%),
driska (0,54%), bronhitis (0,52%), bruhanje (0,43%), kašelj (0,39%), ostale virusne infekcije (0,31%) in vnetje srednjega ušesa (0,30%).
V primerjalnih študijah poročajo o pomembno nižji stopnji pojavnosti lokalne bolečine, rdečine in kožnih izpuščajev po cepljenju s cepivom Priorix™ glede na primerjalno cepivo.
Pojavnost ostalih zgoraj naštetih neželenih učinkov je bila podobna pri obeh cepivih.
Kot zelo zelo redki stranski učinki, ki pa jih v tej študiji niso zaznali, saj je bil vzorec opazovanih oseb premajhen, bi se lahko pojavile tudi preobčutljivostne reakcije, vaskulitisi oz. avtoimunske reakcije, ipd.
Pozdrav!
Nina
Po podatkih registra zdravil pa so stranski učinki ob cepljenju z navedenim cepivom naslednji:
Lokalni:Kratkotrajna bolečina in nadraženost ( edem, zatrdlina in eritem) na mestu injiciranja.
Splošni:
Poročajo, da se po prvem odmerku pri 5 do 15 % cepljenih oseb s cepivom proti OMR pojavijo neželeni učinki,
ki so v glavnem omejeni na osebe, preobčutljive na neko komponento cepiva. Povišana telesna temperatura, ki se pojavlja ( približno) en teden po cepljenju, ter kožni izpuščaj sta najbolj pogosti reakciji na cepljenje z živim atenuiranim virusom ošpic. Redke reakcije na komponento mumpsa se kažejo kot povišana telesna temperatura, mumps, izpuščaji in aseptični meningitis. Neželeni učinki na komponento rdečk so povezani s starostjocepljenih oseb. (Npr. od 0% do 2 % deklic v starosti od 6 do 12 let in od 13 do 16 let v primerjavi s 25 % deklic in žensk v starosti od 20 do 24 let ( po puberteti) navajajo bolečine v sklepih in artritis po cepljenju).
lp
Tanč
Bom kar sem se priključila, čeprav je moje vprašanje drugačne vrste.
Tudi moja hči je bila ta teden cepljena (OMR), sicer pri starosti 26 mesecev (z 10,5 meseci je začela hoditi v vrtec in potem nikoli ni bila prav zdrava…). No, pa so mi dali zraven še zloženko o cepljenju (izdal IVZ)in preberem, da se proti davici, oslovskemu kašlju, tetanusu in Hib cepi četrtič še v drugem letu starosti. Hči je bila cepljena pri starosti 6 mesecev nazadnje – tretjič (maja 2005). Ali smo prepozni za revakcinacijo (ne vem ali je pediatrinja pozabila omeniti, čeprav tudi za to ne bi bili cepljeni, ker je bila vsak mesec bolna, ko si je toliko opomogla, da bi jo lahko cepili je pa itak zopet zbolela)?
Pa še to. Po 2. cepljenju se ji je pojavila vročina preko 39, po 3. prav tako, poleg tega pa je tisti dan in noč skoraj ves čas kričala in se vedla nekako odsotno, kot da ne zazna okolice okrog sebe (jo je bilo nemogoče pomiriti, čeprav sem jo ves čas nosila, tolažila, poskušala umiriti, dojiti…) – 2 uri je kričala, potem od utrujenosti zaspala, v spanju jokala, se zbudila, malo dojila in zopet kričala. Dala sem ji svečko proti bolečinam, pa obkladek, če bi jo bolela nogica, vendar to ni bilo to. To je trajalo tisti dan in noč. Mogoče smo tudi zato malo odlašali s cepljenjem OMR, ker me je še zdaj groza, ko se spomnim kakšna je bila. Vročina je sicer obakrat trajala 2 dni, potem je bilo dobro. Ali lahko pri 4. cepljenju pričakujemo še kakšno hujšo reakcijo? Sicer sedaj pri dveh letih tekoče govori in zna zelo dobro ubesediti svoja občutja, ampak ne vem, kaj se je pravzaprav dogajalo. Na tako reakcijo me nihče ni opozoril.
Pozdravljeni, Sonja,
eno leto po zadnji dozi je potrebna še revakcinacija DiTeaPerPolioHiB, torej bi jo morali opraviti maja 2006. Verjetno so spregledali, ker je punčka že tako velika. Nič hudega, boste pa malo kasneje, čez 4 tedne, samo opomnite vašo zdravnico.
Kot ste opisali, bi lahko bila pretirana reakcija po 2. in 3. dozi (neutolažljiv jok, slab kontakt z otrokom, skoraj neodzivnost). Vročina ni nič posebnega in dober znak je tudi to, da je po 48 urah vse prenehalo. Vendar popolnoma pa se npr. alergije na cepivo ne da izključiti. Pogovorite se s pediatrinjo, ali bi morda testirali.
lp
Tanč
SOnja, jaz ti pri taki reakciji vsekakor svetujem pregled, kjer ugotovijo ali ovržejo alergijo na cepivo. Pregled je enostaven vzamejo kri in pošljejo na test. Če jaz ne bi rinila z glavo skozi zid po 3. di-te-per cepljenju, bi mi sin po 4. revakcinaciji verjetno umrl zaradi anafilaktičnega šoka. Se raje ne spomnim na to! Stopnja alergije, ki so jo ugotovili, je uradno četrta (najvišja), raven protiteles pa taka, da tudi letos pri ponovnih testih nihče niti pomislil ni na ponovno cepljenje. Takratna pediatrinja me niti poslušala ni, samo gonila svojo. Še danes se moram za nekaj prijet če jo srečam, da ji ne skočim v ksiht in ji ne spraskam oči.
Ta pregled se opravi pri alergologu na ped. kliniki.
lp
Tanč