reakcija nujno
Pozdravljeni,
moj otrok ima atopijski dermatitis in alergičen je na jajca. AD je prisoten od 5t, alergija na jajce pa je bila prvič opažena 4 dni po prvi dozi obveznega cepljenja in proti rotavirusu. Namreč v prostoru, če se peče jajce, dobi urtikarijo. To smo potem včekrat opazili v enakih okoliščinah, kožni testi so alergijo na jajca portdili. Drugo dozo rotarixa je dobil pred mesecem dni, nobene reakcije. Zdaj pri pol leta je bi pa cepljen po rednem programu in proti pnevmokoku. Po kakih 12 urah po cepljenju je dobil vročino, ki še danes traja, to je zdaj že 4.dan … bili smo pri dežurnem in pri osebni pediatrinji. Glede na nizke levkocite in crp 20, drugi dan 15, so rekli, da je viroza. Vročina je bila najvišja 40,5. Jaz mislim, da je to od cepljenja. Tudi na nogici, je imel rdečino in zatrdilno nekje 1cm, tam kjer je dobil drugo dozo obveznega. In zato je pediatrinja zamaknila tretjo dozo na 12 mesecev in rekla, da nam bo prej predpisala claritin, da se pred cepljenjem vzame. Da bi pa za pnevmokok cepila normalno pri 9mesecih. Ne vem ali naj ga še sploh cepim. Naj povem, da sem nekje kak mesec in pol nazaj opažala, da ni več dobil nič pikic, torej urtik, če je bil v istem prostoru, kjer se je peklo jajce. Danes pa je spet dobil urtikarijo, ko je vstopil v kuhinjo po 5 minutah, ko so se pekla jajca. Zdi se mi, da vsako cepljenje toliko poruši imunski sistem, da se alergija spet ojača in nato počasi pada ta jakost. Je to možna razlaga? Atopijski dermatitis se je tudi poslabšal po vsem tem cepčjenju in virozi ali reakciji … je pa imel že zelo lepo kožo. Dobil je cutticon, je to vredu krema? In v primeru, da bi dobil hujšo reakcijo z otekanjem, tega me je res strah, mu lahko dam 5 kapljic Fenistila in letim na urgenco? 16 kapljic je rekla dr naenkrat lahko, ima 8500g.
Ob akutni reakciji – urtikariji, seveda lahko in morate dati antihistaminik, v tem primeru Fenistil kapljice. Cutticom je kortikosteroidna krema, primerna za zdravljenje sprememb atopijskega dermatitisa. Tudi pri urtikariji enkraten nanos ublaži srbenje in širjenje koprivnice.
Priporočen odmerek je 2 kapljici na kilogram telesne teže dnevno, razdeljen v tri odmerke, torej za 8,5 kg otroka 3x denvno 5-6 kapljic.