Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja reakcija na cepivo

reakcija na cepivo

Pozdravljeni.
Hčerka je bila cepljena prvič pri 6.mesecu starosti. 4 dni po cepljenju se je začelo dogajat sledeče: zvečer je normalno zaspala potem pa se po eni uri spanja kar na enkrat zbudila in kričala in se zvijala. takrat je pomirit nismo mogli z ničemer ne z dudo ne flaško. Vreščeči jok in krči so trajali približno pol ure potem se je pomirla. To se je ponovilo še tudi baslednjo noč. Že takoj prvo noč smo otroka peljali k dežurnemu zdravniku vendar se je stanje do prihoda že pomirilo tako da tam niso videli ničesar. Domov sma šle z diagnozo izraščanja zob. O zobih ni bilo ne duha ne sluha še nadalnih 5 mesecev. Pri izraščanju zob pa tudi ne more otroka tak krčit. čez dan sem opazovala hčerko in morem rečt da se je obnaša zelo čudno. Niti enkrat se ni nasmejala, nobenega ni prepoznala, kričala, se zopet zvijala. Vse to se je vleklo skozi celi mesec. Skratka otrok se je po cepljenju spremenil 100%. Tudi ponoči se mi je začela zbujat po cepljenju (od 2 do 6 m mi je prespala celo noč).

Zanima me sledeče:
Kaj menite vi so lahko znaki posledica cepljenja?

vreščeči jok
krči
nezanimanje za okolico
neprepoznavanje domačih
odsotnost

Hvala za odgovor. lp

Spoštovani, čas, med pojavom znakov in cepljenjem, je sicer nekoliko dolg (nekateri znaki so se v fazi preskušanja cepiva sicer zelo redko pojavili v zvezi s cepljenjem, vendar v obdobju do 4 dni po cepjenju). Pri kontrolirani študiji je bil opisan 1 primer krčev na nekaj čez 13.000 cepljenih, 6 primerov dolgotrajnega joka (več kot 3 ure) na 13.000 cepljenih v treh dneh po cepljenju. Nemir, povečana razdražljivost sodijo med redke, a pričakovane učinke po cepljenju.
Vreščeči jok, krči, torej sodijo med izjemno redke, a opisane stranske pojave.
V postmarketinškem spremljanju je opisana tudi encefalopatija, vendar v časovni povezani. Nezanimanje za okolico, odsotnost včasih vidimo pri imunskih dogajanjih, lahko bi ju povezali tudi z morebitno encefalopatjo, znaki pa so v kombinaciji, ki jo opisujete, predvsem pa v času pojavljanja in trajanju izjemno neobičajni. Glede na to, da je stanje nastopilo v obdobju po cepljenju povezave s cepljenjem ni mogoče povsem izključiti. Kljub temu bi morala o otroku vedeti kaj več, zlasti o nevrološkem statusu in ev. presnovnih motnjah. Tudi za to, da se je cepljenje pričelo šele pri 6 mesecih je najbrž kakšen razlog?

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!
Tudi mi smo bili cepljeni pri starosti leto in pol in od takrat je neznosno… Hčerka je imela prvi dve noči po cepljenju vročino nato so se začeli problemi da skoraj nič več ne poje prek je bila jasna in dobre volje tak nasmejan in pozitiven otrok zdaj je že dva tedna od katerih smo cepljeni in je samo na rokah,dvakrat smo bili pri pediatru naredili krvne preiskave pa pokaže samo da je neki virus,ta noč je bila še najhujša, zaspala je ob 20h se zbudila čez pol ure in od takrat jokala do pol dveh,ne jokala kričala, brcala, se zvijala, samo na rokah je bil mir če sem jo položila glavo na ramena drugi položaj tudi kričanje, naj omenim še to da mi tudi v teh 14 dneh bruhala trikrat,pije veliko tekočine je zelo malo,in kot da ni več moj otrok…

Spoštovani, ker ste navedli starost leto in pol, predvidevam, da je bila hčerkica revakcinirana davica-tetanus-otrparaliza – HiB -oslovski kašelj.
Stanje, ki ga opisujete, je zelo verjetno posledica sočasnih dogodkov: najprej cepljenja, ko je imela deklica povišano temperaturo in nato sočasne virusne okužbe (kar je očitno razvidno tudi iz krvne slike). Trenutno smo v obdobju številnih virusnih okužb: gripe, enteroviroz, adenoviroz, kaliciviroz, … Glede na navedeno bi moralo stanje izzveneti v par dneh.

Zanimivo je da ima pri nas vsak otrok po cepljenju ko je kaj narobe sočasne dogodke. Pa naj bo to poletje jesen zima ali pomalad čas okuž in čas ko virusi niso tako zelo pogosti. Moja hčerka je imela tudi stranske učinke cepiva di-te-per krče, neutolažljivi jok, neprepoznavanje okolice in bližnjih….. ponoci ni vec spala da se je spanje uredilo smo potrebovali kar nekaj časa (2,5 leti). Cepljena je bila pri 6 m prvič in to julija. Do takrat zdrava dojenčica. Cepljenje je postavilo v enem dnevu oz. noči vse na glavo. In samo ne mi nakladat o sočasnih dogodkih….

Spoštovani, vsak dogodek je treba presojati individualno. Neutolažljiv jok po cepljenju di-te-per-polio-hib, je lahko povezan s komponento cepiva proti pertusisu. Je redek, a možen stranski pojav, in ob veliki intenzivnosti pojava predstavlja tudi možno kontraindikacijo za nadaljevanje cepljenja.
Opis težav, ki jih je navajala avtorica pred vami, pa dejansko kaže na sočasnost drugih pojavov.
In da, virusne okužbe so dejansko zelo pogoste in dokler ne pridete v ambulanto, v zdravstveni dom, v kolektiv, se z njimi ne srečate, oz. se srečate redkeje. Na navedenih lokacijah pa je (ne glede na letni čas) verjetnost, da se boste srečali z virusnimi povzročitelji (ki so večinoma odlično obstojni na površinah), bistveno večja.

Mislim, da je čas, da se začnemo pogovarjati o tem, da otroci, ki pridejo na cepljenje, niso bolniki, ampak zdravi otroci. Zato bi moral zdravstveni sistem poskrbeti, da bi ti otroci prihajali na cepljenje v posebne prostore, ne pa v ambulante, kjer je možnost raznih okužb. Kakšen smisel ima govoriti o dobrobiti cepljenja, pri tem pa zanemariti možnosti okužb, ki jim je otrok izpostavljen in to samo zato, ker stroka pravi, da bo potem bolj zdrav?
Ugotavljam, da je stroka samo takrat stroka, kadar njej paše. O tej sočasnosti oz. o “cepljenju pridruženih pojavih” je pa že toliko govora, da starši temu več čisto nič ne verjamemo. Za vsako težavo po cepljenju dajejo zdravniki identično enake naučene odgovore in se sploh ne ukvarjajo, da bi ugotovili, kaj je z otrokom narobe in pravočasno začeli pomagati. Izmikanje zdravnikov pred temi poškodbanmi s cepivi je že tako očitno, da se ga ne da več skriti.
Prosim, ne zavajajte nas več, ampak nam pomagajte!

A se vam ne zdi, da slucajno otrok pred prvim cepljenjem obisce pediatra najmanj 3x. Torej ce bi zbolel, bi ze prej?
Reakcije na cepiva so – in ne niso tako redka kot pravite! Samo vi zdravniki nocete tega priznati, ker ce priznate, vprasanje koliko starsev bo lagodno pustilo cepljenje, brez najmanjsega dvoma!
Srce me boli, ko se na racun zdravja in zivljenja nedolznih dojenckov tako igrate in zavajate ljudi.

In menim, da noben zdravnik ne more recti, da otroka bolj pozna, kot stars sam!

Prosim vas… povejte nam katere vse reakcije so sprejemljive po cepljenju, da otrok nebo utrpel posledic?
Ter povejte na podlagi cesa pediater meni, da se otroka sme cepiti (ce pravite, da socasno v cakalnoci dobi virus)?
Ali veste, za kaj vse, se mora otroka pregledati preden se ga cepi? In koliko pediatrov te preglede dejansko izvede? – samo tisti pediatri, ki upajo priznati, da cepiva niso ne varna, ne zanesljiva in ne nudijo zascite!

Spoštovani, stranski pojavi, pridruženi cepljenju so in bodo, tega nihče ne zanika, dejansko pa je resnih zelo malo. O pojavih, ki so se časovno povezano pojavljali po nekem cepljenju, obvezno poročajo in jih spremljajo ob slehernem cepivu, še v fazi preskušanja, v predklinični uporabi in nato p prihodu na trg, v t.i. postmarketiški fazi. Ravno zato, ker se cepi zdrave ljudi, smo še posebej previdni. Kontraindikacije za cepljenje so, seveda, ralične, zato tule ne morem pisati znastvenega članka. Načeloma pa so pri sicer zdravem otroku kontraindikacije: preobčuljivost na sestavine cepiva (ki bi bile znane že PRED cepljenjem), težji zapleti po predhodnem cepljenju z istim cepivom in akutno bolezenko stanje z vročino v predvidenem času cepljenja. In navedene zadeve pediater tudi preveri. Pri otroku, ki ima že prej znana bolezenska stanja, pa, seveda preverja stanje, v skladu z navedenim.

Spoštovani, cepljenje se izvaja v posebnih prostorih., cepitelji se stalno izobražujejo o varnem cepljenju, o hladni verigi, o pravilnem ravnanju s cepivi, menim, da je sistem varnega cepljenja v Sloveniji vzpostavljen na visokem nivoju. Kljub temu pa se vsega preprečiti ne da in zato je prav, da se sistem vedno znova in znova preverja in izboljšuje. Ko govorimo o možnosti okužb – le te v zdravstveni ustanovi obstajajo, in to moramo vedeti. Maksimalno jih prepreujemo z ločenimi vhodi, popolnoma ločenimi prostori, pa še vedno se zgodi, da tudi v posvetovalnico zatava otrok, ki je npr.ravno v fazi inkubacije (in že kužen).
Menim, da je prav , da se starši z zdravniki glede svojih dilem, strahov, glede cepljenja, pogovarjate, zlasti pa, da pridobite informacije o boleznih, proti katerim cepimo. Zavedati se namreč moramo, da je cepljenje uvedeno zaradi zaščite pred težkimi boleznimi in njihovimi posledicami.

Spoštovana moderatorka!

Zdravnki se že ob minimalnem dvomu o dobrobitih cepljenja in možnih stranskih učinkih postavijo na okope in začno poniževati starše (doživeto na lastni koži, zgodbe drugih staršev). Če bi pediatri le znali razumljivo, jasno in odkrito odgovarjati na vprašanja staršev, jim zagotoviti, da se otroku po tem posegu ne bo nič zgodilo, da bo le bolj zdrav … A ne znajo in ne zmorejo, ker to ni res.
Ali se vam ne zdi, da si vsi starši želimo imeti zdrave otroke? Če bi bilo cepljenje brez stranskih učinkov in tako koristno, kot navaja stroka, se bi vsi želeli cepiti, kaj šele, da bi bilo v to potrebno koga zakonsko prisiliti.

Ali se vam ne zdi primerno, da bi pred cepljenjem pediater staršem obvezno izročil navodila, ki so priložena cepivu?
Moj otrok je kot dojenček v manj kot 48 urah po cepljenju dobil hudo reakcijo na cepivo – tako hudo, da sva pristala v bolnišnici. A te reakcije začuda ni vpisane v prijavljenih stranskih učinkih za tisto leto, saj je bila na odpustnici kot razlog prihoda v bolnišnico navedena druga diagnoza. No, pediatrinja sicer neuradno prznava, da je otrok imel reakcijo na cepivo in od takrat ni več cepljen.
Zdravniki stranskih učinkov niti najmanj me prijavljate, saj jih niti nočete priznati. Še najraje jih zapakirate v neko drugo obliko bolezni, običajno kakšno virozo – zelo priročno, kajne? Kljub temu, da so čisto enaki znaki napisani kot stranski učinki na navodilih, ki so priložena cepivu.

Spoštovani, žal mi je, da tule izgleda, da s(m)o starši (tudi jaz sem starš) in zdravniki na različnih bregovih, ko se vsi pogovarjamo in skušamo delovati za isto stvar – za varorovanje zdravja otroka (ljudi). Razumem, da ponekod komunikacija šepa, prav je, da na to opozarjamo, in jo izboljšujemo.Škoda, da je zaupanje na tako nizkem nivoju, saj to ni produktivno.
Kar se tiče vročanja navodil, ki spremljajo cepiva, menim, da je prav, da zdravnik staršu razloži možne stranske pojave, pridružene cepljenju. Kar se tiče priloženih navodil, so cepiva sicer zdravila, ki se uporabljajo izključno v zdravstveni ustanovi in niso namenjena “v roke” pacientov, ne vidim pa problema, če jih zdravnik na željo staršev staršem tudi izroči (saj jih je pred tem primerno pojasnil). To pomeni, da jih “lahko” izroči, ne pomeni pa, da jih “mora” dati. Seveda pa mora starše na primeren način seznaniti s cepljenjem, z nevarnostjo bolezni, proti kateri se cepi.

Pozdravljeni. Najprejbi vas zelela vprasati kako je s cepivi in laktozno intoleranco. Glede na to, da je v sestavinah cepiva navedena laktoza? Nasa puncka je bila prvic cepljena pri 6 m, saj smo najprej imeli grozne krce, nato so ji ugotovili laktozno intoleranco. Po prvem ceplenju je bila 2 dni razdrazljiva, imela povisano temperaturo. Drugic je bila cepljena pred 10 dnevi. Od takra ponoci ne spi, joce, krici,brca, ko jo dvignem se meče nazaj…to traja vsako noc, do 3zjutraj, nato zaspi. Podnevi je slabse razpolozena, zeli biti le pri meni na rokah, pri drugih joce. Zanima me, kako naprej, glede na to, da je ze sedaj bila taka reakcija..začelo se je na dan ceplenja, ni bolana…in glede na to da ima naslednje cepljenje se ta mesec. Brala sem, da so lahko reakcije po 3 cepljenju se hujse in me je resnicno strah, ne vem kaj pricakovati. Hvala vam za odg. Lp

Spostovani, laktozna intoleranca pomeni, da otrok izgubi sposobnost za razgradnjo laktoze v mleku, ker zmanjka encima laktaze v crevesni sluznici. Otrok mora potem uzivati mleko/hrano brez laktoze. Kaksno mleko pa uziva vas dojencek sedaj? Laktozna intoleranca NE pomeni preobcutljivosti na laktozo in minimalna kolicina, prisotna v cepivu, ne pomeni kontraindikacije za cepljenje. Nemir,, razdrazljivost,motnje spanja, pogostejsi jok so pricakovane reakcije, ki se pojavijo in tudi izginejo znotraj 48 ur po cepljenju. Povezane so z imunskim dogajanjem ob cepljenju. Razlog za prekinitev cepljenja in nadaljevanje s cepivom brez komponente oslovskega kaslja nastane, kadar neutolazljiv jok traja vec ur. Ce prav razumem je pri vas prislo do spremembe ze vzpostavljenega spalnega ritma, kar je ob raznih imunskih digajanjih pogosto. Menim, da opisabi stanje ni razlog za prekinjanje cepljenja! je pa smiseno, da se pred cepljenjem pogovorite s pediatrom, ki vam bo razlozil imunske procese ob cepljenju,

Hvala za odgovor. Puncka se se doji, dajem ji kapljice ca razgradnjo laktoze coliprev pred dojenjem. Drugace pa je tudi gh brez laktoze. Ja, razumem da je kratkocasna reakcija, jok mozna. Ampak to traja pri njej ze 10 dni. Ponoci joce po 2 uri skupaj,potem zaspi in se cez nekaj minut spet prebudi v joku. Saj se je ze prej tudi zbujala ponoci, ampak se jo je dalo uspavati nazaj. Sedaj pa kricece joce dokler se ne utrudi. No, upam da se bo kmalu popravilo,ampak ne vem kaj pricakovati po naslednjem cepljenju. Pogledala sem si tudi posnetek encefaliticni jok…no tako nekako izgleda pri nas.
Lp

Pozdravljeni, mene pa zanima, zakaj so po cepljenju na sistematskem pregledu v 4  razredu, letos 2.9. Skoraj vsi otroci dobili reakcijo, ne samo iz našega, temveč tudi ostalih razredov. Zanimivo se mi zdi, da prej nikoli ni bilo tako velike pojavnosti in sploh moja hči nikoli ni imela niti najmanjše reakcoje, letos pa vsi zelo hude bolečine v roki, ki kljub paracetamolu itd. Niso izzvenele? Je možen drug dobavitelj cepiva ali kaj? To se mi ne zdi normalno…

Spoštovani, žal, vam ne morem odgovoriti na vprašanje, ker nimam nikakršnih podatkov, s kakšnimi cepivi so bili otroci cepljeni prej in sedaj. Večina ob revakcinacijah (kar v četrtem razredu cepljenje prav gotovo je) navaja večje bolečine na mestu cepljenja (zlasti zaradi tetanusne komponente). In cca polovica cepljenih oseb navaja bolečine na mestu vboda. Starejši otroci so na bolečine tudi bolj pozorni, jih znajo bolje opisati. V kolikor imajo otroci res hude težave, je vsekakor na mestu o dogajanju obvestiti tudi cepilno mesto, oz. pediatra, ki je otroka cepil.

New Report

Close