reacija na cepljenje ?
Spostovana Nina !
Letosnjo zimo smo dobili dojencka, nas (zdaj) 3.5 letnik pa je septembra zacel hoditi v vrtec. Starejsemu so se zaceli pojavljati lazji prehladi in ze 1,5 meseca po rojstvu, je zbolel tudi dojencek. V tistem casu so bile tudi crne napovedi za letosnje hude epidemije gripe. Zeleli smo zascititi dojencka in tudi starejsega sina in po posvetu s pediatrinjo smo se odlocili, da starejsega sina cepimo proti gripi, moz se je ze prej, meni pa so odsvetovali zaradi dojenja. Zdaj pa k problemu.
Starejsemu sinu se je po cepljenju zacelo stanje slabsati. Postajal je cedalje bolj utrujen (danes je po dveh minutah skakanja prisel zadihan k meni v narocje in rekel, da ne more vec, da je utrujen), njegov ekcem, ki ga je sicer imel ze celo zivljenje, se mu je poslabsal kot se nikoli doslej, izgubil je apetit. Potem je nekajkrat omenil, da ga boli zadaj v predelu ledvice in njegov urin je imel mocan vonj. Zdaj cakamo na izvide urina.
Naj omenim tudi to, da je hkrati naredil velik ravojni preskok na vseh podrocjih, zrasel je kar za nekaj cm, vse hlace so mu kar naenkrat prekratke(je pa izredno suh!!!).
Se opravicujem, ker vam pisem preden smo dobili izvide ampak vikend je in me bo konec od skrbi. Zanima pa me najprej predvsem, ce je mozno, da je ta utrujenost posledica cepljenja. Zdi se mi namrec, da se mu je po celjpljenju imunski sistem popolnoma porusil. Vcasih se mi zdi, da je tak kot bi ravnokar prebolel gripo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Rubi
Spoštovana Rubi!
Hitra rast in razvoj, stalne in pogoste okužbe z divjimi virusnimi povzročitelji (vstop v vrtec), spremembe v družini (prihod novega člana) lahko precej vplivajo na otrokovo obrambo. Pri vseh ostalih dejavnikih, ki ste jih navedli, je praktično nemogoče vrednotiti morebitni vpliv samega cepljenja. Poglejte: če se je otrok v vrtcu vsaj 5 krat srečal z različnimi živimi virusnimi povzročitelji, je bil njegov imunski sistem vsaj 5 krat aktiviran s različnimi (divjimi) virusnimi povzročitelji. Znano je, da se avtoimuske bolezni oz. bolezni preobčutljivosti, kot je npr. tudi atopični dermatitis, ob stalnem draženju imuskega sistema (ob stalnih okužbah), lahko poslabšajo. Seveda tudi s cepljenjem aktiviramo imunski sistem, a zelo usmerjeno: pri cepljenju proti gripi v telo NE vsenesemo živega povzročitelja, ki bi se razmnoževal in uničeval tkivo, temveč le delce mrtvih, ubitih, virusov, na katere se telo odzove tako, da začne proti njim tvoriti obrambna zaščitna protitelesa, s katerimi prepreči vstop pravemu živemu divjemu virusu gripe.
Utrujenost je lahko posledica pogostih okužb, hitre rasti, nizkega hemoglobina, razčistiti pa je potrebno tudi morebitno okužbo sečil.
Lep pozdrav!
Nina