Re: viroza?
Pozdravljeni!
Mene pa zanima naslednje: 19 mesecev star otrok je v nedeljo dobil rahlo vročino, spanje nato slabo, v ponedeljek dopoldne že vročina okoli 39°, popoldne že 40°. Dobil je svečko paracetamol, po treh urah je vročina padla na 38,5°. Pri zdravnici je dobil voltaren, prime, zaspi, zbudi se čisto moker. Svečko dobi na 12 ur, vmes še kakšno žlico calpola, ker vročina prej naraste in tako vsaj malo pade. Ob najvišji temperaturi ga kar malo potrese, kot da bi ga celo zeblo. Je možno, da dobi celo krče? Do zdaj jih še ni (tudi pri 40,3°). Aja, temp. merimo v ušesu.
Je zelo razdražljiv, jokajoč, nič ne je, pije še kar veliko (samo malo osladkano vodo), mleko in ostalo hrano zavrača. Večkrat zavrača tudi dudo, ki jo ima drugače zelo rad.
Zato me zanima, koliko časa naj še počakamo s ponovnim obiskom zdravnice, zdaj je dva dni od pojava vročine, jezik ima čisto bel, iz nosa mu teče rumeno-zeleno. Je to samo prehlad, viroza, koliko časa traja vročina? Bi bilo dobro narediti preiskavo v laboratoriju? Morda že jutri?
Hvala za vaš čas in odgovor!
Lp,
mami D.
Vročinski krči nastanejo pri prvem dvigu vročine v bolezni (v 90%) ter pri temperaturi okoli 38.
Na ponovni pregled pojdite v četrtek ali petek. Ali gre za virozo (torej prehlad) ali kaj drugega pa samo po gibanju vročine in podatku o smrklju, ne morem pojasniti.
Bi se kar tu pridružila. Sin star 17 mesecev ima od sobote povišano tt. Ostalih znakov (kašelj, smrkelj…) nima. Že od začetka ima tt do 40,5 – ker mu v ponedeljek proti večeru ni padla niti po svečki paracetamol, sem ga peljala k zdravniku. Naredili so bris žrela – negativen, nato pregledali kri. Pojasnilo naj jemlje antibiotik (hiconcil), ker očitno je vseeno angina uglaunem bakterijska zadeva, kljub negativnemu brisu. Dali so mu tudi neko svečko, ki je držala od 21 do 5 zjutraj. Dobila pa sva voltaren za domov, ker mu po paracetamolu vročina sploh ni padla. Naslednji večer, torej torek je imel spet 39,5 pa sem mu dala kar voltaren, ki pa ni zagrabil, in je imel čez 2 uri po svečki že 40,5, zato sem mu dala še paracetamol, ki pa mu je kar zbil (na 39). Sicer je celo noč jokcal in bolj malo spal. Pije zelo veliko. Je bolj malo kot vedno če je bolan. Danes sva šla na kontrolo, so mu še 1x pogledali kri in vodo in ni nič posebnega. Zdravnica je rekla, da je očitno viroza, da pa ima tudi rdeče mandljelne in da naj zato kar poje antibiotik do konca. Sedaj pa mi res ni več jasno, če antibiotik ni prijel, očitno ni bakterijsko (pojedel ga je že 6x na 8 ur), ampak viroza pa da mu vročina ne pade niti po paracetamolu niti po voltarenu??? Sicer zgleda bolan, utrujen, neješč, občasno pa kljub vsemu ima kar nekaj energije (ko je vročina nižja), pod 38 mu ne pade. Res me zanima še vaše mnenje. ker kot laik nimam pojma kaj se dogaja z njim, se mi pa zdi, da se že kar vleče. Sem pa opazila tudi drobne pikice po telesu, tako da sem posumila na 5. ali 6., ampak to bi zdravnica danes ugotovila najbrž.
Pa še eno vprašanje: recimo če mu dam ob 18 voltaren, vročina ne pade, ga hladim v vodi, ima čez pou ure spet čez 40, mu dam še paracetamol ob 20, mu vročina še vedno nič ne pade….KAJ NAJ STORIM??? Svečke mu ne smem dati vsaj 4-6 ur (paracetamol), in mi res ni jasno kaj na potem storim. Ne morem ga imeti 6 ur v vodi….ali pač?
Vem da je napisano razvlečeno in se opravičujem, ampak ko vidim tt nad 40 postanem kar panična če je ne znam obvladati. Hvala za odgovor in lp
Pri vorozah je vročina lahko nad 40 več dni. Ko izključimo bakterijsko okužbo, antibiotik ukinemo (kar pa je po 2-3 dneh antiibotikla Sififovo delo) in čakamo, da telo samo premaga bolezen. Vročino zbijamo, kot ste napisali. Voltaren lahko na 8 ur, vmes pa paracetamol, hladimo vkopeli, dajemo hladne pijače. če vročina predčasno naraste, damo še hlčadne obkladke do ure, ko ponovno lahko damo antipiretik. Če pa je otrok videti slabo, ne prenaša te visoke vročine, potem naj vas raje napotijo za sprejem na infekcijsko kliniko, kot pa da dobiva zdravila, pa ni jasno niti to, kaj sploh se zdravi.
Pozdravljeni,
tukaj bi se pridružila še jaz.
Hči je iz noči na sredo dobila povišano temperaturo 37.5, ki je ostala povišana do jutra, ko se je zbudila, takrat je padla na 36.7. Od takrat pa ima vsako noč (okoli 3h zjutraj dobi temperaturo) okoli 39.stopinj in pade do jutra, ko se zbudi. Včeraj je imela temperaturo 39. tudi popoldan.
Vse se je začelo z lajajočim kašljem, ki je včeraj postal suh kašelj in od danes produktiven.
Drugače je normalno aktivna. V četrtek sva bili na pregledu, kjer so ji pregledali urin in je bil bp.
Zdravnik pravi, da je viroza, diagnoza laringitis. Hči je hripava.
Mene pa zanima, ali je to normalno, da ima že tako dolgo takšno temperaturo.
Hvala za pomoč,
lp.
Po znakih sodeč gre za virozo, pri kateri je vročina lahko tudi 5-7dni. Če ni kakšnega poslabšanja, pojdite na kontrolo v ponedeljek k vaši zdravnici.
Pozdravljeni,
tudi naša enoletna hči že 3 dni boleha z visoko vročino. Dobila jo je v noči z nedelje na ponedeljek, vedno pa je dopoldne bolje, po 11 uri pa začne naraščati in smo več ali manj cel dan na temp. nad 38 stopinj. V noči na torek smo ji dali tudi Voltaren, drugače pa dajemo paracetamol, ko gre tja proti 39, dvakrat je šlo tudi že čez, pa smo šele dali svečko. Ker bi raje videla, da bi temperaturo lahko zbila z obkladki, me zanima naslednje: naj jo v banjico položimo pol leže, da je v vodi tudi tilnik? Tisti del bi ji najraje ohladila (mamica z otrokom ki ima prvič tako visoko temperaturo se pač bojim, da ji ne zakuha v možgane). Kako pa je potem z lasmi? Naša punčka ima namreč precej dolge laske in če ji potem laske sušimo, imam občutek da izničimo vse hlajenje, z mokrimi lasmi pa si je tudi ne upam nesti v sobo. In koliko časa naj traja to hlajenje? Zdaj sem jo imela v kopeli toliko, da je imela potem že prav kurjo kožo, pa nevem čeje bilo to v redu, morda še poslabšalo vse skupaj, pa tudi na termometru se ni nič kaj poznalo. Včeraj smo jo tdi zavili v mokro brisačo, pa je bil učinek ničen, oziroma je le preprečilo naraščanje gor. Ali naj to hlajenje vzamemo bolj kot za premostitev do časa, ko lahko spet vzamemo svečko, če temperatura narase prej, ali ima smisel hlajenje izvajati že preden temperatura narase nad 38,5. (v zgibanki ki ste jo pripela v enem od odgovorov tudi piše, da je hlajenje kratkotrajnega učinka in torej ne morem računati, da bi z njim zbila temperaturo za dlje časa, ali pač?).
Pa še to: včeraj smo bile pri zdravnici, ki je naročila pregled krvi in izvidi naj bi kazali na možnost virusne okužbe, ker pa tudi kašlja in smrka, je rekla da je šla okužba še čez en prehlad. Jutri bova šle ponovno na pregled, v kolikor se ne bo stanje izboljšalo (zaenkrat nič ne kaže na to). Kaj naj pričakujeva, kaj naj zahtevam, morda kakšen specifičen pregled? Ali naj pač samo čakamo, da telo samo premaga vse?
Veliko vprašanj, a žal imamo veliko skrbi, pa se skušam vedno znova prepričati,da je visoka temperatura odziv telesa in naj se ničesar ne bojim. Hvaležna vam bom vseeno za kakšno spodbudno besedo.
Katerikoli ukrep izvedemo pri povišani temperaturi, je to začasen ukrep. Torej zbijemo vročino, ki je visoka, ampak ker je otrok bolan, bo vročina narasla ponovno. In to bo trajalo toliko časa, dokler otrok bolezni ne preboli po naravni poti, če gre za virozo.
Še nikoli ni bil opisan primer, da bi nekomu zakuhali možgani. Telesni termostat je narejen tako, da vročina pade, ko je na tisti meji, da je telo ne prenaša več. Mi pa z ukrepi in zdravili pomagamo, ko je visoka (med 39 in 40).
Otroka ohlajamo, ko je vroč, ne ko ga trese in ima ledeno mrzle roke in noge. Takrat namreč vročina narašča in ne ohlajamo, ker otroka zebe. Lahko mu damo svečko. Ko pa je vroč, natočiomo v kad vodo s temperaturo okoli 37 ali kakšno stopinjo več, v vodi naj bo do brade (lase pač spnite, to ni problem). Potem vodo ohlajate z dotakanjem mrzle vode do okoli 33°C. V vodi naj bo otrok 10 ali 15 minut. Ko ga vzamete ven, ga le rahlo obrišete in pustite, da se sam posuši, na ta način bo odvedel največ toplote. Nekateri svetujejo grobo frotiranje, s čimer razširimo podkožne žile in tudi na ta način dobro ohadlimo otroka. Nato ga le rahlo oblečemo.
Temperature ne moremo zbiti za dlje časa in na normalno, ker je znak bolezni. Vrnila se bo in vračala toliko časa, dokler bolezni otrok ne premaga.
Zato je pomemben znak tako vročina sama kot tudi spontan padec, po katerem lahko predvidevamo, da je otrok ozdravel. Da pa bi z zdravili ali ukrepi temperaturo znižali in bi takšna ostala, ne moremo in ni prav.