Re: tanko blato
Pozdravljeni, star sem 24 let in imam nekaj črevesnih težav. Približno 4 mesece nazaj se je pojavila rahla a ostra, zelo lokalizirana bolečina približno tam kjer je slepič oz. tam kjer se stikata tanko in debelo črevo. Ta bolečina je po 2 dneh popustila in takrat ni bilo drugih simptomov.
Po 3 tednih se je vrnila, tokrat z izmenjujočimi dnevi zaprtja in driske oz. mehkejših iztrebkov(vidni kosi hrane), spahovanjem, kakšen dan tudi z napetostjo in občutkom tiščanja na WC kjer se potem ni nič zgodilo. Bolečina se je kdaj pa kdaj pojavila pred iztrebljanjem in po njem splahnela. Med napenjanji na školjki sem pridelal tudi, kar se zdi kot, hemeroide, ki sedaj od časa do časa, pri napenjanju pridejo na plano. To je trajalo, recimo en teden in potem se je stanje normaliziralo.
Sedaj se mi ta ”obdobja” pojavljajo približno na 3-4 tedne in trajajo vedno okrog 5-6 dni, nato se stanje ponovno normalizira. Včeraj se je prvič pojavilo tudi tanjše blato, za kar pa zaenkrat laično krivim, kar velike, hemeroide.
Pri osebni zdravnici še nisem bil. Zanima me ali bi me moralo skrbeti oz. kaj bi to lahko bilo?
Pozdravljeni,
v družini nismo imeli primera rakavega obolenja, star sem 23 let a kljub temu zaskrbljen, ker imam določene znake rakavega obolenja.
Pred časom sem obiskal zdravnika, ki me je poslal na rektoskopijo. Na koncu so mi dejali, da verjetno gre za razdraženo črevesje.
Sedaj pa opažam, da na enih vsake 2 meseca iztrebim rjavo tekočino in za njo blato. Včasih normalno, včasih ožje.
Imam razlog za skrb?
najlepša hvala
Lep pozdrav!
Tudi sama imam tezave z prebavo. Ze kar nekaj let, ceprav sem stara 27 se bojim kaksnih hujsih bolezni.Zato potrebujem nasvet ker vec ne vem kaj naj. Pred nekaj mesci sem bila pri zdravnici zradi zaprtja. Dobila sem lactecon, in napotnico za kolonskopijo. Kjer pa so mi rekli da sem premlada za tovrstni pregled in da naj najprej poskusim resiti svoje tezave z drugimi nacini. Zato sem se vrnila domov in poskusila z lacteconom. Ki pa mi ni bistveno olajsal tezav.
Namrec moje blato ze nekaj mesecov ni normalno, Je vse tanjse, vcasih se pojavi takno kot svincnik vcasih malo debelejse. Tu in tam imam driske. In bolecine v predelu slepica. Zdravnica mi je rekla da imam tudi hereroide ampak mi zanje ni nic predpisala. In stanje se mi je poslabsalo do te mere da ze nekaj dni ne morem na veliko potrebo. Oz. iztrebim vsak dan le za 2 zlici tankih bobkov. Ob tem pa cutim da se nisem do konca izpraznila.In ker se bojim kaj hujsega jem zelo malo. Ponavadi samo kaksnega pol kroznika in sem zato v 2 tednih izgubila okoli 9 kg.
Ker me je skrbelo kako zgleda tam odspodaj sem se ogledala z ogledalom in ugotovila da ko se napnem mi zadnica nabrekne in se opazijo temno modrikaste zatrdline okoli celega obroca zadnjika. Nekatere te modre bunke ki so velike za kaksen vecji lesnik prihajajo iz anusa. na otip ne bolijo, le srbijo ali zapecejo in so na rahlo trse konsistence. Koza okoli teh bunkic pa je rdece barve,tu in tam tudi krvavim iz ene od teh bunkic.In ko se napnem vcasih opazim na pairju nekaksno brebarvno sluz. Zanima me ali so to hemeroidi?In ali lahko hemerodidi nabreknejo do te mere da blokirajo blato da se ne more izlocit, in kaj naj v tem primeru storim?Bojim se namrec da se mi bo zgodilo kaj hujsega ker ne morem normalno iztrebljati, oz. da imam kaksno hujso bokezen raka ali kaj podobnega.Zato prosim za kak nasvet.
Spoštovani dr.Kersnik,
s prebavo sicer nimam nekih težav in ne zaznavam kakšnih sprememb. Tudi blato je normalno, le včasih se z blatom pojavi tud nekakšna bela sluz. Ni je veliko in se pojavlja res občasno. Imam pa že dalj časa nekakšne tope bolečine v danki, ki trajajo le nekaj sekund in niso konstantne. Včasih se pojavljajo večkrat na dan, včasih je potem dva dni mir, pa spet. Če se napnem, mi na anusu nabreknejo temne žile, ne vem ali so to hemeroidi. Bolečina se mi sicer pojavlja malo globje in ne v anusu, včasih ko sedim, včasih med hojo, ko stojim … ni nekega vzroca.
To stanje se sedaj vleče že sigurno 3 mesece in sem že bila pri zdravniku, ki pa meni, da ni nič nevarnega, da me lahko boli od hrbtenice zaradi narave dela Tudi hematest blata je bil negativen.
Mene že kar skrbi kaj se dogaja in zakaj ne pojenja in me zanima, če imate vi mogoče kakšno idejo za kaj bi lahko šlo. Ali bi bilo smiselno, da grem k proktologu?
Stara sem 33 let.
Hvala in lep pozdrav!
Lep pozdrav
Star sem 23 let in imam problem pred dobrim trdnom so rekli da imam gastritis odtiapli so ga na dotik seveda v bolnici in potem so mi predpisali tablete acipan 40mg in sem ugotovil da nehodim tako pogsto na blato ko sem sel prej pred sem dobit te tablete pred tableti sem mel vredu prebavo res da sem imel večina drisko. In me zanima al je to od tabletov al je od tega kaj imam baktetju na dvanajsterniku in me to zelo skrbi da ni kaj resnega v blatu ni videt krivi.
Danes pa sem sel tudi na potrebo in hotlo it nic vec ko sem malo pritisno je padlo ven bol tanek del blata in bolj temno rjav.
in me je strah da ni kaj resnega.
Hvala za odgovor