Re: Prosim za razlago izvida …
Pozdravljeni!
Prosim vas za razlago izvida mri v prilogi. Kako si lahko pomagam? Bolečine v križu, ki se širijo v nogo so nadležne, da o mravljincih po zadnji strani stegna, ki gredo do prstov ne govorim. Najprej me je mravljinčilo le po levi strani, sedaj občasno tudi desno. V maju so se mi z nenadnim gibom pojavile te težave. Sedaj je nekoliko bolje, ni pa dobro. Ob sedenju se težave takoj povrnejo. Glede na to, da imam sedeče delo si želim biti čim prej ok. Želja po teku, rolanju, kolesarjenju je velika. Doma pa še dveletni otrok, ki potrebuje akcijo non stop.
Mi razložite kaj se z menoj dogaja in če mi lahko pomagate. Hvala za odgovor.
Srečno!
Vesna
Pozdravljeni!
Stara sem 38 let. Že od maja imam kar nekaj težav. Pričelo se je z nepravilnim gibom in išiasom. Bolečine niso popustile zelo dolgo, pojavljati so se začeli tudi mravljinci vse do prstov na levi nogi. Občasno, sploh takrat ko se uležem, pa se mravljinci pojavijo tudi v desni nogi. Ko sedim se mi v nekaj minutah v nogah pojavijo prav tako mravljinci in še hujše bolečine po zadnji strani stegna. Bolečina se širi vse do gležnja. Ob sedenju so mravljinci in bolečine prisotne le v levi nogi. V začetku junija sem bila pri ortopedu. Poslana sem bila na MR, ki so mi ga pred časom opravili, in sicer MR lumbo-sakralne hrbenice. Prosim za razlago izvida, ki je priložen v prilogi.
Pri otropedu sem naročena prihodnji mesec. Prav tako sem naročena še pri nevrologu, kamor sem bila napotena še zaradi mravljincev in bolečine v levi roki, rami in vratu in sicer na emg.Te bolečine so se mi pojavile dva meseca nazaj. Če roko dvignem ali če v njej kaj držim nekaj časa me zelo boli. Tudi padlo mi je že nekaj stvari iz roke. Bolečina je prisotna kar naprej. Tudi spim ne dobro, ker me bolečina v roki zbudi. V roki čutim nek pritisk, kot bi imela roko zelo na tesno povito.
Doma imam dve leti in pol starega sinčka, ki je poln energije. Rada bi brezskrbno in predvsem brez bolečin tekala z njim. Tudi športne aktivnosti že zelo pogrešam.
Naj še omenim, da sem imela nekaj let nazaj težave s kolki, ugotovili so mi displazijo levega kolka. In pa devet let nazaj sem imela operirani obe roki zaradi sindroma karpalnega kanala. Leta nazaj sem imela dve prometni nesreči, nalet avtomobilov od zadaj. Takrat me je v predelu vratu in nižje po hrbtenici kar nekaj časa zelo bolelo.
Tako to je to kar nekaj težav. Prosim za razlago izvida in mnenje kaj bi bilo v mojem primeru pametno početi, da se teh težav rešim. Mi v vaši ambulanti lahko pomagate?
Hvala za odgovor že vnaprej!
Srečno in lep pozdrav,
Vesna
Pozdravljeni,
Glede simptomov, ki jih povzročajo spremembe v ledvenem delu hrbtenice, opisane tudi na MRI izvidu, vam s tehnikami manualne medicine lahko uspešno pomagamo. Za težave, ki jih opisujete v zgornjem delu, so po vsej verjetnosti “krive” spremembe v vratnem delu hrbtenice. Priporočam vam slikanje vratu, dovolj bo RTG preiskava.
Glede sindroma karpalnega kanala pa naslednje: simptomi karpalnega kanala in simptomi, ki jih povzroča hondroza vratnega dela hrbtenice so si v večini primerov zelo podobni, če ne celo identični. Sindrom karpalnega kanala je zelo redek, manj kot 1 % ljudi s tovrstnimi simptomi dejansko ima ta sindrom, za ostali 99 % pa vzrok tiči v vratnem delu hrbtenice. Ocenjujem, da je tako tudi v vašem primeru. S tehnikami manualne medicine učinkovito zdravimo številne podorbe primere.
Ko pridobite slike vratnega dela, se naročite na pregled v eni od naših ordinacij. Na tej podlagi vam bomo lahko natančno svetovali glede uspešnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,
Zanima me kaj pomemi ta izvid ultrazvoka zapestja desne roke. Sklepne povrsine desnega zapestja so gladke, v podrocki tetive ekstenzorja palca je videti anehogeno podrocje, ki obdaka tetivo, gre za znake peritendinitisa. Tudi pod tetivo je anehogeno podrocje v velikosti 0,35 x 1,22 x 0,36 cm, Power Doppler imaging je sicer negativen. Gre za peritendinitis v podrocju ekstenzorja karpi radialis talo dolge kot tudi kratke glave. Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
peritendinitis pomeni vnetje tkiva okoli tetive. Vzrok je lahko enkratna preobremenitev (nerodni gib, pretirano fizično delo idr.). Priporočal bi vam posebne oblike fizioterapije, tudi lasersko in magnetno terapijo, predvsem pa je potrebno mirovanje. Težave bi morale izveneti v 2-3 tednih, toliko je namreč potrebno za zmanjšanje nastale otekline. V kolikor so bolečinski občutki močni, nevzdržni, pa je možnost tudi protibolečinske terapije z injekcijami (blokade).
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
izvid kaže na resno spremembo – zdrs vretenca v predelu L5-S1 za skoraj 2 cm in posledično preobremenjenost ligamentov, ki skušajo zadržati zdrs ter napetost mišic v tem delu. Po vsej verjetnosti gre v tem predelu tudi za draženje živcev.
S tehnikami manualne medicine bi lahko sicer poskušali omiliti simptome, vendar zaradi omenjene listeze številni prijemi niso priporočljivi, kar pomeni zelo omejeno zdravljenje.
Priporočam vam, da sledite navodilom ortopeda, se poslužite vaj, ki bodo okrepile mišice v tem delu, morda pride v poštev tudi steznik.
Lep pozdrav,
Prosim razlago izvida rtg hrbtenice l/s
Kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc.
Impresija v spinalni kanal L3-L5 predvsem L4-L5.
Redukcija iv.prostora L4-S1.
Skleroza sklepnih malih sklepov,sklepnih ploskev S/I
Zmerna deformacija sp.pokrovne ploskve korpusov Th 11 po Schmorlovih vozličk
Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
Prosim za razlago izvida MR.
Stara sem 36 let, bolečine v ledvenem delu hrbta, ki se občasno širijo po nogi. (sedaj trajajo že skoraj leto dni).
Izravnana ledvena lordoza in blaga sinistrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice.
V nivoju L5/s1 je i.v. disk nekoliko znižan, desiciran in dorzalno protrudiran. Utesnitve duralne vreče povzroča, levi i.v. foramen je nekoliko zožen, maščobni signal okoli korenine je ohranjen.
Zadebeljena ligamentna flava in majši izlivi v fasetnih sklepih prikazane hrbtenice (od L1 navzdol).
Duralna vreča je od nivoja L3 navzdol nekoiko ožja, pomembne utesnitve spinalnega kanala ali prileženih korenin ni videti.
Mnenje:
blaga i.v. hondroza v nivouju L5/S1
spondilartroza L/S hrbtenice.
hvala in lepo pozdravljeni
LB
Pozdravljeni,
simptomi, ki jih opisujete popolnoma sovpadajo z vsebino izvida. Gre za eno od oblik ishialgije z draženjem korenine živca v ledvenem delu hrbtenice, bolj natančno v prostoru S1. Predvidevam, da bolečinski občutki sevajo po zadnji strani noge.
Tehnike manualne medicine so zelo učinkovite pri zdravljenju tovrstnih težav. v naših ordinacijah uspešno zdravimo številne podobne primere. V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, vam posredujem kontakt za naročilo. Na pregled prinesite tudi izvide in slike.
Lep pozdrav,
STANDARDNE SEKVENCE .LONDOZA JE PRIMERNA. ZNAKI DEGENERACIJE DISKOV.NAKAZUJE SE DIREKTNA ANTEROLISTEZA KORPUSA C4 NAPRAM C5 ZA CCA.2 MM STOPNJE 1.DETALNA AKSTINALNA ARTROZA.
C3-C4PROMINETNEJŠA POSTEROLANTALNA OSTEOFIT DISK KOMPLEKSA Z MANJŠO DORZALNO PROTRUZIJO ,KI DELNO UTESNUJE SPREDNJI LIKOVSKI PROSTOR TER LANTERNA RECESUSA.
NAKAZANO OŽITA TUDI FORAMNE.
C3-C4 PROMINENTNEJŠA OSTEOTIT DISK KOMPLEKSA Z MANJŠO DORZALNO PROTRUZIJO,KI DELNO UTESNUJE SPREDNJI LIKOVSKI PROSTOR TER LATERALNA RECESUSA.NAKAZANO OŽITA TUDI FORAMNE.C4-C5MANJŠA DORZALNA PROTRUZIJA Z DELNO UTESNITVIJO SPREDNJEGA LIKVORSKEGA PROSTORA.C 5-C6 MANJŠA DORZALNA PROTRUZIJA Z DELNO UTESNITVIJO SPREDNJEGA LIKVORSKEGA PROSTORA .
PROSIM ZA VAŠE MNENJE IN SE VAM ŽE V NAPREJ ZAHVALJUJEM
POZDRAVLJENI,
Prosim vas za razlago izvida RTG LUMBOSAKRALNE HRBTENICE
Prisotna dekstrokonverksna skoliotična devijacija lumbardne hrbtenice,predvsem v spodnjem delu.
Prisotna iv osteohondroza z laternimi osteofiti na nivoju L1 L2 desno, L2 l3,L3L4 z osteofiti levo ter L4 L5 z osteofiti levo in desno.
Hvala in lepo pozdravljeni.
Pozdravljeni,
vaš izvid opisuje obrabne spremembe v celotnem delu ledvene hrbteenice, gre za precej stare spremembe (več kto 20 let), saj so na teh mestih prisotni tudi izrastki. Desnokonveksna deviacija kaže na znake bolečin, opisuje t.i. protibolečinsko držo, ki zmanjša pritisk na razdražen živec.
S tehnikami manualne medicine uspešno simptomatsko zdravimo številne podobne primere. V kolikor se odločite za zdravljenje pri nas, vam posredujem kontakt ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Na pregled nujno prinesite vse izvide in slike.
Lep pozdrav,
Spoštovani
Prosim vas za razlago izvida MR v priponki. Ortoped mi je svetoval operacijo. Zanima me, če je to nujno in kaj lahko operacija reši. Dejstvo je, da se mi stanje poslabšuje. Že pri krajši hoji me začne močno bolet levi kolk, tako da se moram ustaviti in usesti. V mirovanju bolečina mine. V levi nogi stalno čutim mravljičenje, posebno v prstih in zunajem delu mečne mišice.
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Goran
Pozdravljeni,
izvid kaže na številne obrabne spremembe po celotnem predelu ledvene hrbtenice, vendar ocenujem, da niso kritične. Nikjer ni namreč vidnih sprememb, ki bi pomenile nujnost operativnega posega, npr. utesnitev hrbteničnega kanala, priazdetost foramna živca ob izstopišču idr.
V lumbalnosakralnem področju (L5-S1) ej t.i. polvretence (hemivertebra). Gre za razvojno posebnost, vendar je le-ta prisotna že od rojstva. V tem prostoru slike kažejo sicer na močno zoženje levega foramna, kar je v izvidu edina in najbolj resna sprememba, vendar ocenjujem, da operacija ni edina rešitev. Tudi s tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Seveda je za odločitev in natančen nasvet glede možnosti nujen klinični pregled.
Priporočam vam, da se čim prej naročite na pregled v eni od naših ordinacij, s seboj pa poleg izvidov prinesite tudi vse slike. Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Lep pozdrav,
Spoštovani,
stara sem 42 let in že od sredine novembra 2014 imam bolečine v spodnjem delu hrbta, ki se širijo v levo nogo.
16.12.2014 sem bila na rentgenu, kjer so slike pokazale:
– Izravnana lumbalna lordoza in nakazana dekstrokonveksno skolioza
– Začetne spondilotične spremembe od L-3 do L-5
– Degenracija i.v. diskusa L-5 in S-1
7.1.2015 sem bila pa na MR, kjer je podano naslednje mnenje:
• Levostranska dorzolateralna diskus hernija v nivoju L5-S1, ki ustesnjuje korenino S1
• Zožena i.v. foramna v nivoju L5-S1
• Zmerna stenoza spinalnega kanala v nivoju L5-S1, blaga stenoza spinalnega kanala v nivoju L4-5
• Retrolisteza L5 napram S1 I.stopnje
• Degenerirani diski v nivojih L2-L3, L3-L4, L5-S1
• Spondilartroza
Bolečine so sedaj nekoliko manjše in tudi ne krivi me več toliko ko sem malo dlje pokonci. Moj osebni zdravnik predlaga zmanjšanje telesne teže in pa vaje za hrbtenico.
7.2.2015 sem naročena za pregled pri ortopedu.
Zanima me glede na izvide, če bi mi lahko pomagali tudi v vaši ordinaciji in kako si lahko pomagam tudi sama. Ne nagibam se pa k operativnem posegu.
Obenem bi še rada vprašala, ker v službi večina časa presedim na stolu spinalis, če je to uredu. Zasledila sem, da ko imaš enkrat že poškodovano oz. težave s hrbtenico se ta stol ne priporoča. Kaj menite?
Lepa hvala za vaše odgovore oz. nasvete.
Lep pozdrav.
MK
Pozdravljeni,
glede vaj oziroma krepitve mišic se strinjam z nasvetom osebnega zdravnika. Povečani telesni teži ne bi dal toliko pomembnosti, le-ta v primeru okrepljenih mišic ne bi smela povzročati tovrstnih težav. Izvid kaže na bolečinske občutke v ledvenem delu hrbtenice, t.i. prtibolečinsko držo, ki skuša zmanjšati pritisk na razdražen živec (t.i. izravnana lordoza in skolioza). Vzrok so obrabne spremembe v predelu L5-S1, ki pa (še) niso kritične. Nikjer namreč ni podatkov o utesnjenosti hrbtenjače, kar pomeni, da ni nujnosti operativnega posega.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Priporočam vam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike. http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Zaradi dolgoletnih težav s križem, sem bila na MR.
Prosim za razlago izvida:
MR L-S HRBTENICE:
Lordoza je primerna. Ventralna dorzolateralna spondiloza. Znaki degeneracije diskov od L4 do S1. Znižan i.v. prostor L5-S1 z degenerativnimi spremembami terminalnih plošč.
Artroza malih sklepov s subhondralnimi cistami, predvsem L5-S1 desno.
Dorzalne protruzije od TH 12 do S1.
L2 – L3 manjša koncentrična protruzija z nakazano utesnitvijo lateralnih recesusov, nekoliko več levo
L3 – L4 do 3mm velika koncentrična protrutija z delno utesnitvijo lateralnih recesusov, nekoliko več levo. Formna sta prehodna.
L4 – L5 do 3mm velika koncentrična protruzija z utesnitvijo lateralnih recesusov, nekolio več v levo. Foramna sta nekoliko ožja
L5 – S1 manjša desnostranska protruzija z delno utesnitvijo desnega lateralnega recesusa. Ob degenerativnih spremembah sta dodatno delno zožena oba formna, še prehodna.
Signal prikazane module spinalis je v mejah normale.
Pozdravljeni,
na vas se obračam s prošnjo za razlago izvida vratne hrbtenice. Stara sem 28let mamica dveh punčk (3,5leta in 21mesecev). Pred tremi meseci sem se zbudila z močno vrtoglavico, zaradi katere nisem mogla vstati iz postelje. V roku parih ur se je stanje umirilo. Kasneje isti dan se je pojavil še glavobol, posebej v zatilju in bolečine v vratu na straneh, sploh ob premikanju. Obenem se je začela še bolečina na levi strani prsnega koša, zaradi katere sem imela občutek, da težje diham. Dan za dnem so bile bolečine hujše, pojavili so se tudi mravljinci in zbadajoča bolečina v rokah, na različnih mestih, občasno tudi v nogah. Dvakrat sem bila hospitalizirana kjer so mi opravili vse možne preiskave, obenem tudi MR glave in vratne hrbtenice. Vse bp. Bila sem na akupunkturi, pri kiropraktiku, samoplačniških fizioterapijah, trigger point masaži, pa ni nič bolje. Zadeva se je sicer za mesec dni malo umirila, ampak bolečine niso nikoli popolnoma ponehale. Zdaj se je stanje ponovno poslabšalo, ne levem boku sploh ne morem spati. Ob gibanju je slabše. Osebni zdravnik je mnenja, da gre za kostno mišično bolečino, zato mi je svetoval naj se obrnem še na vas. Naj povem, da imam že od majhnega zelo slabo telesno držo, že štiri leta odkar imam otroke, nisem pa skoraj nič telesno aktivna. 10.2. dobim še izvid prsnega dela hrbtenice, potem bi se pa naročila pri vas, če bi mi lahko pomagali.
RTG VRATNE HRBTENICE, ATLANTOAXIALNO CILJANO
Osteoarthrosa s manjšimi naplastitvami ob robovih korpusov posameznih vretenc predvsem C2, C3 z impresijo v foramina intervertebralia.
Dodatno naznačena sinistro rotacija segmenta C3 z levo lateralno širšim malim intervertebralnim prostorom (C2 – C3).
Atlantoaxialna sklepna prostora primerna z zmerno sklerozo sklepnih ploskev.
Impresija v spinalni kanal C5, C6.
I.v. prostori ohranjeni.
Zmerna skleroza sklepnih ploskev malih sklepov predvsem CH/TH prehod.
Mineralizacija, kostna struktura skeleta ohranjeni.
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor!
Lep pozdrav.