Re: Prosim za razlago izvida …
Pozdravljeni,
na sliki leve rame so ugotovili degenerativne spremembe, obrabo, precej primerno letom in lokalne kalcinacije v mehkih tkivih v predelu lopatice. T.i. peritendinitis pomeni vnetne spremmebe blizu tetiv in mišic. Znotraj sklepa je vse brez posebnosti. Predvidevam, da imate bolečine v ramenskem obroču, posledično sumim na t.i. ramenski periartritis.
Zgolj v vednost: v obdobju bolečin ramenskega sklepa nikakor ne obremenjujte. S tehnikami manualne medicine pa vam lahko tudi uspešno pomagamo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
v predelu vratne hrbtenice gre za številne obrabne spremembe, ki no najbolj izrazite na ravni med 5. in 7. vretencem. Na korpusih teh vretenc so številni izrastki, prizadeti so kostni sklepi na nivojih C2-C5 (t.i. spondiloartroza). Ostalo je b.p., le dodatna sprememba v medenični kosti, ki je bolj gosta (posledica dednih sprememb, vnetja, poškodbe idr.), ki pa ne zna povzročati težav.
Vaših simptomov sicer niste navedli, predvidevam pa, da so, predvsem bolečinski občutki v zgornjem delu telesa, ki se selijo v eno ali obe roki.
Za bolj natančno diagnozo in morebitno zdravljenje priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, posredujem vam povezavo do kontaktov: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za razlago izvida.
Izvid.
Deformacija pokrovnih ploskev korpusov po Schmorlovih vozličkih; komprecijski sindrom.
Redukcija vi. prostora L2-L3
Osteoarthrosa; kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc, impresija v spinalni kanal L2, L3, L4
Kostno odprt lok na L5, brez ventralnega premika korpusa.
S/I sklepa v mejah normalnega.
Mineralizacija, kostna struktura skeleta v mejah normalenega.
Stara sem 23 let, in sem imela nekaj časa že bolečine v križu. Prejšnji teden me je osebna zdravnica poslala na RTG in to so današnji izvidi.
Delam na negovalnem oddelku in bi vas tudi prosila za razlago izvida.
lp
Spoštovani!
Prosim za razlago izvida:
Povdarjena je torakalna kifoza in so izražene zmerne spondilotične spremembe srednjih segmentov. Struktura skelet je v mejah fiziološkega. Na prikazanem delu levega hemitoraksa ni videti evidentiranih patoloških odstopanj od normale.
Stara sem 41 let in imam bolečine v prsem delu, levo pod rebri, občasno tudi v ledvenem delu.
Hvala za vašo pomoč.
Lep pozdrav,
E.
Pozdravljeni,
izvidi ne kažejo na nič posebnega, gre za obrabne spremembe, primerne letom. Bolečine v prsnem delu, ki jih navajate, so sicer precej redke, zato vam preko foruma ne morem svetovati. Priporočal bi vam pregled trebušnih organov (želodec, trebišna slinavka) …v kolikor se stanje organov b.p. pa gre po vsej verjetnosti za t.i. medrebrno nevralgijo, ki jo uspešno zdravimo tudi s tehnikami manualne medicine.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
na slikah so vidne različne obrabne spremembe, poljudno povedano popušča hrustanec. V predelu L5 gre za posebnost razvoja, ki ponavadi ne povzroča nobenih težav. Gre sicer za t.i. prezgodnjo obrabo za vaša leta, vendar je še veliko možnosti za pomoč, da se te spremembe omejijo oziroma ustavijo ter posledično omilijo simptomi. Poleg strokovne pomoči (oblike fizioterapije, manualna medicina idr.) lahko tudi sami veliko naredite za to, s pravilno držo, telovadbo in življenjskim slogom nasploh.
Za podrobnejše informacije je nujna klinična slika, katero pridobimo ob prvem pregledu. V kolikor se želite naročiti na pregled v eni od naših ordinacij, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
od poletja se mi večkrat pojavljajo bolečine: začutim rahlo mrtvičenje obeh rok in nato se pojavi bolečina v obeh nadlahteh, ki nato prehaja v prsni koš. Bolečina je močna in traja cca pol minute, potem pa v rokah še nekaj minut nimam nobene moči. Stara sem 50 let. Pri RTG vratne in Th hrbt. sem dobila naslednji izvid: izrazito zožena i.v. prostora od seg.C4 do C6 z večjimi ventralnimi in dorzalnimi spondilofiti na ustreznih korpusih. Nakazana sinistrokonveksna deviacija Th. hrbt. Začetni ventrolateralni spondilofiti na vseh korpusih Th. hrbt. Prosim za razlago izvida in napotek.
Hvala in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
simptomi, ki jih opisujete, so vsekakor povezani z vratnim delom hrbtenice, na spremembe kaže tudi izvid. Predvidevam, da gre za draženje korenine C5, v kolikor bi bolečinski občutki ali mravljinci segali do dlani/prstov pa bi vzrok najverjetneje tičal v korenini C6. Lahko, da okvara oziroma prizadetost živčne korenine povzroča tudi napetost mišic v ramenskem obroču. V predelu C4-C6 gre za starejše spremembe, saj so se na tem delu že razvili izrastki, spremembe so stare vsaj 10 let. Izvid nikakor ni kritičen, simptome se lahko s terapijami uspešno odpravi.
Z manualno medicino tovrstne težave precej uspešno zdravimo. Bolj natančno pa vam lahko svetujemo na podlagi klinične slike ob prvem pregledu. V kolikor se odločite za obisk v eni od naših ordinacij, vam posredujem povezavo do kontaktov za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Spoštovani!
Prosim za razlago MR izvida:
MR vratne hrbtenice:
Izravnana fiziološka lordoza, nakazana kifotična angulacija v višini C3-C4. Zmerna difuzna spondiloza. začetna do zmerna difuzna sponilartoza, zlasti v višini cervikotoralkalnega prehoda. zmerna degeneraracija in zožitev i.v. diskusov C3-C4, C4-C5 in C5-C6. V višini C3-C4 spondilofitdisk kompleks dokaj izrazito utesnuje sprednji likvorski prostor, več v levi polovici spinalnega kanala; skupaj s spondilartrozo dokaj izrazito zožuje levi i.v. foramen. V nivoju C4-C5 spondilofitdisk kompleks nakazano utesnuje sprednji likvorski prostor in v manjši meri zožuje i.v. foramna. V višini C5-C6 spondilofitdisk kompleks v manjši meri utesnuje sprednji likvorski prostor. Prikazan del hrbtenjače je normalne širine in intenzitete signala.
MR LS hrbtenice:
Izravnana fiziološka lordoza, nakazana retrolisteza v višini L4-L5, retrolisteza v nivoju L5-S1 za 4mm. Začetna do zmerna difuzna spondiloza in spondiartroza, zlasti v višini LS prehoda. Začetna degeneracija i.v. diskusov L4-L5 in L5-S1. V višini L4-L5 desno intraforaminalno in ekstraforaminalno se diferencira anularna fisura in manjša protruzija i.v. diskusa, ki zmerno zožuje i.v.foramen. V nivoju L5-S1 je prisotna srednja velika dorzalna centralna in levostranska paracentralna protruzija i.v. diskusa, ki skupaj z retrolistezo in spondilofitdisk kompleksom zmerno utesnuje sosednji del duralne vreče in korenino na levi strani.Prikazan del hrbtenjače je normalne širine in intenzitete signala. V višini S1-S2 na desni strani se diferencira perinevralna cista, ki meri v premeru do 18 mm; nakazuje se nekaj majhnih perinevralnih cist na levi strani.
Stara sem 43 let, v razmaku nekaj let se mi je zgodilo, da sem se pri gibu zaradi nenadne hude boličine v križnem delu sesedla in nisem mogla stopiti na nabeno nogo.
Upam, da nisem bila predolga.
Hvala in lepo pozdravljeni.
Izvid vratnega dela hrbtenice je nekoliko slabši za vašo starost, vendar zaenkrat ni kritičnih območij.
Vaše težave izvirajo iz ledvenega dela hrbtenice, kjer je najbolj problematičen premik vretenc – retrolisteza in protruzija v segmentu L5-S1. Tu je verjetno vzrok vaših težav, bistveno je ugotoviti koliko je (ne)stabilna retrolisteza, od tega je odvisna možnost intenzitete terapij. Ravno zaradi tega so v vašem primeru pri manualni terapiji določene omejitve, saj vam vsakršna močnejša terapija lahko poslabša stanje – uporabne so le mehke tehnike manualne terapije.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!Prosim vas za razlago izvida CT vratne hrbtenice.Leto dni imam hude glavobole,ki trajajo po dva ali tri dni skupaj in ob tem tudi slabost in višji pritisk.Stara sem 43 let.Dva meseca in pol imam tudi bolečine v vratu in ramenskem obroču vse dol do lopatic.Imam zelo boleče in trde vratne mišice pa tudi med lopaticami sem zelo dolgo imela bolečo trdo izboklino,ki je sedaj izginila.Izvid CT je od februarja letos.Na MPR je vidna lomljena sagitalna os C5-6 z iv osteohondrozo C 5-6,C6-7,spremembe so izrazitejše v nivoju C5-6.V nivoju C5-6,C6-7 tudi tendenca tvorbe kompenzatornih ventralnih kostnih sponk.Verjetna osalna stenoza C5-6.Indirektni znaki ligamentarne lezije C2-3.Prosim za vašo razlago izvida in vaše mnenje.Hvala.
Pozdravljeni,
izražene spremembe so dovolj velike za starost 43 let. Same vzroke je težko predvideti, lahko da gre za posledice poškodbe, dedne posebnosti idr.
Na podlagi izvida gre za vidne znake akutnih težav, ki izvirajo iz prostora C5-C6 v vratnem delu hrbtenice, predvidevam, da gre za draženje živca v tem prostoru.
Več kot eno leto trajajoči bolečinski občutki se zdravijo precej težje in počasneje. Za natančno informacijo o nadaljnjem zdravljenju in možnosti uspeha bi bilo potrebno pridobiti tudi klinično sliko, ki jo opravimo ob prvem pregledu. Nastalih obrabnih sprememb seveda ni mogoče odpraviti, večinoma pa s tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo simptome, ki se ob tem pojavljajo.
V kolikor se odločite za pregled v eni od naših ordinacij, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Prosil bi vas za razlago MR izvida, in sicer:
MR vratne hrbtenice:
Preiskava pokaže začetne degenerativne spremembe vratne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Spondiloartroza kot hondroza med C3 do C6. Na višini segmentov C5-C6 je videti manjšo centralno protruzijo doska, ki centralno oži kanal za 2mm ter je v stiku z duralno vrečo. Nevroforamna nista prizadeta. Na vseh ostalih segmentih je spinalni kanal primerno širok, nevroforamni so prosti. Intenziteta signala medule je v celotnem poteku v mejah običajnega.
MR lumbalne hrbtenice:
Preiskava pokaže degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Spondiloartroza kot hondroza predvsem med spodnjimi segmenti.Na višini segmentov L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Spinalni kanal je rahlo zožen, nevroforamna sta prosta.
Na višini segmentov L4-L5 sta mala sklepa degenerativo spremenjena z rahlo zadebeljenimi rumenimi ligamenti. Prisotna protruzija diska je centralno v stiku z duralno vrečo.
Spinalni kanal je zožen, bistvene prizadetosti nevroforamnov ni videti.
Na višini segmentov L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna protruzija diska je centralno ter z leve v stiku z duralno vrečo ter sega v paracentralno regijo na levi, ki je v primerjavi z desno zožena. Sam kanal je prav tako zožen.
Pred tem sem imel RTG preiskavo celotne hrbtenice. Razlog: bolečine v prsnem delu, bolečine v vratu in mravljinčenje v roki, slabost in omotičnost (nekajkrat celo do točke, kjer bi lahko izgubil zavest) ter rahli glavoboli. Zaradi bolečin v prsih sem bil tudi na EKG-ju, kjer so izključili bilo kakšne srčne težave.
Navedene težave trajajo nekje od meseca avgusta (sedaj je malce bolje).
Ali navedene težave res izhajajo iz hrbtenice in če ja, ali bi težave lahko pri vas vsaj ublažili če že ne odpravili?
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
Izvid je precej obsežen, na splošno pa lahko povem takole: v vratnem delu hrbtenice, bolj natančno v področju C5-C6 gre za protruzijo diska in zožitev kanala za 2 mm, kar sicer ni resna sprememba. V ledvenem delu gre za starejše spremembe (5-10 let). Vse vaše opisane težave lahko povežem s spremembami v vratnem delu. Sumim na vkleščenost živca na ravni C5-C6, so pa seveda možni tudi drugi vzroki, ki jih določimo na podlagi klinične slike.
Manualna medicina je praviloma zelo uspešna pri zdravljenju tovrstnih simptomov. Seveda pa je vsako stvar potrebno obravnavati individualno. V kolikor se odločite za zdravljenje, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Spoštovani,
prosila bi vas za razlago izvida.
RTG CELE HRBTENICE V DVEH PROJEKCIJAH:
Strukturno je videti skelet primerno.
Vratna hrbtenica:
Prikazanih je vseh sedem vretenc.
I.v. prostori so na vseh nivojih primerno visoki.
Tudi prikazani skelet je videti v mejah normalnega.
Torakalna hrbtenica:
Blaga desno stranska deviacija .
I.v. prostori so videti na vseh nivojih primerno visoki.
Drobni robni osteofiti na posameznih vretencih v osrednjem delu torakalne hrbtenice-začetna spondiloza.
LS hrbtenica:
I.v. prostori so videti na vseh nivojih primerno visoki.
Kalcinacije v poteku sprednjega longitudinalnega ligamenta T11-T12.
Znaki začetne spondiloze z majhnimi anterolateralnimi osteofiti od L3-L5.
Stara sem 45 let. V zadnjem času se mi pogosto pojavlja močna bolečina na desni strani približno 5-10cm pod lopatico. Bolečina je izrazito močna ponoči. Telesno sem dokaj aktivna, redno izvajam tibetanske vaje ter vaje za hrbtenico.
Za razlago izvida se Vam že v naprej zahvaljujem, Jana.
Pozdravljeni,
že od oktobra imam težave z vratno in prsno hrbtenico.. Začelo se je z bolečinami, kot, da bi bila zaležana in, ker te bolečine niso minile sem se po 2 tednih odpravila osebni zdravnici. začele so me boleti tudi vratne mišice in mišice ramenskega obroča. Prav tako se je bolečina širila iz vratu v glavo. Opravila sem 10 dni fizioterapij. Te so bile zelo boleče, vendar je bilo čez čas bolje. Konstantna, topa bolečina je sčasoma minila. je pa še vedno ostala bolečina na dotik, tako v vratnem delu, kot enemu delu prsne hrbtenice.
opravila sem tudi rtg hrbtenice. Izvid pravi slednje:
Reducirana cervikalna lordoza.
Korpusi vretenc ter i.v. prostori na vseh nivojih so primerni.
Začetne unkartrotične spremembe od nivojaC3 do C5.
Ohranjena torakalna kifoza. Deviacija torakalne hrbtenice v levo.
Začetne spondilotične spremembe torakalne hrbtenice z manjšimi ventralnimi osteofiti.
i. v. prostori so primerne višine.
Lepo prosim za razlago izvida. Stara sem 26 let. Vrjamem in upam, da ni hujšega , a me skrbi, ker “blokiran” občutek v hrbtenici ostaja in je gibljivost omejena, tako v vratnem delu kot prsnem delu hrbtenice.
Iskreno se zahvaljujem za Vaš čas in odgovor.
Dijana
Pozdravljeni,
ta izvid je v celoti b.p., zato ga težko podorbno razložim. V prsnem in ledvenem predelu hrbtenice so sicer našli manjše obrabne spremembe, ki pa so po vsej verjetnosti starostne spremembe in primerne letom. Vedeti moramo, da se obrabne spremembe na hrbtenici pričnejo že po 30 letu starosti.
Dejstvo pa je, da se mnogokrat zgodi, da je izvid b.p., kar pa ne sovpada s težavami, ki jih pacient opisuje. Lahko je to posledica skopega izvida, zato največkrat zahtevamo, da na pregled prinesete slike, ne zgolj izvida. Težava pod lopatico, ki jo opisujete, je zagotovo posledica sprememb v vratnem predelu hrbtenice in tehnike manualne medicine so pri tem zelo učinkovite.
Za bolj natančen nasvet glede diagnoze in možnosti nadaljnjega zdravljenja, je nujna pridobitev klinične slike s pregledom. Priporočam vam, da si rezervirate termin v vam najbližji ordinaciji, posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
v vratnem predelu hrbtenice, bolj natančno v predelu C3-C5 je po vsej verjetnosti prišlo do prezgodnjih obrabnih sprememb, reducirana lordoza kaže na draženje živcev in napačno. t.i. protibolečinsko držo, držo, v kateri ostajamo, da čim manj boli, to pa posledično povzroča še hitrejšo obrabo in še večje bolečine.
Podobno se dogaja tudi v prsnem delu, verjetno pa sta težavi med seboj neposredno povezani.
S tehnikami manualne medicine lahko vaše težave uspešno odpravimo, primerov s podobnimi pacienti je zares veliko. Priporočam vam, da se naročite na pregled v vam najbližjo ordinacijo, posredujem vam povezavo do kontaktnov: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Lepo prosim za razlago izvida.
Na LSH je vidna sinistrokonveksna skolioza v bazalnem delu LSH. Vidni so znaki zacetne stranske instabilitete lumbalnih vretenc v visini vretenc L4 katero je premaknjeno v levo stran za 1cm. V visini i.v. prostora med vretencoma L4- L5 je vidna podolgovate oblike senca intenzitete zraka-degeneracija i.v. diska. Na LSH so vidni znaki deformirajoce spondiloze. Vidna je tudi subhondralna skleroza pokrovnih plosc. Vidne spremembe v podrocju malega sklepa med vretencoma L2-L3, L3-L4, predvsem L4-L5 z desne strani. Prav tako so vidne spremembe v podrocju malega sklepa med vretencoma L4-L5, L5-S1 z lebe strani. Prisotna je spina bifida v podrocju segmenta S1.
Star sem 60 let im imam predvsem ponoci mocne bolecine v obeh ramah. Bolecina se siri preko ram do komolcev.
Naj povem se to da sem imel pred 20 leti seminom in pred 3 leti maligni melanom na hrbtu.
Za vas odgovor se najlepse zahvaljujem.