Re: Prosim za razlago izvida …
Pozdravljeni,
v vašem primeru gre za spremembo v prostoru L2-L3, bolj natančno – gre za okvaro medvretenčne ploščice, zgolj začetne spremembe, ki so primerne letom. Za odpravo bolečinskim simptomov v vašem primeru so tehnike manualne medicine zelo primerne. Obrabe se sicer ne da pozdraviti, lahko pa z rednimi terapijami zelo uspešno kontroliramo klinično sliko in lajšamo bolečinske simptome, ki posledično v celoti izvenijo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
prometne nesreče zelo pogosto povzročijo prezgodnjo obrabo medvretenčnih ploščic v vratnem delu hrbtenice, v vašem primeru gre za obrabo v predelu C4-C5 in C5-C6, pri slednjem je na podlagi izvida razvidno, da gre za starejšo hernijo (cca. 5 let).
Vsekakor je za nasvet glede zdravljenja potrebno pogledati slike v živo ter jih na podlagi pregleda primerjati s klinično slko, saj je v izvidu navedena prizadetost hrbtenjače na nivoju C5-C6 (protruzija, ki nekoliko odriva medulo), vendar vaši simptomi s tem opisom nikakor ne sovpadajo.
V kolikor ne gre za prizadetost hrbtenjače je manualna medicina zelo učinkovita pri zdravljenju opisanih simptomov. V prvi vrsti pa bi morali vsekakor izločiti možnost kontraindikacije za zdravljenje – prizadetost hrbtenjače.
Pozdravljeni,
Najprej opravičilo za pozen odgovor zaradi moje odsotnosti. Vaš izvid lahko bolj »poljudno« razložim na naslednji način: na slikah so našli dovolj veliko hernijo, ki se je že razdelila na posamezne dele, kar pomeni, da je stara med 5 in 6 let. V predelu med zadnjim ledvenim in prvim križnim vretencem (področje L5-S1) gre za utesnjenost korenine pripadajočega živca in oteklino, živec je resno razdražen. Moje strokovno mnenje je, da je stanje možno popraviti brez operativnega posega, vsekakor je potrebno sprva poskusiti katero od oblik konzervativnega zdravljenja, saj ima sam operativni poseg resne posledice, ki lahko v določenih primerih povzročijo še slabše stanje.
Tudi sicer direktnih indikacij za operacijo na vaših slikah ni, ker ne ge za vkleščenosti mozga.
Z dovolj veliko gotovostjo vam na podlagi vašega izvida lahko zatrdim, da je vaše stanje ozdravljivo s tehnikami maualne medicine, za bolj natančen nasvet glede samega zdravljenja pa bi potreboval klinično sliko, ki jo pridobim s pregledom.
V kolikor se boste odločili priti na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj poleg izvidov nujno prinesite tudi slike.
Posredujem vam povezavo do ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Prosim za razlago izvida MR:
Izravnana cervikalna lordoza.
Zmerne spondilotične spremembe in izguba intenzitete signala iv. diskov zaradi deg.
Iv. prostori so nekoliko znižani – iv. hondroza.
V aksialni ravnini je v nivoju C4 C5 vidna zmerna protruzija iv. diska po celotni posteriorni površini in kostne naplastitve, ki nekoliko ožijo desni iv. foramen.
V nivoju C5 C6 je prav tako prisotna protruzija iv. diska in kostne naplastitve, spinalni kanal ni bistveno utesnjen, iv. foramna sta nekoliko ožja.
V nivoju C6 C7 je vidna izrazitejša protruzija iV. diska po celotni posteriorni površini in kostne naplastitve, prisoten je pritisk na duralno vrečo, spinalni kanal je minimalno ožji, ožja sta tudi iv. foramna.
Mnenje: Deg. spremembe vratne hrbtnenice s protruzijami iv. diskov in kostnimi naplastitvami ter zmernimi utesnitvami spinalnega kanala in iv. foramnov.
Prosim, če mi po domače razložite izvid. Ali to lahko rešim s telovadbo, ali bo potrebno kaj drugega
Hvala za odgovor
Repas D.
Lepo pozdravljeni, prosila bi Vas za razlago naslednji izvidov in kaj mi svetujete Vi. Torej, dokazana protruzija diskov L4/5, opravljena MR LS hrbtenice ki pokaže HD na nivoju L2/3, ki je desna foraminalna, disk L2/3 je protrudiran desno z minimalno utesnitvijo terminalne vreče ter začetnega dela recesusa s foramnom. Bolnica ima pa tudi že utesnitev zaradi degeneracije L4/5. Podobna manjša, bolj lateralna protruzija je tudi segment višje L1/2. Sicer nekaj Schmorlovih hernij na zgornjih lumbalnih segmentih.
Povzela sem doagnoze iz 3 izvidov, diagnoz.
Za informacijo sem stara 24 let.
Upam na Vaš odgovor in hvala za Vaš čas.
Lp T.
Za Repas:
Cervikalna lordoza kaže na prisotnost akutnih bolečin.
Opažene so spremembe v plščicah vratnega dela hrbtenice in sicer od C4 do C7, najbolj izrazite pa so spremembe v segmentu C6-C7.
Nikjer sicer ni videti težjih sprememb, izrastki in naplastitve kažejo na to, da so se spremembe razvijale zelo počasi in da so že relativno stare, morda tudi do 10 let.
Niste navedli simptomov, če imate bolečine, se s slikami lahko oglasite v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
Za Magnolia:
Za vašo starost so to že kar izrazite spremembe.
Hernija diska na segmentu L2-L3 je dokaj redka (običajno se najprej pojavi v spodnjem delu hrbtenice), tako da sklepam, da se je pojavila ali zaradi poškodbe ali zaradi prekomerne obremenitve (aktivna športne dejavnost).
Več bi vam lahko povedal, če bi navedli eventuelne simptome, lahko pa se oglasite s slikami tudi na pregled, da jih primerjamo s klinično sliko.
Lep pozdrav,
Maja sem bila na preiskavi MR LS in sem dobila naslednji izvid. Zanima me, ali je kakšna možnost olajšanja bolečine. Imela sem tako hude bolečine v levi nogi, da sem komaj hodila. Bolečina se je malo
umirila, vendar imam pri hoji še bolečino v kolenu in mravljince do stopala. Stara sem 68 let. Navedla
bom izvid :
izrazita spondiloza L2-L3, L3-L4
zmerna spondiloza L4-L5, in L5-S1
l.v. hondroza L2-L3, L3-L4, L4-L5 IN L5-S1
Zmerna do izrazita spondiloartroza L4-L5, zmerna spondiloartroza L5-S1, L3-L4 in L2-L3.
Zaradi spondiloartroze je prisotna zmerna intraforaminalna stenoza levo na višini L4-L5. Posledično
je leva L4 korenina videti v foramu utesnjena.
Diskus hernija ni videti, ni znakov za stenozo spinalnega kanala.
Terminalni plošči ob disku L5-S1 sta spremenjeni po tipu Modic 2.
Ker sem bila vajena hoditi na dolge sprehode, mi sedaj bolečine hojo omejujejo. Zanima me, ali bom
še lahko hodila brez bolečin in mravljincev v nogi ?
Najlepša hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
na splošno izvid MRI ni pokazal resnih sprememb, večina le-teh je primerna vaši starosti. Edina pomembnejša sprememba se nahaja v prostoru korenine L4 ali L5. Izredno pozitivna informacija je, da je bolečina vsaj malo popustila, saj to pomeni, da živec ni “brezupno” vkleščen in je pomoč vsekakor možna brez kakšrnega koli operativnega posega.
Morda bo zdravljenje zahtevalo dalj časa in napora, vsekakor pa s tehnikami manualne medicine vaše težave lahko v celoti odpravimo. Glede na izkušnje zdravljenja pacientov s podobnimi simptomi, predvidevam, da bodo sprva popustile bolečine, nato pa tudi mravljinci.
V kolikor se boste odločili za zdravljenje z manualno medicino, se naročite na prvi pregled v eni od naših ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/ S seboj prinesite tudi vse izvide in slike.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
prosila bi za razloga izvida rtg lumbosakralne hrbtenice s L/S prehodom:
– manjše kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc.
– Iv. prostori v mejah normalnega.
– tendenca k lumbalizaciji S1.
– S/I sklepa delna širša, delno skleroziranih robov.
– v ostalem mineralizacija, kostna struktura skeleta ohranjeni.
Lep dan,
Lea
Pozdravljeni,
Star sem 34 let in imam od 30. leta naprej bolečine v ledvenem delu hrbtenice. Veliko časa preživim v avtu, tudi v službi imam sedeče pisarniško delo.
RGT hrbtenice je pokazal sledeče:
Nekoliko naprej pomaknjena težiščnica – blažji sacrum acutum.
Brez bistvenih kostnih naplastitev.
Znižan i.v. proctor L 5 – S 1 – i.v. hondroza.
Spondilartoza malih sklepov.
Struktura skeleta je primerna.
Mnenje: Zmerne degenerativne spremebmbe L/S hrbtenice, posebej L/S prehoda.
Poskušal sem vaje za hrbtenico, vaje v fitnesu, plavanje, tek ampak še vedno se pojavlja bolečina v ledvenem predelu prevsem ob vstajanju iz potelje ali avta.
Prosim za mnenje glede izvida in predvsem kako ublažiti oz. odpraviti bolečino.
Hvala,
Aleš
Pozdravljeni,
izvid kaže na določeno stopnjo obrabe, pomembna sprememba je lumbalizacija S1, ki je dedna posebnost (obstaja medvretenčna ploščica med vretencema S1 in S2, katere tam navadno ni in povzroča omejeno gibljivost v tem delu in največkrat tudi posledično bolečinske občutke). S/I sklepa sta delno širša, kar je lahko posledica težkega poroda ali vnetja v preteklosti, tudi to lahko povzroča določene težave, predvsem bolečine ledveno-križnem predelu, mogoče tudi v eni ali obeh nogah.
Naj samo še dodam, da je v primeru opisanih bolečinskih občutkov manualna medicina zelo učinkovita pri zdravljenju le-teh.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
žal vam moram takoj povedati, da s preventivnim zdravljenjem vaših težav ne boste odpravili. Telovadba bi lahko v vašem primeru služila kot preventiva do pred 10 leti, sedaj pa so vaše spremembe dokaj resne in zahtevajo terapije, ki bodo stabilizirale del hrbtenice, kjer so spremembe največje. Namreč, gre za hernijo v prostoru L5-S1, izvid RTG kaže na to, da medvretenčna ploščica ni vidna. Zato vam odsvetujem kakšrno koli fizično kativnost, pri kateri bi prekoračili svojo bolečinsko mejo, saj se lahko zadeva hitro in bistveno poslabša.
Priporočam, da se čim prej naročite na pregled v eni od naših ordinacij, saj je manualna medicina ravno za to področje, zelo učinkovita. Simptome, ki jih navajate, dnevno uspešno zdravimo.
V kolikor se odločite za zdravljenje, vam posredujem povezavo do kontaktov, s seboj pa prinesite tudi izvide in slike: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Naprošam Vas, če mi lahko kar se da preprosto razložite moje izvide in mi predlagate najboljšo rešitev za te težave.
Stara bom 24 let in so mi postavili naslednjo diagnozo:
Kongenitalna deviacija hrbtenice v desno s fiksirano rotacijo segmentov, poudarjena fiziološka lumbalna lordoza. Osteoarthrosa; manjše kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc. Zmerna redukcija iv. prostora L5-S1.
Skleroza sklepnih ploskev malih sklepov, sklepnih ploskev S/I sklepa.
Mineralizacija, kostna struktura skeleta ohranjeni.
Dodatno k izvidu: zmerna deformacija korpusa Th 12, delno 11, predvsem Th 10, v sklopu torakalne scoliose.
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.
Pozdravljeni,
…ena od diagnoz nevrologa je MS.., vendar sem na lastno željo dala narediti še rtg vratnih vretenc in izvid je sledeči:
Sinistrokonveksna deviacija vratne hrbtenice, prominentnejša procesustransverzus C7 obojestransko.
Blago kifotičnoangulirana vratna hrbtenica v stranski projekciji v proksimalnih dveh tretjinah.
Znižani intervertebralni prostor C5 – C6-i v. hondroza, vidne začetne robne kostne naplastitve.
….Zanima me razlaga opisanega in kakšno je Vaše mnenje glede nastavitve atlasa.., v omenjenem primeru.
Najlepša hvala in še veliko zadovoljnih strank želim..:)
Pozdravljeni,
na slikah so našli dviacijo in rotacijo, obe sta pov sej verjetnosti posledici otroške skolioze, ter določeno stopnjo obrabe, ki nima vzroka v skoliozi.
Kaj več poljudno ne morem obrazložiti, zadeva je dokaj enostavna, pri čemer ne trdim, da ni moteča. Glede zdravljenja toplo priporočam manualno medicino, ki je v tovrstnih primerih zelo učinkovita. Same skolioze sicer ne moremo pozdraviti, lahko pa učinkovito lajšamo simptome in s terapijami ter posledično predpisanimi vajami, ki jih izvajate sami doma, omogočimo pravilno sodelovanje mehkih tkiv (tetiv, mišic in živcev).
Simptomov sicer niste navedli, predvidevam pa da gre za zmerne bolečine po celotni hrbtenici, ki sevajo tako v zgornje kot spodnje okončnine. Verjetno so bolečine v nogah močnejše.
Vabim vas na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam na podlagi klinične slike lahko bolj konkretno svetujemo glede nadaljnjega zdravljenja.
Posredujem vam povezavo do kontaktov: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
atlas terapija je poskus vzpostavitve sodelovanja med 1. in 2. vratnim vretencem, kar v vašem primeru ne pride v poštev. Pa tudi sicer uradna stroka ne podpira t.i. nastavitve atlasa, ki se v SLoveniji komercialno pojavlja v določenih oblikah in ne prinaša nič dobrega, usmerjena predvsem v zaslužkarstvo izvajalcev. Znanstveno ta terapija ni potrjena in kot strokovnjak jo osebno toplo odsvetujem.
V vašem primeru gre tudi sicer za spremembe, ki izhajajo iz spodnjega dela vratu. Možnih simptomov je več, sami jih ne navajate, zato ne bom ugibal. Lahko sicer, da vzrok tiči v vratnem delu hrbtenice in ni nujno da gre za multiplo sklerozo. Vendar se ne bom oddaljeval od mnenja nevrologa, ki je najbrž diagnozo postavil na podlagi večkratne diagnostike glave z računalniško tomografijo (CT).
Glede nasveta o zdravljenju pa naslednje: v kolikor vzrok izhaja iz hrbtenice, lahko z manualno medicino in njenimi tehnikami poskušamo omiliti ali celo pozdraviti pripadajoče simptome. Če pa gre za potrjeno diagnozo MS, manualna medicina ni primerna za zdravljenje.
Lep pozdrav,
Spooštovani,
prijazno bi vas prosila, da mi pojasnite kaj pomeni diagona glede na opravljeni RTG levega ramenskega sklepa: zmerna osteoarthosa; prav majhne kalcinacije v mehkih delih humeroscapularno; peritendinitis calc. incip. Sklepna prostora humeroscapularno, acromioclavicularno ohranjena. Skelet morfološko primeren. Naj omenim še, da sem stara 54 let, aktivna športnica.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav iz Maribora.
SPOŠTOVANI
Prosila bi za razlago izvida:
RTG vratne in L/S hrbt. 2x:
Zožna i.v. prostora od seg. C5 do C7 z začetnimi ventralnimi in dorzalnimi spondilofiti
na ustreznih korpusih.
Spondilartroza od seg.C2 do C5 in med C7 in Th1.
L/S hrbt. je v mejah normalnega.
RTG SIS-ov:
SIS-i so normalno široki, gladkih kontur.
V leve SIS-e se projecira 1,5×0,5 cm velika zgostitev, ki verjetno predstavlja otoček
kompakte.
Bolečine prisotne, če mi lahko kaj predlagate, kako naprej!?
S SPOŠTOVANJEM IN LEP POZDRAV
HVALA
Pozdravljeni,
v vašem primeru gre za obrabne spremembe z vidno spondilozo, kar pomeni obrabo medsklepnega prostora z izrastki na ravni petega ledvenega vretenca.
Lep pozdrav,