Re: Prosim za razlago izvida …
Žal niste navedli eventuelnih simptomov.
Gre za degenerativne spremembe spodnjih ploščic ledvenega dela, stopnja ni navedena.
Skolioza je verjetno odziv na bolečine, lordoza verjetno posledica razvoja – napačna drža.
Oboje je z manualno terapijo možno popraviti.
Lep pozdrav,
Mi lahko prosim poveste vašo starost in navedete eventuelne simptome?
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Izvid: RTG LUMBOSAKRALNE HRBTENICE Z L/S PREHODOM
Deformacija pokrovnih ploskev korpusov L3-s1 po Schmorlovih vozličkih: kompresijski sindrom.
Redukcija iv. prostora L5-S1.
Naznačena impresija v spinalni kanal nivo L3.
L/S težiščnica ohranjena.
S/l sklepa obrobno skleroziranih robov.
V ostalem mineralizacija, kostna struktura slikanega skeleta brez posebnosti.
Imam bolečine v križu in sicer zjutraj, čez dan bolečine pojenjajo. Prav tako me boli občasno desna roka (ne vem če je to kaj povezano), občutek je tak kot, da bi me bolel živec v celi roki.
Glede na izvide me zanima kakšne postopke zdravljena potrebujem.
Hvala za odgovor!
Kar se tiče ledvenega dela hrbtenice – težave so vsekakor povezane s predelom L5 – S1 (zadnje ledveno in prvo križno vretence), ki v vašem primeru kaže tudi najbolj kritično stanje. Obenem je razvidna tudi prizadetost medvretenčnih ploščic med vretenci od L3 do S1. V prostoru L3 – L4 je možno, da se je medvretenčna ploščica premaknila v smer korpusa vretenca.
Zelo malo je verjetno, da bi bila s tem povezana bolečina v roki. Le-ta najbolj pogosto izvira iz vratnega dela hrbtenice, priporočam, da opravite še RTG tega predela.
Naj zgolj še poudarim, da v vašem primeru ne gre za hude spremembe, predvidevam, da gre zgolj za degenerativne spremembe hrbtenice, torej obrabo.
Vsekarko se lahko naročite na pregled v eni izmed naših ordinacij, kjer bomo na podlagi kliničnega pregleda in pregleda vseh izvidov sprejeli odločitev o možnih načinih zdravljenja.
Lep pozdrav,
lep pozdrav
Tudi jaz bi prosila za razlago izvida
Poudarjena ledvena lordoza v sagitalni ravnini. Znižan intervertebralni disk L5-S1-I.V hondroza.
Spinalni kanal in nevroforamni ledvene hrbtenice so primerno široki.
Conus medule in filum terminalne ne kažeta pataloških sprememb.
v Korpusu vretenca S2 je T1 hipo, T2 hiperintenzivna sprememba velikosti 20×15 mm, lahko atipični hemangiom, sicer je strukturs skeleta primerna.
Najlepša hvala za pomoč.
Jasmina
V ledvenem delu so opažene degenerativne spremembe, ki so najbolj izražene na prehodu v križni del (L5-S1), kjer je znižana medvretenčna ploščica.
Lordoza je morda posledica nepravilne drže, katere vzrok so morda bolečinski simptomi (niste jih navedli).
Spremembe v križnih vretencih, katere navajate, običajno ne povzročajo bolečinskih simptomov.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni! Prosim vas za razlago izvida.
Star sem 35 let. Že več kot dve leti imam stalno bolečino v vratu in hrbtenici , ki vodi pod levo lopatico.
Občasno čutim rahlo mravljinčenje v prstancu in mezincu leve roke.
RTG izvid je sledeč:
Izravnana cervikalna lordoza. premik korpusa vretenca C5 navzad napram korpusa vretenca C6 za okoli 3-4 mm- spondiloliste za gradus I. Spondilotilčne spremembe cervikalne hrbtenice z ventrolateralnimo osteofiti, formirani so tudi dorzalni osteofiti na C4, C5 in C6 I.v. prostor C5-C6 je zožen, terminalni plošči sta subhondralno sklerozizani- diskartrotične spremembe. Unkartrotične spremembe cervikalne hrbtenice.
Ohranjena torakalna kifoza. Deviacija torakalne hrbtenice v desno. Začetne Spondilotične spremebe torakalne hrbtenice z manjšimi ventralnimi osteofiti. I.v. Prostori so primerne višine.
Hvala za pomoč, Peter
Pozdravljeni,
v vašem primeru gre za zelo izraženo obrabo z draženjem korenine živca C7, morda tudi C6, kar je za vašo starost neobičajna sprememba. Diagnosticirani so tudi znaki akutnih težav, ki ste jih sicer navedli, na podlagi vaših izvidov pa predvidevam, da so mnogo hujši, kot ste zapisali.
Prav tako se dogajajo spremembe v coni C5-C6, ki sega do prstanca in coni C8, ki sega do mezinca.
Žal iz izvida ni ravidno področje vratu (predvsem predel med prsnim in vratnim delom hrbtenice).
V naših orinacijah uspešno zdravimo paciente s tovrstnimi indikacijami, prav tako so le-te zelo pogoste. Predlagam, da se naročite na pregled, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in RTG posnetke.
Lep pozdrav,
Zdravo!
Prosim za razlago izvida! In sicer star sem 27 let in se že od malih nog ukvarjam z športom bolj natančno z malim nogometom. Od septembra 2011 pa imam bolečine v križu, ki se prenašajo v desno nogo, zaradi česar se lahko prepognem samo do kolen. Včeraj sem imel MR in danes sem dobil izvide v katerih piše:
MRI ledvenokrižnične hrbtenice:
Pregledana sta bila lumbosakralni del hrbtenice in odgovarjajoči del spinalnega kanala z običajnimi SE in FE sekvencami v sagitalni in transverzalni ravnini.
Spinalni kanal je kongenitalno nekoliko ožji v višini segmentov L3 in L4. Manjše Schmorlove hernije.
Slabo izražena lumbalna lardoza, nakazana retrolisteza v višini L5-S1.
Začetna Spondiloza na segmentih L5 in S1. Suspektna začetna spondiloartroza v isti višini.
Zmerna degeneracija in zožitev i.v. diskusa L5-S1
v omenjeni višini je prisotna srednje velika, dorzalna, Širokobazna, centralna in desnostranska paracentrala protruzija iv. diskusa z nakazano migracijo v kavdalni smeri. Skupaj s spendilofit disk kompleksom nakazano utesnjuje sprednjo površino duralne vreče in korenino na desni strani.
Spendilofit disk kompleks zmerno utesnjuje desni i.vi foramen v spodnji polovici.
Intenziteta signala iz spodnjega dela hrbtenjače je na vseh sekvencah primerna, medula je normalno široka.
Mnenje: Degenerativne spremembe višini L5-S1; srednje velika širokobazna centrala in desnostranska paracentralna protruzija i.v. diskusa; zmerna zožitev desnega i.v. foramna.
Hvala Lp
Pozdravljeni,
lepo prosim za razlago izvida MR L/S hrbtenice
Primerno oblikovana lumbalna lordoza v sagitalni ravnini. Degenerativna spondilolisteza nivoja L4 -L5 s pomikom korpusa L4 navspred za slab cm. Obsežna degeneracija diska v tem nivoju s protruzijo pod zadnji longitudinalni ligament.
V ostalih nivojih so višine intervertebralnih prostorov ohranjene.
Intervertebralni foramni kažejo stenozantne spremembe predvsem v nivoju L4-L5 mogoče nekoliko izraziteje z leve strani. Videti je degeneriran disk kot tudi spondilartrozo malih sklepov.
V aksialnih rezih je v nivoju L3-L4 spinalni kanal primerno širok.
Nivo L4-L5 kaže izrazito spondilartrozo malih sklepov z obsežnimi naplastitvami ob tem pa gre tudi za degeneracijo diska s prostruzijo v predel obeh lateralnih recesusov. Stenotzantne spremembe so mogoče nekoliko izrazitejše z leve strani.
Nivo L5-S1 ne kaže izrazitejših stenozantnih sprememb.
Zaključek: Stenoza spinalnega kanala predvsem nivoja L4-L5 zaradi spondilolisteze. Stenozantne spremembe so izraziteljše z leve strani.
V pričakovanju Vašega odgovora, Vas lepo pozdravljam
Avgust
P. S.: V Mariboru sem bil že deležen vaše terapije, takrat sem imel samo slike, in zmenila sva se, da ko bom imel MR in bo več znanega, da se slišiva in prav zaradi tega Vam tudi pišem in prosim za Vaš nasvet, ali mi lahko pomagate ali ne.
Pozdravljeni,
glede na to, da se seveda v forumu ne predstavljate z vašimi osebnimi podatki, ne morem povsem z gotovostjo trditi, da vem, za koga gre.
Predlagam naslednje: vabim vas v Mariborsko ordinacijo k meni na brezplačno kontrolo, kjer bom lahko primerjal prejšnjo klinično sliko in vaše nove izvide ter podal mnenje o možnostih glede nadaljnjega zdravljenja.
S seboj prosim prinesite vse izvide in slike pa tudi to vprašanje in odgovor s foruma, da bom seznanjen s tem, da ste to vi. Hvala.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
vaš izvid je zelo skop, zato lahko tudi pojasnim zgolj na kratko: gre za degeneracijske spremembe, verjetno obrabo (staranje skeleta hrustanca) v obeh kolčnih sklepih, bolj izrazito v desnem. Za kakršno koli dodatno razlago bi potreboval navedbo stopenj obrabe, opis možnih simptomov in podobno.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
glede na to, da se seveda v forumu ne predstavljate z vašimi osebnimi podatki, ne morem povsem z gotovostjo trditi, da vem, za koga gre.
Predlagam naslednje: vabim vas v Mariborsko ordinacijo k meni na brezplačno kontrolo, kjer bom lahko primerjal prejšnjo klinično sliko in vaše nove izvide ter podal mnenje o možnostih glede nadaljnjega zdravljenja.
S seboj prosim prinesite vse izvide in slike pa tudi to vprašanje in odgovor s foruma, da bom seznanjen s tem, da ste to vi. Hvala.
Lep pozdrav,
pozdravljeni ravno od ortopeda,zadeva sledeča-
mr preiskava:
na nivoju l5-s1 je i.v. disk je nekoliko desiciran in znižan,prisotna je velika centralna in desnostranska paracentralna hernija premera 15mm,ki leži v anteriornem epiduralnem maščevju in minimalno vtiskuje duralno vrečo ,z dodatnim večjim sekvestom velikosti 16x6mm ki popolnoma izpolnjuje desni lateralni recesus in vtiskuje desno korenino s1.
manjši posterolateralni disk-osteofit na tem nivoju in degenerativne spremembe malih sklepa nekoliko ožijo oba i.v. foramna,plast maščevja je stanjšana,spiralna živca l5 sta edementozna-možno draženje-
drugje ni vidnih utesnitev nevralnih struktur.v spiralnem kanalu ni drugih patoloških formacij.
zaključek:
na nivoju l5-s1 večja desnostranska hernija s sekvestrom in utesnitvijo korenine s1.
edematozna spiralna živca l5 in relativno utesnjena oba i.v.foramna s strani degenerativnih sprememb-možno draženje-
to je izvid,sicer je tudi na l4 in l5,samo najbolj me zanima za to kaj in kako ali lahko to z vajami uredim,kaj to pomeni v domačem jeziku izvid-prevod.ali je nujna operacija,kaj predlagate
,sicer bolečine že popuščajo imam problem z stopalom
hvala vam za čimprejšni odgovor.
bo
Lep pozdrav.Star sem 36 let in imam težave z bolečinami v hrbtenici ki so sevale v levo nogo. S pomočjo terapij v vaši ambulanti v Novi Gorici sem težave v veliki meri že odpravil sedaj sem dobil pa izvid iz rtg in me zanima kaj naj bi to pomenilo :
RTG L/S 2x :iv prostori so široki, zg. rob L3 in sp. L2 sta neravna in kažeta tendenco disk artroze,drugače bp.
Za Odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem
Pozdravljeni,
prosim vas za razlago izvida in nasvet. Pred 11. meseci sem imel prometno nesrečo z motorjem. S hrbtom sem zadel v vozilo. Pri tem sem dobil več udarcev v predel vratu in med lopatice na hrbtu. Tudi v pljuča sem zakrvavel. Od takrat imam močne bolečine v predelu med lopaticama in v predelu vratu, ter mravljinčenje prstov na obeh rokah. Zadeva je zelo neprijetna. Pred nezgodo nisem imel nikakršnjih težav z vratom in hrbtenico. Izvid magnetne resonance je pokazal sledeče:
Zravnana fiziološka lordoza z izraženimi spremembami predvsem v nivojih C4-C5 in C6-C7 in os odontoideum.
V nivoju C5-C6 širokobazna protruzija i.v. diska, ki nekoliko odriva medulo.
V nivoju C6-C7 širokobazni disk osteofit kompleks z utesnitvijo lateralnih recensusov in nevroforamnov.
Za odgovor se zahvaljujem in vam želim uspešen dan, Zoran Flis.
Pozdravljeni,
Odogovr sem vam poslal tudi že po e-pošti, ki ste jo poslali na [email protected].
Vaš izvid lahko bolj »poljudno« razložim na naslednji način: na slikah so našli dovolj veliko hernijo, ki se je že razdelila na posamezne dele, kar pomeni, da je stara med 5 in 6 let. V predelu med zadnjim ledvenim in prvim križnim vretencem (področje L5-S1) gre za utesnjenost korenine pripadajočega živca in oteklino, živec je resno razdražen. Moje strokovno mnenje je, da je stanje možno popraviti brez operativnega posega, vsekakor je potrebno sprva poskusiti katero od oblik konzervativnega zdravljenja, saj ima sam operativni poseg resne posledice, ki lahko v določenih primerih povzročijo še slabše stanje.
Tudi sicer direktnih indikacij za operacijo na vaših slikah ni, ker ne ge za vkleščenosti mozga.
Z dovolj veliko gotovostjo vam na podlagi vašega izvida lahko zatrdim, da je vaše stanje ozdravljivo s tehnikami maualne medicine, za bolj natančen nasvet glede samega zdravljenja pa bi potreboval klinično sliko, ki jo pridobim s pregledom.
V kolikor se boste odločili priti na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj prinesite tudi vse izvide in slike. Posredujem vam povezavo do ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,