Re: Prosim za razlago izvida …
Za Kocka:
Se opravičujem, vendar brez tega, da mi poveste koliko ste stari in kakšni so spremljajoči simptomi lahko z mnenjem udarim čisto mimo.
Lep pozdrav,
Za Mirjana sprinčnik:
Večina simptomov izvira iz vratnega dela hrbtenice, za težave z nogami je verjetno kriva obraba ploščice v segmentu L5-S1.
V vsakem primeru ne vidim kontraindikacij za obravnavo z manualno terapijo, oglasite se, mislim, da vam lahko pomagamo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Letos marca meseca me je zagrabila bolečina v križu. Dobivala sem 1 teden injekcije, kasneje sem 3 tedne preležala v bolnici z vsemi protibolečinskimi infuzijami, inekcijami, tabletami.Po tem zdravljenju sem hodila na fizioterapijo na protibolečinske terapije, ki pa niso nič pomagale.
Do danes imam še bolečine v desni nogi iz kriza do palcev na nogi. Hodim težko, bolj šepam, stojim težko sedim le malo časa.
Prilagam vam izvid iz MR LS HRBTENICE viz časa zdravljenja v bolnici:
Opravimo T1, T2,in spair poudarjene sekvence v sagitalni ravnini in T2 TSE v aksialni ravnini na nivojih od L2-S1.
I. v diski na nivojih L3-S1 imajo na T2 poudarjeni sekvenci nekoliko znižan signal-začetna dehidracija.Na nivoju L5-S1 je vidna manjša desnostranska foraminalna protruzija i.v. diska, ki vtiska na korenino L5 desno.Duralna vreča in korenina L5 levo nista utesnjeni.
Na ostalih nivojih ledvene hrbtenice so spinalni kanal in pripadajoči i.v. v foramni normalno široki.
Mnenje: Desnostranska foraminalna protruzija i. v. diska na nivoju L5-S1 s posledičnim utesnitvijo korenine L5 desno.
Prosila bi vas za čimprejšnji odgovor za kar se vam lepo zahvaljujem.
Pozdravljeni
Pred kratkim sem dobila izvid od MR LS hrbtenice. Prosim za vašo razlago izvida:
Nakazana je dekstrokonveksna deviacija L/S hrbtenice. Vidne so degenerativne spremembe L/S hrbtenice v smislu spondiloze in spondilartroze, tudi i.v. hondroze, diskusi v nivojih od L3-S1 so degenerirani in desecirani, cirkumferentno razširjeni, v novoju L5-S1 je lateralno izbočenje diskusa bolj levostransko s posledično utesnitvijo lateralnega recesusa, v nivoju L3-4 pa je bolj utesnjen desni lateralni recesus, v nivoju L4-5 pa je vidna levostranska protruzija diskusa in zožitev recesusa na levi stani. V nivju L3-4 so vidne degenerativne Modic tip ii. lezije.
V nivoju S2 je vidna cca 2 x 1,7 cm v premeru velka radikularna cista.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav
Sleme
Gre za določene spremembe v spodnjem delu ledvene hrbtenice, ki pa niso kritične in je v tem primeru možno pomagati z manualno medicino.
Potrebno je sliko primerjati s klinično sliko, na osnovi česar lahko ugotovimo v katerem delu tiči vzrok (L4-L5 ali S1) in predpisati način zdravljenja.
Lep pozdrav,
Pred kratkim sem dobil izvid MR L/S hrbtenice in prosim za vašo razlago:
izravnana lumbalna lordoza.
Izrazitejše spondilotične spremembe.
Izguba intenzitete signala iv diskov zaradi degeneracije.
Znižan iv prostor L3 Le in deg.maščobna infiltracija korpusov – iv. osteohondroza.
Okrogla hiperintenzivna sprememba v korpusu L3 najverjetneje hemangiom.
V aksialni ravnini je v nivojih L1 L2 in L2Lw videti zmerni protruziji iv. diskov po celotni posteriorni površini, brez pomembnejše utesnitve.
V nivoju L3Le je vidna protruzija iv. diska po celotni posteriorni površini in kostne naplastitve, spinalni kanal in oba iv. foramna so nekoliko ožji.
V nivoju L4L5 je vidna izrazitejša levostranska intraforaminalna herniacija iv.diska ki povsem utesnjuje levi iv. foramen.
V nivoju L5 S1 je vidna manjša centralna protruzija iv. diska, brez pomembnejše zožitve.
MNENJE:
Deg. spremembe L/S hrbtenice s protruzijami iv. diskov in kostnimi naplastitvami.
Levostranska intraforaminalna herniacija iv. diska L4L5
Vprašal bi vas, kaj mi predlagate, kakšno naj bo zdravljenje. Imam namreč bolečine v levi nogi.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Slika kaže na akutne težave, obrabo, bistvena sprememba pa je v segmentu L4-L5, kjer se je hernija premaknila v smeri izstopišča živca in tam utesnjuje in draži korenino L5.
Če bolečine še niso prehude, lahko poizkusimo z manualno medicino, sicer bo potreben verjetno operativni poseg.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
oktobra 2011 se mi je v predelu pod desno lopatico pojavila pekoča bolečina. Po nekaj dneh je prenehala in se nato v naslednjih dveh mesecih v vedno pogostejših razmakih ponavljala. Ker me je januarja po zaužitih jajcih začelo boleti pod desnim rebrnim lokom (spredaj), sem pomislila na žolč. Ultrazvok je pokazal, da je z žolčnikom vse v redu. Zdravnica me je zaradi vztrajne bolečine, ki le redko preneha, poslala na RTG prsne hrbtenice, ki je pokazal naslednje:
-začetne degenerativne spondilotične spremembe torakalne hrbtenice
-majhni osteofiti na anterolateralnih robovih torakalnih korpusov
-višine korpusov torakalnih vretenc in i.v. prostorov so videti ohranjene
-diskretne osteoartrotične spremembe kostovertebralnih sklepov od nivoja Th6 do TH10 obojestransko
Drugih radioloških sprememb v malih sklepih torakalne hrbtenice ne vidim. Prikazani skelet je primerne strukture. Mehki deli so bp.
Ker me neprestana bolečina pod rebri in lopatico moti in ne nazadnje ni prijetna, vas prosim za mnenje in razlago izvida. Stara sem 50 let. Veliko hodim, občasno telovadim, v službi pa sedim 8 ur. Protibolečinskih tablet ne jemljem.Prosim vas za nasvet.
Hvala in lep pozdrav.
Spodnji del prsne hrbtenice (Th6 – Th10) je res cona, kjer lahko draženje živcev simulira težave določenih notranjih organov (Torakalgija), kar se da selektirati z natančnim nevrološkim pregledom.
Potreben bi bil natančen pregled, primerjava s klinično sliko, verjetno bi vam z manualno medicino lahko pomagali.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Prosim za vaše mnenje. Stara sem 28 let in že 4 mesece imam konstantne omotice, ki so se začele nenadoma.Vmes se je pojavilo tudi mravljinčenje okončin in spontani trezljaji mišic.Večkrat se pojavi glavobol v predelu oči. Bila sem na ORL, pri okulistu, opravila sem kompleten pregled krvi, EKG bp, pa diagnoze še vedno nimam. Jemala sem tudi zdravila Betaserc in delala vaje za vrtoglavico, pa izboljšanja še vedno ni. Opravila sem tudi MR glave, ki je bp.Občasno se pojavijo boleči sklepi, krvni izvidi na borelijo so bili negativni. Nevrologinja me je poslala tudi na MR vratne hrbtenice in izvid je sledeč:
Cervikalna hrbtenica ima kifotično invertirano fiziološko krivino. Na skeletu n videti patoloških sprememb intenzitete signala. Signal iz diskusov je blago T2 hipointenzivno spremenjen.
Cervikalni diskus C2-3 ima ohranjeno višinoo in konturo.Spinalni kanal je primerno širok.
Cervikalni diskus C3-4 ima ohranjeno višinoo in konturo.Spinalni kanal je primerno širok.
Cervkalni diskus C4-5 je malo znižan. Diskalna kontura je malo izbočena desno foraminalno in posterolateralno zožen je prednji likvorski prostor, več desno, zožen je desni foramen.
Cervikalni diskus C5-6 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, majhno fokalno izbočenje posterocentralne konture.Prednji likvorski prostor je malo zožen.
Cervikalni diskus C6-7 ima ohranjeno višivo.Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, majhno fokalno izbočenje posterocentralne konture.Prednji likvorski prostor jje malo zožen.
V duralni vreč ni vdeti patoloških formacij.Medula ne kaže na patološkihh sprememb signala.
Prosim za vaše mnenje, ker se vsak dan težje spopadam z omoticami, ki jim ni videti konca.Ali je vzrok omoticam v vratni hrbtenici oz.ali bi bil lahko vzrok kje drugje v hrbtenici?
Hvala in lep pozdrav!
Lep pozdrav!
Prosim, če mi lahko razložite izvid MR lumbalne hrbtenice, ki je bila opravljena 21. 7. 2012. Star sem 59 let, težave s hrbtenico se mi pojavljajo že 30 let (zaradi težkega fizičnega dela). Zadnja težava (bolečina) pa se pojavlja od junija letos. Od takrat sem redno prejemal protiboličinske inekcije (okrog 20) ter dnevno jemljem protibolečinske tablete. Stanje se kljub temu ne izboljšuje.
MR lumbalne hrbtenice:
Preiskava je narejena v običajnih sekvencah kot ravninah.
Preiskava pokaže degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih.
Spondiloartroza kot hondroza predvsem od L3 navzdol.
I. v. osteohondroza na višini L/S prehoda.
Med segmenti L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Sam kanal je rahlo zožen, nevroforamna sta prosta.
Na višini segmentov L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Prisotna protruzija oz. hernacija diska centralno komprimiraduralno vrečo ter oži kanal skoraj za polovico.
Sprememba sega tudi v ustje obeh nevroforamnov. Kanal je močno zožen.
Na višini segmentov L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Prisotna protruzija diska je predvsem centralno ter z desne v stiku z duralno vrečo ter sega v suprapedikularno področje obeh nevroforamnov.
Ali je glede na moje izvide možno zdravljenje z manualno terapijo?
Zaradi neznosnih bolečin in nadaljnega ukrepanja vas prosim za čimprejšnji odgovor.
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem. Lep pozdrav.
Moral bi videti slike in jih primerjati s kliničnim stanjem. Zdraviti bi bilo potrebno predvsem segment L4-L5, kjer je prisotna herniacija, ki povzroča vaše bolečine.
Možnosti za zdravljenje z manualno medicino vsekakor so.
Oglejte si še:
Hernije v križnem delu hrbtenice[/url]
Lep pozdrav,
Za nelcipelci:
Opažena je nepravilna drža v vratnem delu, ki je lahko tudi posledica bolečinskih simptomov.
Vzroki simptomov so vsekakor v vratnem delu hrbtenice.
Najpomembnejše so spremembe v segmentu C4-C5, kjer zaradi zožanja izstopišča živca verjetno prihaja do draženja živca, tudi simptomi, ki jih navajate sovpadajo s tem.
Svetujem vam, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji, rezultti v takih primerih so v veliki večini dobri.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
mamo ( 55 let) že 1 mesec hudo boli desna noga od prepone, stegno do kolena. Prejemala je že infuzije s protibolečinskim zdravilom, injekcije, tablete…nič ji ne pomaga. Na nogah ne more biti več kot 5 minut. Samo,ko leži na hrbtu si nekako najde položaj, ki ji odgovarja. Pravi, da je bolečina kot, da bi jo nekaj trgalo notri v nogi. Zaradi bolečine zelo malo spi. Ima visok prag bolečine, vendar jo to res hudo boli. To se ji je zgodilo že februarja, vendar ni bila bolečina tako huda in jo je minilo. Takrat je prišla na vrsto k ortopedu, ko jo ni več bolelo.
Zdaj pa je 13.8. dobila urgentno napotnico za ortopeda in vas prosim za razlago izvida:
Ni antalgiče drže, križ in THL prehod na otip in gibe neboleč, ni nevroloških izpadov po zg.lumbalnih dermatomih. Patelarna refleksa simetrična, nmoč približno simetrična, nateg femoralisa ni boleč. Pač pa bolečina na direktni pritisk na kolk spredaj, od gibov pa le zunanja rotacija v fleksiji oz. le malo forsirana notranja rotacija v fleksiji. Izrazitih omejitev gibov ni.
RTG- D kolk – LS – v primerjavi s slikami iz 23.2. – artrotične spremembe v anterolateralnem kotu D acetabula, glavica še okrogla. Izravnana lumbalna lordoza, zožitev L5 – S1. V THL prehodu razen deg. sprememb ni videti drugih sprememb.
Ortoped ji priporoča hojo s pohodnima palicama in vaje v vodi. Predpisal ji je tudi FTH magnet in UKW za D kolk. Zdaj hodi že drugi teden na terapije in ji ne pomagajo.
Ali je to vrsta išiasa? Lahko z manualno terapijo pomagate?
Vnaprej hvala za razlago izvida in odgovor!
Prijazen pozdrav!
Ni podobno išijasu, verjetno je razdražen živec bedra, prizadeta so tudi mehka tkiva blizu kolka (mišice, tetive).
Lahko se oglasite s slikami v naši ordinaciji,[/url] verjetno vam bomo lahko pomagali, natančno oceno bomo lahko dali po pregledu.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
vljudno prosim za razlago izvida (RTG lumbalne hrbtenice v 2 projekcijah):
Lordoza ledveno je izravnana
Vretenca imajo začetne robne naplastitve na korpusih, izrazitejše na malih sklepih.
Disk L5S1 je znižan, manjša retrolisteza L5 je v nivoju L5S1.
SIS, sakrum sta v mejah normalnega.
Struktura kostnine izgleda starosti primerno.
Mnenje: Degenerativne spremembe, najbolj izražene na LS prehodu.
Star sem 45, občasno imam bolečine v spodnjem delu hrbtenice (zadnje mesece manj), občasno imam mravljinčenje po obeh nogah. Hodil sem občasno na tajsko masažo, po kateri mi je bilo bolje, vendar zadnja ni pomagala, pa sem pred kakšnim letom nehal. redno igram košarko, občasno tudi tečem. Prosim za informacijo, ali se lahko v mojem primeru lahko kako s čem pomaga.
Hvala in lep pozdrav!
Naplastitve kažejo, da gre za dokaj stare spremembe.
Znižan je prostor L5-S1, kjer je prisoten tudi manjši zdrs – nestabilnost vretenca L5.
Lordoza potrjuje prisotnost bolečinskih simptomov.
Če je pomagala že tajska masaža, bi manualna terapija še toliko bolj, zato svetujem, da se oglasite v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
Prosim za razlago izvide RTG hrbt..
Nakazana retrolisteza seg. L5 glede na S1 za nekaj mm (degenerativno)
Nekoliko ožji i.v. prostor L5-S1(i.v. hondroza)
Kongenitalno ožji spinalni kanal na nivoju L5.
Imam bolečine v križu in nogah, probleme pa najbolj zjutraj ko so moje roke in noge otrdele in rabim nekaj časa, da jih razgibam. Čez dan so moje noge skoz utrujene in boleče.
Glede na izvide me zanima kakšne postopke zdravljena potrebujem.
hvala!
06.10.12 10:19
Prosim za razlago izvide RTG hrbt..
Nakazana retrolisteza seg. L5 glede na S1 za nekaj mm (degenerativno)
Nekoliko ožji i.v. prostor L5-S1(i.v. hondroza)
Kongenitalno ožji spinalni kanal na nivoju L5.
Imam bolečine v križu in nogah, probleme pa najbolj zjutraj ko so moje roke in noge otrdele in rabim nekaj časa, da jih razgibam. Čez dan so moje noge skoz utrujene in boleče.
Glede na izvide me zanima kakšne postopke zdravljena potrebujem.
hvala!
Gre za problem v segmentu L5-S1, kjer je tudi vretence L5 zdrsnilo za nekaj mm nazaj (žal ni napisano, za koliko).
Če ne gre za večji zdrs, vam z manualno medicino vsekakor lahko pomagamo, manualna terapija je najbolj učinkovita za take primere.
Lep pozdrav,