Re: Prosim za razlago izvida …
Pozdravljeni!
Star sem 31 let. Pri 27 letih sem imel prvič velike težave s hrbtenico oz. bolečino noge. Bolečina je izvirala iz ledvenega dela hrbtenice, šla skozi desno zadnjico, se nadaljevala po celotnem stegnu in se ustavila malo pod kolenom. Bolečina je trajala 13 mesecev, pri tem mi ni pomagalo niti malo 10 dnevna terapija, bolečina se je ustavila naključno( ne vem vzroka)
Pred 3 meseci sem zopet začutil bolečino, le da se je ta razširila na levo zadnjico in se ustavi pred kolenom. Bolečina je zelo, zelo močna, saj ne preneha, tudi če vzamem 2 ali 3 naklofene. Boli me skozi celotni dan, najbolj zjutraj. Zgodi se tudi, da noga “klecne” in vzdrži teže telesa(kot da bi stopil nekotrolirano v jamo)
Dne 13.2. sem narediil CT preiskavo:citiram
Napotna dg: bolečina v križu ( moralo bi biti v nogi, upam da to ne vpliva posedično na izvid, ga. dr. je samo analizirala ct izvid, seveda pa vem, da je vzrok bolečine hrbtenica. Zanima me samo, če bi bil izvid drugačen, če bi zdravnica dejansko vedela moje simptome, da bi se o tem pogovorila))
NaMPR je vidna blaga sinistrokonveksna deviacija z izravnano fiziološko lordozo. Sakrum akutum. Posamezni Schmorlovi vozliči in primerno ohranjene iv. špranje. začetne degenerativne spremembe SIS bill
L3-4 kongenitalno ožji spinalni kanal, ke je gladko omejen in neutesnjen.
L4-5kongenitalno ožji spinalni kanak. Subtilno centrobilaterelna protruzija diska. Blage degenerarivne spremembe malih sklepov bilateralno, vendar naplastitve še ne presegajo meje ligg.flavuma.
L5-S1 Subtilna osalna stenoza zaradi degenerativno spremenjenih malih sklepov bill.
Z športom sem se ukvarjal minimalno 6 ur tedensko(tenisn badminton, kolesarstavo)
Prosim povejte mi, kako se da pomagati
Hvala!!!
Pozdravljeni,
Stara sem 46 let in imam stalne bolečin v križnem in ledvenem delu.
Izvid:
Blaga sinistrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice in nakazana rotacija segmentov.
Reducirana lumalna lordoza.
Sakrum akutum.
Višina segmentov ledvede hrbtenice je ohranjena.
Spondilotične spremembe na C4 in C5 z ventrolaterlanimi osteofiti.
L.v. prostor L4-L5 je zožen, ternminalni plošči sta subhondralno sklerozirani – diskartrotične sprmemebe.
Hvala za odgovor,
Andreja
Za Vaniva:
Opazni so znaki akutnih bolečin, vzrok je v spremembah v segmentih L4-L5 ali L5-S1 – bolj verjetno L5-S1 glede na simptome.
Na pregledu bi ugotovil v katerem segmentu je vzrok težav na osnovi nevrološkega pregleda in ob primerjavi izvida s klinično sliko.
Z manualno medicino v vašem primeru lahko pomagamo.
Lep pozdrav,
Za aglavca:
Verjetno ste zamenjal L s C.
Izvor težav je verjetno v spremembah v segmentu L4-L5, sprememba oblike kaže na akutne težave, izrastki pa da gre za spremembe, ki že dolgo trajajo.
Medvretenčni prostori so primerni razen rahlo zožanje na L4-L5 in mislim, da vam z manualno terapijo lahko pomagamo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Mama ima že več mesecev težave z gibanjem. Pred kratkim je imela pregled CT CERVIKALNE HRBTENICE. Izvid se glasi: Hude degenerativne spremembe celotne vratne hrbtenice. Zoženi so vsi i.v. prostori. I.v. foramni so zoženi od segmenta C3/C4 do C6/C7.
Spondiartroza vseh sklepov. Spinalni kanal je še primerno širok.
Prosim če mi lahko izvid razložite in svetujete, kaj storiti.
Hvala in lep pozdrav,
Vida
Bistven podatek bi bil njena satrost – za določeno starost je taka degeneracija namreč normalna.
Ni utesnitve hrbteničnega kanala zato mislim, da je zdravljenje z manualno terapijo možno.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Stara sem 44 let in imam sledeči izvid.
RTG VRATNE VRETENCE
Osteoarhrosa: kostne naplastistve ob robovih korpusov posameznih vretenc. Anteriorno delna kostna premostitev iv.prostora C5-C6. Iv prostori ohranjeni.Skleroza sklepnih ploskev malih sklepov predvsem Ch/Th prehod. Mineralizacija skeleta ohranjena.
RTG TORAKALNE HRBTENICE
Manjše kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc. Iv prostori ohranjeni.
RTG LUMBOSAKRALNE HRBTENICE Z L/S PREHODOM
Osteoarthrosa: manjše kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc. Iv. prostori v mejah normalnega. Skleroza sklepnih ploskev malih sklepov predvsem L/S prehod. Skleroza sklepnih ploskev S/I sklepa. Mineralizacija skeleta ohranjena.
Hvala za odgovor.
Lea.
Gre za posebno vrsto obrabe v hrustančnem tkivu, ki jo na Rtg slikah ni mogoče zaznati, lahko pa jih vidimo z magnetno resonanco.
Naplastitve so posledica obrabe hrustančnega tkiva. Ta obraba ne pomeni nič hudega, saj so medvretenčniprostori ohranjeni.
V segmentu C5-C6 v vratnem delu kaže na tendenco združitve kostnega tkiva.
Gre za klasično sliko spondilartroze.
Taka slika ne pomeni obvezno bolečinskih simptomov, če pa jih imate, se lahko oglasite v našo ordinacijo[/url] na pregled.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
10 letni sin je bil na slikanju hrbtenice. Prosim vas za razlago izvida.
Na izvidu Radiološke preiskave piše:
RTG ledvene hrbtenice v 2 proj. z torakolumbarnim prehodom:
Poudarjena lordoza ledvene hrbtnice. Višine korpusov vretenc in sicer vertebralnih prostorov so ohranjene. Vidna je retrolisteza S1 napram L5 za približno 1/3 širine vretenca. Sicer je prikazan skelet strukturno v mejah normalnega.
Na izvidu ortopeda pa piše:
Anamneza:
V križu ge za retrolistezo S1 napram L5 za približno 1/3 širine vretenca. Sicer je v strukturi v mejah normale. Nekoč smo temu pravili spondilolisteza L5, kar bi bilo glede na zamik med vretenci lahko II. stopnje.
Vidimo blago rotacijsko komponerotacijsko komponento križnega prehoda, nakazano Spino Bifido S1. Hrbet je uklenjen, torkalna kifoza je močnejša.
Diagnoz:
– INSTABILITAS L5
– SY. LUMBALE REGRESIONEM
– IRITATIONES RADICES L5 MINOR MINUCIOSA
Hvala
Bistvo izvida je zamik in nestabilnost vretenca L5, pomembno pa je, zakaj je do tega zamika prišlo, ali je to posledica poškodbe ali kaj drugega, pri tej starosti je to res redka sprememba.
Ne svetujem nobene mehanske terapije, niti manualne terapije niti nobene masaže, to lahko staje celo poslabša.
Sledite navodilom ortopeda, morda bo priporočil kakšen pas, morda kako telovadbo pod strokovnim vodstvom.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
star sem 28 let in pred kratkim sem dobil izvit iz RTG vratne hrbtenice, zanima me ali se da karkoli rešiti z manualno medicino?
RTG vratne hrbtenice:
Lordoza je primerna. Prikazanih vseh 7 vratnih vretenc. Diskretna začetna ventralna in dorzolateralna spondiloza. Zmerna unkartroza. Začetna spondilartroza. I.v. prostori so videti ohranjeni. Strukturno je skelet letom primeren, Zmerne degenerativne spremembe.
Od osebnega zdravnika nisem dobil dobenih konkretnih informacij, zato vas prosim za razlago.
Najlepša hvala in lep pozdrav!
Mi lahko pojasnite izvide po slikanju kolka in hrbtenice:kolk-entezopatija na periferiji desne ale,kalcinacija v mehkih tkivih lateralno od desne ale,in hrbtenica.močno poudarjena lumbalna lordoza,manjša osteohondroza L1-L2.Manjša hondroza L5-S1.Manjša spondiloza L1,L2,L4 in L5.Spondiloartroza L4-S1.Za odgovor se Vam zahvaljujem.
Za Matevž:
Opažena je obraba, ki je prizadela tudi kostno tkivo, zanimivo, da ni opažena obraba hrustančnih tkiv (predvsem ploščic), ki se običajno pojavi pred tem. V vaši starosti se včasih na Rtg to ne vidi, možno pa je videti z MR.
Mislim, da bi bilo zdravljenje z manualno medicino v tem primeru uspešno, kontraindikacij ne vidim.
Lep pozdrav,
Za duško:
Mislim, da je v vašem primeru prej vzrok v ledvenem delu hrbtenice kot v samih kolkih.V kolčnem krilu so sicer prisotne določene spremembe, kalcinacija je morda posledica poškodbe v preteklih letih.
Večje so spremembe v ledvenem delu,kjer je tudi prisotna napačna drža – lordoza, kot verjetna reakcija na bolečinske simptome.
Povsod v ledvenem delu je prisotna obraba hrustanca (osteohondroza) in reakcija kostnega tkiva (spondiloza), prisotna je tudi prizadetost vretenc in medvretenčnih sklepov (spondilartroza).
Moral bi primerjati izvid s klinično sliko, mislim, da vam z manualno terapijo lahko pomagamo.
Lep pozdrav,
mr lumbalne hrbtenice:
Preiskava je narejena v običajnih sekvencah kot ravninah.
Preiskava pokaže degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Spondiloartroza kot hondroza praktično med vsemi segmenti , i.v. osteohondrozana višin L/S prehoda. V terminalnih ploščah praktično vseh segmentov so manjše Schmorlove hernije.
Na višini segmentov L2-L3 sta mala sklepa degenerativno spremenjena .
Prisotna protruzija degenerativno spremenjenega diska centralno komprimira duralno vrečo.
Nevroforamni so prosti , sam kanal zadovoljivo širok .
Med segmenti L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Nevroforamni so prosti.
Na višini segmentov L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Nevroformna sta prosta , sam kanal zadovoljivo širok .
Tudi na višini L/S prehoda prizadetosti nevroforamnov ni videti , sam kanal je zadovoljivo širok.
zadno leto imam leva stran od glave do nog mravličasto.
prosim za odgovor , hvala lepa.
V ledvenm delu so precejšnje spremembe v zgornjem delu, vendar ne sovpadajo s simptomi mravljinčenja celotne desne strani.
Glede na to, da gre za mravljinčenje po celi desni strani telesa mislim, da ni vzrok le v ledvenem delu hrbtenice, ampak sta možna še dva:
ali gre za probleme v vratnem delu hrbtenice
ali gre za probleme v glavi
Najbolje bi bilo najprej slikati vratni del in ugotoviti stanje, če tu ni vzroka so potrebne nadaljne preiskave glave.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Prosim Vas za razlago izvida in če bi v mojem primeru manualna terapija prišla v poštev?
Prvo so se bolečine pojavile v ledvenem delu hrbtenice, potem pa sem imel hude bolečine v desni nogi (išias). Star sem 60 let.
Izvid:
Izravnana lumbalna lordoza v sagitalni ravnini.
Nakazane degenerativne spremembe intervertebralnih diskov predvsem v nivojih L3-L4 in L4-L5 z znižano intenziteto signala v T 2 sekvenci ter protruzijami diskov pod zadnji longitudinalni ligament. Stenozantne spremembe intervertebralnih foramnov so prisotne v nivojih L3-L4 desno ter v manjši meri v nivoju L4-L5 desno, z leve strani pa sta prav tako prizadeta prav tako oba omenjena nivoja.
V aksialnih rezih je v nivojih L2-L3 spinalni kanal primerno širok.
Nivo L3-L4 kaže že omejeno centralno protruzijo diska s stenozo obeh recesusov in foramnov. Slikovno je mogoče bolj prizadeta desna stran.
Nivo L4-L5 kaže centralno in bolj desnostransko herniacijo diska z izrazitejšo stenozo desnega recesusa, prizadeta je tudi leva stran, vendar v manjši meri.
Nivo L5-S1 kaže centralno protruzijo diska , brez izrazitejše stenoze recesusov.
Zaključek: Stenozantne spremembe spinalnega kanala, predvsem nivoja L4-L5, nekoliko izraziteje z desne strani zaradi nakazane herniacije diska.
Stenozantne spremembe kaže sicer tudi nivo L3-L4, kjer pa gre za stenozo obojestransko.
Lep pozdrav, B
Pozdravljeni!
Jaz bi vas pa prosil za razlago izvida vratne MR!
V aksialni ravnini je v nivoju C5-C6 vidna manjša levostranska protruzija i.v. diska ki nekoliko pritiska na duralno vrečo.
v nivoju C6-C7 je vidna zmerna levostranska herniacija i.v. diska ki nekoliko pritiska na duralno vrečo,prisotne so tudi kostne naplastitve,levii.v.foramen je ožji.
V nivoju TH2-TH3 je videti kostne naplastitve in manjšo protruzijo i.v. diska v področju levega i.v. foramna ki je nekoliko ožji.
Že vnaprej bi se vam zahvalil za odgovor.
POZDRAVLJENI!
Stara sem 54 let. od leta 2002 imam težave s hrbtenico, pred leti sem bila pri vas na terapijah, ki so mi pomagale ampak so čez leta nastopine težave kot so : močne bolečine v vratnem delu, ki segajo v glavo močni glavoboli, težave z močjo v rokah, pri hoji občasno odpove noga, vrtoglavica, bolečine so prisotne zmeraj. poslali so me na RTG.
Prosim za razlago izvida, za vaše mnenje in za nasvet kako naprej, in če bi terepija pri vas pomagala bi vam bila zelo hvaležna za hiter odgovor.
IZVID :
rtg vratne hrbtenice
osteoarthrosa; kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc.
impresija v spinalni kanal C3, C5.
Iv. prostori ohranjeni
Zmerna difuzna demineralizacija skeleta.
RTG TORAKALNE HRBTENICE
naznačeno deviacija hrbtenice v desno
osteoarthrosa; kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc. Iv.prostori ohranjeni.
difuzna deminrtalizacija skeleta.
zmerna biconcavna deformacija korpusov sp. tretnjine vertebrae.
RTG LUMBUSAKRALNE HRBTENICE S L/S PREHODOM
degeberativne spremembe S/l sklepa s sklerozo sklepnih ploskev; desno akscesorni S/l sklep.
poudarjena fiziološka lumbalna lordoza, premakjena L/S težiščnica.
osteoarthrosa; manjše kostne naplastitve ob robovih korpusov posameznih vretenc.
zmerna redukcija v prostora L5- S1 oz. tranzitorni L/S segment.
sklkeroza sklepnih ploskev malih sklepov.
že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Za Kovačevči:
Verjetno gre res za neko vrsto išiasa, kritičen je segment L4-L5, kjer desnostranska hernija draži korenino L5.
V takih primerih je manualna terapija zelo učinkovita.
Lep pozdrav,