Re: prenehanje izvenzakonske skupnosti
Pozdravljeni!
Veliko stvari je možno urediti kar med partnerjema oz. na CSD. Stvari glede otrok in zadev povezanih s skrbništvom nad otroki pa so izenačene. To pomeni, da se tako kot v zakonskih zvezah stvari urejajo na sodišču.
Tako je potrebno za preživnino vložiti tožbo na sodišču, prav tako za skrbništvo.
Za določanje preživnine se upoštevajo potrebe otroka. Zračuna se, koliko potrebuje otrok in potem oba starša prispevata svoj delež. Najbolj je, da to zračunate, potem pa s pomočjo odvetnika, PIC-a ali v obliki notarskega zapisa posredujete partnerju, ki bo to pogledal. Potem vložite na sodišče. Sodišče bo odločilo, kolikšna bo preživnina. Prav tako bo odločilo o skrbništvu nad otroki.
Glede stanovanjske pravice pa se boste obrnili za organ, ki vam je stanovanje oddal v najem. Obrazložili boste svojo situacijo, potem bodo oni odločili. Upam, da bodo dali prednost staršu, ki bo skrbel za otroke. Sicer pa se pri nas nikoli ne ve.
Lep pozdrav!
Nisem sigurna, da se vse stvari rešujejo na sodišču, tudi v primeru izvenzakonske skupnosti. Jaz sem doličila preživnini in skrbništvo po prenehanju zunajzakonske skupnosti na CSD, skupaj z otrokovim očetom. S sodiščem nisem imala sploh nobenega opravka. Stvar sva rešila v pol ure, ker sva se o vseh stvareh že prej sporazumela. Greš na CSD in se zmeniš za termin in potem ti ali pa CSD pozove partnerja naj se zglasi v tem terminu. Stvar gre po mojem na sodišče, če se on sploh noče pojaviti oz. ne moreta doseči soglasja. Mora pa biti nujno prisoten, ko se te stvari urejaj!
Srečno in svetujem ti, da je najbolje zate, da se čim prej pozanimaš na CSD in tako premakneš stvari iz mrtve točke.
Glede stanovanja pa mislim, da bo lokalni organ ponovno proučil pogoje ali ti z otroci ali on izpolnjuje pogoje za upravičenost do takšnega stanovanja.
Drži, da se da dogovoriti, vendar v primerih, kot ga navaja gospa, dogovor ni možen. Takrat je potrebno vložiti tožbo na sodišče.
Je pa v zadnjem letu še nekaj več zadev iz pristojnosti CSD prešlo na sodišča.