Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Re: povečana bezgavka?

Re: povečana bezgavka?

Pozdravljeni!

Upam da niste jezni ker vam vprašanje postavljam pod temo druge obiskovalke?

Zanime me sicer naslednje.
Sin je star 4 leta. V sredo zjutraj je imel povečano bezgavko cca 2 cm izbočeno in v premeru 3,5 cm pod levim desnim ušesom. Seveda sem vsa panična odbrzela z njim k zdravniku ker je bila bezgavka tudi rdeča in zelo vroča. Odvzeli so mu bris na streptokoke A in izvid je bil pozitiven, dobil je Ospen sirup (za 8 dni).
V sredo je potem dobil visoko vročino 39,6 stopinj in mu dala naprosyn sirup in vročina je upadla. Od takrat je ni imel več.
Včeraj je imel kontrolo ampak bezgavka je še vedno povečana, zmanjšala se je za cca 1/4.
V četrtek imava kontrolo in odvzeli mu bodo kri. Kaj pa bodo razbrali iz krvi? Ali je lahko ta njegova bolezen nevarna? Ali je možen tudi odvzem vzorca iz bezgavke?

Sicer je zelo živahen (celo preveč 🙂 ) in tudi zunaj sva bila 2 dni po tisem ko je vročina izzvenela. Vse kar je opazno je zmanjšanje obrokov. Poje približno pol toliko kot prej ali še manj. Pije dovolj.

Hvala za odgovor.

Nisem jezen 🙂
Ta streptokok, ki so ga potrdili, je bakterija, ki povzroča največkrat angino. Ta gre skupaj z vnetim grlom, vročino, slabim počutjem in povečanimi bezgavkami. Da sin nima več vročine pomeni, da je antibiotik (ospen) dobro prijel. V četrtek na kontroli krvi verjetno ne bo več najti kaj posebnega in tudi bezgavka (skoraj zagotovo je imel več povečanih bezgavk) naj bi izginila v naslednjem tednu. Povečane bezgavke so največkrat posledica vnetja. Punkcija je seveda možna, vendar ne verjamem, da bo pri vašem sinu to potrebno.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala za expresen odgovor!

Sin je imel povečano samo eno bezgavko, grlo je imel samo rdeče, nobenega vnetja. Tudi jaz upam da ni kaj posebnega in da bo bezgavka izginila čimprej.
Ali je ta okužba prenosljiva? Se lahko okuži kdo drug? In kako dolgo je kužen? Hvala za odgovor,

lp,

Sklepam, da bi se iz rdečega grla razvila angina, če ne bi že pred tem prejel antibiotika (pri zdravniku ste se, kot ste napisali, oglasili zelo zgodaj – še pred nastopom vročine). Stvar (bakterija) je nalezljiva, prenaša se s kapljicami, kužen pa ni več.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najlepša hvala za vaše odgovore.

Lep pozdrav,

Aki

POZDRAVLJENI
Sin je star dve leti in pol. Že kar nekaj mesecev ima povečane vratne bezgavke, ki se tipljejo ( kot mala kroglica 1 cm ). Bili smo že pri zdravnici dvakrat ker nas je strah in je rekla da je v redu in če se bo povečala navzven naj pridemo nazaj.
Ampak jaz še kar nisem mirna , vsake toliko časa dobi povišano telesno temperaturo brez drugih bolezenskih znakov. Zanima me kako to da ne vzamejo krvi otroku ali pa ultrazvok bezgavk. Prosim za mnenje in se Vam v naprej zahvaljujem

Spoštovani!
Povečane bezgavke so običajno kot rečeno posledica vnetja oz. okužbe in so lahko povečane dlje časa. Tudi telesna temperatura se pri otrocih ob tem dvigne prej in bolj kot pri odraslih. Posebnega razloga za zaskrbljenost sicer ne vidim, za pregled krvi pa bi se sam ob opisanem verjetno odločil.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoštovani,

moj sin je trenutno v bolnišnici in ima pljučnico. Mu gre na bolje. Star je 8 let. Doslej je imel številne infekte, dobrih 5 let je bil zlo pogosto na antibiotikih, vendar se mu je po odstranitvi žrelnice poboljšalo. Ni imel vročine pa tudi uho je bilo potem ok. Pri 3 letih je imel tudi vročinski krč, vendar je tudi to bilo dobro, ni se mu ponovil.
Zadnje dve leti torej je sicer imel vročine, vendar mu ni “šlo” na uho, sem se pomirila, le v dveh primerih je bil na antibiotikih. Zadnje dva meseca pa se mu je spet malce poslabšalo, predvsem ima težave s pljuči, kašlja.. Občasno sem mu dajala ventolin. Zdaj je bilo precej hudo, zato sem prosila za sliko pljuč, izkazalo se je, da ima pljučnico, splošno.
Kar me je danes čisto prestrašilo pa je odziv zdravnice, ki me je spraševala o njegovi povečani desni bezgavki.. Jaz sem že zadnja 3 leta opazila in opozorila, da je povečana, opravili smo preglede krvi, vendar je bilo vse v redu. Zdravnica pa mi je danes rekla, da bi bilo dobro, če bi opravila test v Ljubljani.. Nočem niti pomisliti, čeprav ga bo, seveda, opravil. Precej sem v skrbeh in prosim za Vaše mnenje.
Hvala.

Pozdravljeni!
Mislim, da je prav, da vas je zdravnica povprašala tudi po bezgavki, pa čeprav jo opažate že več let. S tem vas ni želela prestrašiti, se pa špovečanih bezgavk v nedogled ne pušča nepojasnjenih in je prav, da vas je napotila naprej. Večina povečanih bezgavk ne predstavlja znaka resne bolezni, previdnost pa seveda ni odveč in in vsekakor opravite preiskavo, kamor vas je zdravnica napotila.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Iskrena hvala za odgovor in če imate še minutko časa, bi potrebovala še enega…
Sin je zdaj doma, zdravnica (ki me je opozorila na bezgavke in rekla, da bi ona svojega otroka dala na preiskave) ga je pogledala včeraj in rekla, da so šle nazaj (evidentna regresija povečanih bezgavk na vratu, levostranska pljučnica), da je tudi precej bolje na pljučih..
Je sicer še kašelj, sinoči je trajal pol ure, ker se otrok ne zna dobro odkašljati, vendar upoštevam vsa navodila, čistim mu nos, operil, ventolin na 6 ur in antibiotik Cedax doba-8, 2 ml na 24 ur.
Včeraj je imel tudi ultrazvok, ki je sicer pokazal do 2 cm povečano desno bezgavko, na meji je rekel, vendar je specialist, ko sem mu povedala za številne infekte povedal, da najverjetneje ne gre za tumor. Zapisal pa je: V podorčju angulusa mandibule obojestransko je videti bezgavke, levo premera do 1, 4 cm, desno do 2 cm, v smislu reaktivnega limfadenitisa..
Tudi zdravnica je včeraj, ko sem jo vprašala, ali bo svojega otroka poslala zdaj na punkcijo, rekla, da zdaj pa ne…
Piše tudi, da je sledenje potrebno..
Jaz vem, da sem, ko gre za otroka pretirano preplašena, vendar glede na vse prestano doslej, mi ne preveč zameriti…
Zdaj me je najbolj strah, da bom ob vsakem kašlju mislila, da bo pljučnica, in opazovala bezgavke, ki so bile po mojem mnenju pred npr. letom in pol večje, čeprav je bil zdrav tisti čas.
Kaj naj?
Hvala za vse odgovore in veliko uspeha Vam želim.

Opazovanje bezgavke, ki se manjsa, se mi zdi primerno in povsem mozno, da punkcija ne bo potrebna (“reaktivni limadenitis-torej odziv na neko okuzbo je verjeten tudi glede na UZ izvid). Kasljal bo vas otrok se velikokrat in prav nobenega razloga ni, da bi stalno trepetali pred pljucnico in ce se drzite splosnih priporocil za otroke z vrocino, bo povsem dovolj.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni,

tudi jaz imam že nekaj tednov povečano malo bezgavko za ušesom (za spodnjim robom ušesa – tipa se kot majhna kroglica). Bi morala zato k zdravniku? se mogoče lahko naredi od zamašenih ušes ali kaj podobnega? Drugače nimam težav, stara sem 28 let.

Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!
Od zamasenih uses ni nastala, seveda po netu ne morem svetovati drugega, kot da jo pokazete zdravniku, ceprav gre obicajno, kot receno, le za odziv na vnetje.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close