Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Re: OTROK IN POTNI LIST

Re: OTROK IN POTNI LIST

Sara lahko ti povem, da je moj sodelavec v januarju 2001 za svojega triletnega sina lahko uredil osebno izkaznico. Baje je to možno od dneva, ko so v veljavi nove osebne izkaznice.
Lep pozdrav,
Karmen

Ko smo pa mi šli lani na dopustovanje na Hrvaško, pa nismo rabili niti potnega lista, niti osebne izkaznice ( otrok je rojen januarja 2000 ), ampak samo rojstni list.Pozanimaj se, kako je s tem.

Tudi meni se zdi, da je možno za otroka dobiti osebno izkaznico. Z njo gre lahko otrok v Avstrijo, Italijo, Hrvaško in na Madžarsko.
Jaz velikokrat potujem z otroci preko meje…hrvaške. Za enkrat mi zadošča samo vpis v moj potni list ali pa pokažem rojstni list. Stari sta 9 in 7 let. Sedaj pa razmišljam o tem, da bi za otroke dala narediti osebno izkaznico. Je že skrajni čas za kaj takega:))

Ne vem kakšna pojasnila vam dajejo na UE Ljubljana. Jaz vam bom na kratko poskušala pojasniti neka pravil, ki nam ji nalaga nova zakonodaja. V zvezi z osebo izkaznico, ki je za otroke cenejša in tudi več velja (pri otrocih do dopolnjenega 4. leta starosti), vam bo odgovorila moja sodelavka, ki sprejema vloge za osebno izkaznico.

– V skladu z novim zakonom, ni več mogoče vpisovanje otrok v potni list staršev.
Otroci imajo lahko svoj potni list. Zanj mora zaprositi eden od staršev.
Stroški: 5.300 SIT za potni list,
Taksa: otroci do 4. leta = 525,00
otroci od dopolnjenega 4.leta do 18. leta = 1,200.
Potrebna je seveda tudi fotografija.
Otroci se morajo na vlogo podpisati, če pač znajo. V novem potnem listu je namrač tudi podpis skeniran in se vanj ni mogoče podpisati naknadno.
Moje mnenje je, kakor je že nekdo odgovoril, da je to prednost, da imajo otroci lahko svoj potovalni dokument, najsi bo to osebna izkaznica ali pa potni list. Otroci v bistu lahko potujejo tudi z nekom drugim, potrebujejo pa le še dovoljenje staršev, za katerega je potrebno odšteti 150,00 SIT takse.
V kolikor potrebujete še dodatna pojanila mi pišite, odgovorila vam bom v ponedeljek, ko se vnem v službo.

Preživite lep konec tedna v družbi vaših malih črvičkov!

POZDRAVLJENA SARA IN VSI KI STE SE POTRUDILI ODGOVORITI !

MOJA SODELAVKA VAM JE ODGOVORILA V ZVEZI Z POTNIM LISTOM JAZ PA VAM ODGOVARJAM V ZVEZI Z OSEBNO IZKAZNICO.

OTROK JE LAHKO ŽE PO PREJŠNJEM ZAKONU (STAREM ) O OSEBNI IZKAZNICI IMEL OSEBNO IZKAZNICO OD ROJSTVA, KAR SMO SAMI OPAZILI DA STRANKE TEGA NE VEDO, ZATO SMO NAŠIM OBČANOM ŽE PRED VELJAVO ZAKONA O NOVI OSEBNI IZKAZNICI SVETOVALI, DA OTROKOM ZA POTOVANJE NAREDIJO (STARO SLOVENSKO) OSEBNO IZKAZNICO, KER JE STROŠKOVNO BOLJ POCENI.
RAVNO TAKO SEDAJ, KO VELJA OD LETA 1998 NOV ZAKON O OSEBNI IZKAZNICI IMAJO LAHKO OTROCI OSEBNO OD ROJSTVA.
OSEBNA JE BISTVENO CENEJŠA IN VELJA OD 0 OD 18 LET STAROSTI OTROKA PET LET. (POTNI LIST PA ODVISNO OD STAROSTI OTROKA).
PRED VLOGO STRANKO OPOZORIMO, DA JE OSENA LE ZA PREHOD MEJ, KI MEJIJO Z SLOVENIJO IN ČE POTUJEJO DLJE NAJ RAZMISLIJO KAJ BODO OTROKU NAREDILI POTN ali OI.
ZA OSEBNO IZKAZNICO OTROKA JE SEVEDA POTREBNA PRIMERNA FOTOGRAFIJA (fotografi naj bi vedeli kako slikati zelo majhne otroke), TAKSA V VREDNOSTI 825,00 SIT IN 1.575,00 SIT ZA OBRAZEC.
VLOGA SE VLOŽI NA UPRAVNI ENOTI KJER IMA OTROK STALNO PREBIVANJE OB PRISOTNOSTI ZAKONITEGA ZASTOPNIKA.
ZRAVEN VZAMITE ŠE DOKUMENT Z VAŠIM EMŠO IN OBVEZNO PELJETE SEBOJ TUDI OTROKA ČE SE ZNA ŽE PODPISATI. (če še ne zna pisati, prostor podpisa ostane prazen).

NASPLOŠNO PA OSEBNA IZKAZNICA IN ZA NIKOGAR OBVEZEN DOKUMENT VAŽNO JE LE, DA IMA VSAK POLNOLETEN OBČAN EN VELJAVEN DOKUMENT S SLIKO IZDAN NA UPRAVNI ENOTI. KER PA NAJ BO TA DOKUMENT PRESODI STRANKA GLE NA POTREBO.
(jaz imam namreč samo veljavno vozniško dovoljenje)
LEP POZDRAV PA VPRAŠAJTE ŠE KAJ ČE VAM NI JASNO.

REFERENT ZA PRIJAVNO ODJAVNO SLUŽBO IN OSEBNE IZKAZNICE

Meni se vseeno zdi bolj primerno, da bi bili otroci vpisani v potne liste pri starših. Ali je kdo pomislil, kako lahko je zlorabiti potni list otroka. Če je bil slikan pri enem letu, kdo pa ve ali je to ista oseba, če je sedaj otrok star pet let ? Ali se lahko identifisira otrok z osebno iskaznico na kateri si ni niti najmanj podoben.

Vseeno se lepo zahvaljujem za izčrpne podatke obema referentoma.

Hvala

Draga Sara! Žal mi starši ne moremo vplivati na tisto, kar so rekli oz. sprejeli drugi, ki sprejemajo zakonodajo. Lahko ostaja le pri, “meni se zdi, meni se ne zdi…

Lep pozdrav!

Rada bi povedala samo svoje mnenje in to je, da je bil stari način boljši. Vsak je lahko naredil kot mu je ustrezalo. meni osebno tako, da so otroci dobili svoj potni list pri dveh letih, ko so odhajali na počitnice in potovanja s starimi starši.

Rahlo me moti samo cena, ki se mi zdi sorazmerno visoka glede na kratek rok veljavnosti potnega lista za otroka.

Za osebne izkaznice za otroka pa sploh nisem vedela in sem navdušena nad pojasnili ” konkretnih ” oseb – referentk in se jima za to najlepše zahvaljujem.

Lep dan še naprej.

Od znanca, ki dela na carini, sem dobila najnovejše podatke :
za vstop v države, kjer ne potrebujemo potnih listov ( Hrvaška, Avstrija, Italija,…), zadostuje za otroka tudi samo zdravstvena izkaznica ( tisti najnovejši zdravstveni dokument, ki smo dobili pred kratkim ).

INFORMACIJO, KI STE JO PRIDOBILI OD ZNANCA CARINIKA JE NAPAČNA!
IN ČE ŽELITE IZVEDETI KAJ VEČ O POTOVANJIH OTROK SE MORATE OBRNITI NA MEJNO POLICIJO IN NE NA CARINO, KER CARINA S TEM NIMA ČISTO NIČ. LE NAROBE VAM LAHO SVETUJE.

DOGOVOR JE BIL LE S HRVAŠKO STRANJO, VENDAR LE DO 05.08.2000, KO JE ZAČEL VELJATI NOV ZAKON O POTNIH LISTINAH. S TISTIM DNEM JE BIL PREKLICAN DOGOVOR Z DNE 19.05.1998, KI JE OMOGOČAL OLAJŠANO PREHAJANJE LE HRVAŠKE MEJE.

LEPO VAS BI PROSILI, DA OBENEM OBVESTITE TUDI VAŠEGA PRIJATELJA
CARINIKA, DA NE BO ŠE KOMU DAL NAPAČNIH INFORMACIJ.

REFERENTKE

New Report

Close