Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Maksilofacialna in oralna kirurgija Re: odstranitev neizraščenih modrostnih zob

Re: odstranitev neizraščenih modrostnih zob

Pozdravljeni,

jaz imam podobno vprasanje, ali je potrebno odstraniti moje osmice ali ne. Moja zobozdravnica me je napotila k celjustnemu kirurgu, ki me je ze pregledal in sem tudi ze dobila datum. Nato pa sem slisala, da imajo nekateri mnenja, da odstranitev osmic ni potrebna, ce ne delajo tezav. Sama imam neizrasle tri, in sicer 18, 28 in 48, in nimam nobenih tezav. Stara sem 29 let. Zanima me se vase mnenje, ker sem sedaj zmedena, ne bi rada po nepotrebnem hodila na op. poseg. Posiljam vam tudi svoj ortopan.

Hvala.

Spoštovani, res je, da modrostni zobje dostikrat ne povzročajo težav, hkrati pa je tudi res, da velikokrat jih povzročajo in lahko precej hude… Dejstvo je, da če modrostni zobje povzročajo težave po petdesetem letu starosti, so težave običajno neprimerno hujše, kot tiste, ki bi jih lahko imeli po odstranitvi zob do nekje tridesetega leta, ne glede na to, za kakšne vrste težav gre. Običajno najmanj težav povzročajo tisti zobje, ki so videti na ortopanu najbolj grozno – vodoravno ležeči modrostni zobje, ki so povsem v kosti. Pa tudi pri teh vedno obstaja nevarnost vznika cist ali tumorjev. Največ vnetnih težav zaradi okužb povzročajo modrostni zobje, ki so le delno prodrli v ustno votlino in so v zadnjem delu ukleščeni pod kostjo in sluznico. Na tem mestu ostaja žep, ki ga ni mogoče čistiti in v bistvu imate v ustih prisotno stalno žarišče vnetja, tudi če vi težav ne čutite.
In kako je pri vas? Zanesljivo je smiselno odstraniti spodnji modrostnik, saj spada v skupino, ki sem jo omenil, odstranitev pa gotovo ne bo težavna. Tudi zgornja modrostna zoba nimata prostora, da bi izrasla in če jih bo potrebno odstranjevati, ko boste stari 60 let ali več – zaradi kakršnihkoli razlogov, morda se bo odstranjevalo sedmice in se bo prišlo v stik z modrostniki, ali pa bodo povzročali težave sami modrostniki, potem boste izgubili vso kostno podporo v zadnjem delu zgornje čeljusti, kar ni dobro. Če se modrostna zoba odstrani sedaj, teh težav nikoli ne bo.
V glavnem kirurgi že znamo oceniti, kdaj je modrostne zobe smiselno odstraniti, kdaj pa ne. Ob pravilni kirurški tehniki je komplikacij po posegu malo. Približno 4 % pacientov ima po posegu vnetne težave zaradi okužbe in manj kot 3 % od teh, ki imajo težave, potrebuje bolj agresivno kirurško terapijo zaradi okužbe (torej poleg razprtja rane in antibiotika še drenažo gnoja skozi kožo). Pacienti se običajno najbolj bojijo poškodb živcev. V nevarnosti sta dva živca in tisti, ki oživčuje jezik, mora ostati nepoškodovan. Ni takšnih anatomskih razmer, ki bi bile izgovor za poškodbo. Drugače je z živcem, ki oživčuje spodnjo ustnico in področje zob in sluznice po polovici čeljusti. Poškodbe tega živca so možne zaradi neugodnih anatomskih razmer in anatomije ter lege zoba. So pa izredno izredno redke in običajno se del občutka v spodnji ustnici vseeno vrne.
Če torej strnem, gre pri odstranjevanju modrostnih zob za dovolj predvidljive in varne posege in menim, da je modrostne zoba smiselno odstraniti do 30 leta starosti, če njihov položaj in oblika nakazujeta na možnost komplikacij v starejših letih. Človeške čeljiustnice pač niso narejene za 32 zob v sistemu prehranjevanja, kot ga imamo v moderni dobi. Glede nasvetov in izkušenj prijateljev in znancev je pa takole: vsakdo lahko najde argumente za odločitev, ki je njemu bližja. Tudi kadilci poznajo vrsto znancev, ki so celo življenje kadili in nikoli zboleli…
Lep pozdrav, DD

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close