Re: Modrostni zobje
pozdravljeni
Imam eno vprašanje. V spodnjem desnem kotu imam še neizraščeno osmico. Na rengentski sliki ki je bila opravljena lani spomladi, mi je zobozdravnik rekel da je osmica začela rasti, in da raste v diagonalni smeri, proti sedmici. Sedaj nimam nobenih bolečin, opazila pa sem da se mi sedmica, šestica in tudi petica malo gugajo. Na pregled pri oralnem kirurgu sem naročena 4. marca. Ali je nevarno da mi zaradi tega lahko izpadejo omenjeni zobje, in da bo do takrat že prepozno? Kaj naj storim, ali naj obiščem svojega zobozdravnika ali počakam na pregled pri kirurgu?
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
LP, cybergirl
Spoštovani. Dokaj pomemben podatek je vaša starost, predvidevam pa, da še nimate 25 let. To, da modrostni zob raste postrani proti sedmici, ni prav nič nenavadnega. Bolečine običajno nastopijo ob prodiranju zoba skozi pokostnico ali pa ob vnetnih težavah pri delno izraslih zobeh. Da bi se pokazale spremembe na sedmici, v katero lahko pritiska modrostni zob, traja običajno več let. Vsekakor ni normalno, da bi zobje pred modrostnikom postali majavi. Velja sicer, da so zobje vedno nekoliko majavi, če pa so pri vas na eni strani bistveno bolj kot na drugi, predlagam, da napravite nov ortopantomografski posnetek in prosite kirurga, če vas lahko pregleda prej – s seboj prinesite oba rentgenska posnetka. Če ne uspete pri kirurgu, naj posnetka in vas pregleda vaš zobozdravnik.
LP, DD
zdravo!
spet imam eno vprašanje. pred dvema tednoma sem bila na operaciji za modrostni zob ki ni bil še izraščen. operacija je potekala v redu po 6 dneh sem ven pobrala šive in kururg je rekel da se rana lepo celi. problemov po operaciji nisem imela, tudi zelo malo sem bila otekla.
sedaj po dveh tednih pa se mi je pojavila oteklina, celo večja kot po operaciji. kaj to pomeni? kaj naj storim? lahko hladim z obhladki? je to pogost pojav, čeprav se mi dozdeva da ne saj tega še nisem zasledila?
hvala za vaš odgovor
LP, cybergirl
Pozdravljeni. Oteklina po dveh tednih in potem, ko se je rana že povsem umirila, ni običajna, vendar tudi tako zelo redka ne… Možnih vzrokov je več, najbolje pa je, da se s kirurgom dogovorite za ponoven pregled. Lep podrav, DD