Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Re: Modrostni zob

Re: Modrostni zob

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam vprašanje glede modrostnih zob: stara sem 21 let in vsi štirje modrostni zobje so mi že izrasli, dva v celoti, dva pa še delno pokriva dlesen. Zaradi močnih bolečin sem že obiskala svojo zobozdravnico, ki pa mi je odstranitev zob odsvetovala, saj imajo glede na rentgensko sliko zobje zelo lepo rast ter korenine in da baje ne pritiskajo na ostale zobe. vendar mene zobje še vedno zelo bolijo, čeprav so večinoma že popolnoma izraščeni, saj imam precej malo čeljust in čutim pritisk na čeljusti in ostalih zobeh,in si z modrostnimi zobmi grizem notranjo kožo, pa tudi dlesni ob zobeh me zelo bolijo, saj so konstantno vnete. Še posebej težko je, kadar imam vneto grlo, saj me takrat zobje bolijo tako, da čutim bolečino po celi glavi, še najbolj pa po ličnicah in očesni votlini, kar me precej omejuje, še posebej na delovnem mestu.
Menite, da bo bolečina ponehala čez čas ali naj vztrajam pri tem, da mi modrostne zobe odstranijo?
Poleg tega imam na spodnji čeljusti zelo krive sprednje zobe, ki bi si jih rada v prihodnjosti poravnala, zato bom verjetno tudi potrebovala več prostora v ustih… Ali dodatno zavarovanje krije takšne popravke na zobeh (ortodont, ki mi je pregledal modrostne zobe, je rekel da bi se zobe dalo zravnat z žičko, čeprav ne vem točno, kako to izgleda)?

SPoštovana amica,

če vam izraščanje modrostnih zob povzroča težave, v bodoče pa razmišljate tudi o ortodontski terapiji, potem je odstranitev modrostnikov vsekakor na mestu.
Ortodontsko zdravljenje pa boste morali v celoti plačati sami, saj ga zdravstveno zavarovanje krije le do 18. leta starosti. Predvidevam, da so omenjene “žičke” fiksni ortodontski aparat (“zvezdice”).

Pozdravljeni,

v kratkem grem na odstranitev osmice levo spodaj, za kar sem se pred kratkim naročila. Ortopan imam iz januarja 2008 in me zanima, če je še vedno “uporaben”. Nazadnje mi je kirurg povedal, da bo potrebno z “žagico” dati zob na pol. Ali to pomeni, da je zob zraščev v kost? Modrostnik levo spodaj je skoraj v celoti zunaj.

Hvala za vaš odgovor,

Maha

Spoštovani!

Zanima me tudi ali so težave z modrostnimi zobmi povezane tudi s težavami s črevesjem?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Maha

Spoštovana maha,

glede na to, da vam kirurg ni omenil, da potrebuje nov ortopan, predvidevam, da bo primeren ta, ki ga že imate.
Če so omenili, da bodo zob dali na pol, je to zato, da bo odstranitev lažja oz. da se pri posegu ne poškodujejo okolne strukture. Neizrasli zobje so redko vraščeni v kost, tako da tega pri vas verjetno ni.
Menim, da težave s črevesjem niso posledica težav z modrostniki, možno pa je, da bi zagovorniki drugih načinov zdravljenja lahko našli povezavo tudi med tema dvema predeloma.

Pozdravljeni!

Mene zanima, če lahko kje dobiš ortopan brez napotnice zobozdravnika (samoplačniško) in koliko bi to približno stalo.

Lep pozdrav
David

Spoštovani David,

ne vem.
Osebno sem mnenja, da je potrebno za vsako rentgensko preiskavo (pa čeprav samoplačniško), potrebno imeti vsaj listek, na katerem je žig zobozdravnika, ki jo naroča. Ne znam si razložiti, kaj boste počeli z ortopanom, če potem ne boste imeli zobozdravnika, ki ga bo odčital (??).

Jaz sem imela podobne težave – eno osmico imam še v dlesni, ena je izrasla. Poleg tega se tudi ortodontsko zdravim. Odkar ima neizrasla osmica več prostora, so težave zanemarljive. Ne vem, če si se že odločila za puljenje, vendar raje počakaj na mnenje ortodonta. Če so osmice zdrave, medtem ko je hudo načet kak drug zob, je bolj smiselno izpuliti tega.

Spoštovani,

Imam sina starega 4 leta in pol. Pred enim letom si je poškodoval enico oz. si je zob popolnoma zlomil. Del zoba je ostal v dlesni. Sedaj pa sem opazila, da mu stalni zob raste kar na sredini dlesni. Sploh ni izpodrinil ostanke mlečnega zobe ampak je začel rasti nekje nad korenino mlečnega zoba iz dlesni ven. Tako ga bom peljala k zdravniku toda prosim vas kaj se v tem primeru naredi? Ali mu bodo zob za stalno izpulili? Kaj potem. Res izgleda slabo.

Pozdravljeni,

takole brez pregleda je težko soditi, vendar pa mislim, da ni razloga za preplah, saj stalni zobki dostikrat pokukajo na plano bodisi na malce manj primernem mestu ali pa malce zasukani. Navadno jih že same žvečne mišice porinejo na pravo mesto, sicer pa je kasneje na voljo tudi ortodontska terapija, o kateri pa še ne gre razmišljati.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close