Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Re: Mikrocitoza

Re: Mikrocitoza

Spoštovani,

tudi pri meni je diagnoza mikrocitoza. In sicer sem si pred kratkim dala obsežneje pregledati kri in danes sem prejela rezultate. Naslednji parametri pa so odstopali od normalnih vrednosti:

S-KALIJ…5.81 (H) (3.80-5.50)
S-NATRIJ…146 (H) (135-145)
S-KLORID…111 (H) (95-105)
S-ŽELEZO (III)…6.4 (L) (10.7-28.6)
S-CRP…6 (H) (0-5.0)

RDW…15.2(%) (H) (11.5-14.5)

Prosila bi vas, če lahko komentirate moj izvid; kaj to pomeni za moje zdravje, zakaj je do tega prišlo, kako sedaj naprej, je potrebno zdravljenje?
Naj omenim še, da sem stara 21 let, ITM je 23, prehranjujem se večinoma z zelenjavo, občasno pa tudi meso.

V upanju na vaš odgovor, vas lepo pozdravljam!!

S spoštovanjem,
Katarina

Spoštovani!

Povišan kalij ni ugoden, zato bo ste morali zmanjšati uživanje zelenjave in dsadja – predvsem tistega, ki ga vsebuje veliko – tj. banae, brokoli, cvetača ipd.

Železo je nekaj nižje, očitno pa še nimate znižanih vrednoti hemoglobina. Poskrbite za dodatek železa v prehrani.

Ostle vrednosti niso zdravstveno kaj posebej pomembne.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!
Ker že nekaj časa opažam,da z mojim zdravjem nekaj ni vredu, sem obiskala svojega zdravnika, ki me je poslal na pregled krvi. Sicer se ne počutim bolno, mogoče malo bolj utrujeno na čase, mi pa močno otekajo noge, spim bolj malo, ker se mi sploh ne spi in brez težav zdržim tudi tri dni da nič ne spim. Ampak tudi po neprespani noči nisem zaspana in normalno funkcioniram ves dan. Stara sem 55 let. Vendar pa tudi v mlajših letih nisem potrebovala veliko spanca. Mogoče kakšne 4 ure.
Pred petimi leti sem shujšala za 50 kg- pod zdravniškim nadzorom. Do takrat sem imela zelo povečan pritisk in sem morala dnevno jemati tablete. Ko pa sem izgubila kg sem prenehala s tableti in v roku pol leta mi je pritisk padel iz 160 do 180 (višji) 70 do 80 (nižji) na sedaj 108/86 – merjeno po dveh kavah pred tremi dnevi pri zdravniku ob 11 dop. Ko pa ga merim doma opažam, da mi niha in to od 106 pa tudi do 140 (višji). Opažam pa tudi, da mi ob določeni hrani kar “ponori” srce, včasih potrebujem kar dobro uro, da se spravim nazaj v normalno stanje. Vendar pa enaka hrana ne vedno, tako da sploh ne morem vnaprej predvideti po kateri hrani se bo to zgodilo ( sem pa opazila, da mi to povzročijo ogljikovi hidrati- kruh, krompir, .. ne pa sladke stvari) vendar pa lahko en dan pojem dva toasta z maslom pa mi ni nič, drugi dan pa le pol pa mi “ponori”, tako da ne vem, katero hrano naj izločim. Jem pa vse od sadja, zelenjave, mesa….
Ko sem shujšala sem bila 2008 na pregledu pri endokrinologu (doc.dr.Pfeifer) pa je bilo vse vredu, razen mejno povečanega fosfata in znižanega cinka. Od takrat nisem bila več na pregledu krvi.
Danes sem prejela izvide krvi : mikrocitoza, hipokromija
K-SR H 35 (do 15)
K-levkociti 5,18 (4-10)
K-eritrociti L 4,04 (4,2-6,3)
K-hemoglobin L 96 (120-180)
K-hematokrit L 0,305 (0,37-0,54)
K-MCV L 75.6 (81-94)
K-MCH L 23.8 (26-32)
K-MCHC 314 (310-350)
K-RDW H 15.2 (11,5-15)
K-MPV 7,7 (7,4-11,0)
K-trombociti 316 (140-340)
S-P-glukoza 5,2 (3,6-6,1)
S-GamaGT 0,19 (do 0,63)
S-Alkalna fosfataza H 2,62 (do 1,74)
S-sečnina 4,8 (2,8-7,5)
S-Kreatinin 55 (44-97)
oGF 105 (do 60)
S-proteini 66 (65-80)
S-natrij 139 (135-145)
S-kalij 4,2 (3,8-55)
S-kloridi 103 (95-105)
S-TSH 2.482 (0,55-4,78)

Nisem med tistimi, ki za vsako malenkost hitijo k zdravniku in tudi forumov z raznimi nasveti ne spremljam. Zdaj pa res opažam, da se z mano nekaj dogaja in se kar ne morem strinjati z mojim zdravnikom, ko mi je dejal, da sem pod stresom in mi predpisal SANVAL 10mg in ECYTARA 10mg. Vendar pa lahko zagotovim, da ne živim stresno in da imam urejeno življenje in da sploh nisem “živčna” kot sem bila pred leti dokler sem imela še mlajše otroke, službo, gradnja,…. takrat pa je bilo stresno življenje pa nisem nikoli posegla po antidepresivih.
Zdaj pa prosim za vaše mnenje glede izvidov in glede jemanja zdravil – se namreč še nisem odločila, če bi jih pričela jemati ali ne ( mi niso prav nič všeč neželjeni učinki).
Pa zanima me, če bi bilo dobro, da me moj zdravnik pošlje še na kakšen pregled.
Za razlago in mnenje se vam najlepše zahvaljujem. Upam, da ju bom prejela prej kot grem nazaj k svojemu zdravniku – naročil me je čez kakih 10 dni.

Hvala!

Spoštovani!

Izvid krvi med drugim kaže na možnost slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa, ki bi ga bilo še smotrno kontrolirati preden bi začeli z zdravljenjem. Potuhtati bo potrebno, kaj bi bil vzrok izgubam železa. Če še niste v menopavzi, bi bile to lahko neredne in obilnejše menstrualne krvavitve, če ste že, potem bo potrebno iskati vzrok krvavitev v prebavilih ali drugje.

Nekoliko višja alkalna fosfataza bi lahko bila ev. znak žolčnih kamnov ali drugega draženja žolčevodov ali v jetrih. Tu bi opravil UZ trebuha.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close