Re: Kam po pomoč, nasvet? grilc darja
spoštovani sem mamica 11 letne deklice je težki srčni bolnik diagnoza je restriktivna oblika spongiformna kardiomiopatija itd. njena prognoza je zelo slaba v vednost mi je bilo rečeno da kakršna koli transplatacija ne pride v poštev ker v njenem primeru ni pogojev da bi preživela da se razumemo ona ne potrebuje samo srčka ampak tudi pljuča do sedaj je normalno obiskovala oš sicer s prilagojenim programom v normalni oš spada v skupino dolgotrajno bolnega otroka nedavno pa so se začele težave moji hčeri so se začele težave kot so ona ne zmore več 100% dela kar je na urniku aktivna je 4 do 5 ur potem pa je že utrujena ogromno snovi zamudi ker je veliko odsotna tudi zaradi preotrujenostjo kašelj vročina to pomeni da jaz kot mati sem veliko na bolniški še ko je bila moja hčera to je bilo novembra lani boljšega zdravja sem prosila njenega kardiologa če bi mi lahko spisal potrdilo da sem pač mati tako bolne hčere da priporoča da opravljam službo samo v dopoldanskem času njegov odgovor je bil da naj bom v današnjih časih vesela da sploh imam službo res je vendar je meni bolj pomembna moja hčera sedaj pa se je stanje začelo slabšati in bi vas prav lepo prosila da mi svetujete kam naj se obrnem po pomoč naj še dodam da ne prejemam nobenega nadomestila za nego bolnega otroka ker mi pač po zakonu ne pripadajo nimam nobenih stroškov tako pač pravijo v oš pritiskajo na mene da bi pač delala 4 ure 4 ure bi pa imela nego prosim da bi mi svetovali na koga se v tem mojem primeru še lahko obrnem šola pa bo tudi podala svoje mnenje opravičujem se za mojo pisavo in res že v naprej najlepša vam hvala samo to bi vam še rada povedala moji hčeri ni pomoči in njene zadnjatedna mogoče leto bi rada bila z njo vse kar prosim je samo začasno moja stiska je velika lepo prosim za vašo pomoč najlepša hvala
Darja,
Vaše vprašanje sem dala pod samostojno vprašanje. Tam kjer je bilo prej, je namreč prostor za ustanove, organizacije, ki nudijo pomoč ali svetovanje.
Priporočilo za opravljanje samo dopoldanske izmene vam lahko napiše tudi kdo drug (npr. psiholog, pedopsihiater..). Je pa od delodajalca odvisno (in vaših internih aktov) odvisno, kako vam bodo priporočilo tudi upoštevali.
Če razumem prav, ste nekoč vlogo za dodatek za nego že napisali, pa ste jo dobili zavrjeno. Zberite vse papirje in vlogo na najbližjem CSD oddajte ponovno. Pomagalo bi tudi, če bi dobili nove izvide npr. kardiologa, psihologa, pedopsihiatra,… Dobrodošlo bo tudi poročilo šole, ampak pri dodeljevanju dodatka za nego je bolj mirodajna medicinska dokumentacija.
Težko bi dobili npr. polovično nego (4 ure nego, 4 ure dela), ker to po zakonu ni mogoče – tako kot je to mogoče pri odraslih.
Obstaja pa možnost, da bi 4 ure koristili nadomestilo za izgubljen dohodek, 4 ure pa delali. Za nadomestilo za izgubljen dohodek morate imeti priznan najprej višji dodatek za nego (in prav tu so pomembni novi izvidi, ki govorijo, da se dekličino stanje poslabšuje). Več o uveljavljanju nadomestila za izgubljen dohodek vam bodo dali prav tako na CSD.