Re: kaj naj naredim z neuporabljenimi škatlami ANTIBIOTIKOV, ki so mi ostali? – 2. del
povzetek in obvestilo:
Vsem, ki imate doma viška še uporabnih zdravil sporočam, da jih res lahko podarite na obeh lokacijah brezplačnih ambulant, ki so namenjene občanom brez urejenega zdravstvenega zavarovanja:
* PRO BONO Ordinacija
Naslov: Mislejeva 3, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 437 20 10
+386 (0)1 437 91 82
Faks: +386 (0)1 437 91 83
Internet:
odgovor in idejo prispevala Topsy
* Ambulanta MB
Strossmayerjeva 15, 2000 Maribor
Tel.: 0590 80 359
Faks: 0590 80 360
Internet:
e-pošta: [email protected]
(odgovor in idejo prispevala milonca)
Dekleti hvala! Mojih Ospenov in Azibiotov so bili v Pro Bonu zelo, zelo veseli, ker v tem obdobju k njim po pomoč prihaja povečano število bolnih brezdomcev, tujcev in ostalih brez zavarovanja.
Pomembno je le, da zdravilom rok še ni pretekel!
Je čist simpl, pridete, oddate in greste, nihče nič ne teži 🙂 Menda pa jim pomagajo tudi nekatere lekarne z našimi prinešenimi zdravili, ki imajo še veljaven rok uporabe.
Pred leti sem na tv gledala oddajo, ko so študenti farmacije po stojnicah opozarjali o nevarnostih neuporabljenih zdravil. Takrat je bilo izrecno povdarjeno, da se pod nobenim pogojem neuporabljenih zdravil ne bi smelo dajati v takšne ambulante za reveže, brezdomce in ljudi brez zavarovanja, ker so lahko zdravila, ki jih nekdo prinese od doma lahko smrtno nevarna zaradi nepravilnega skladiščenja. Tudi, če rok uporabnosti še ni potekel.
Odkrito povedano, si ne predstavljam, KDO zdira te neuporabljene antibiotike in jih deli naprej. Ne verjamem, da to počne kak zdravnik ali farmacevt, drugi pa nimajo znanja, da bi komu predpisovali antibiotike. Tudi osebe brez zavarovanja lahko dobijo na urgenci brezplačno pomoč, če jo nujno potrebujejo.
Antibiotiki se dajejo pacientov v točno določenih odmerkih. Ni dovolj nekaj neuporabljenih tablet, ki so nekomu ostale, takšno polovično jemanje je še bolj nevarno, kot če antibiotika sploh ne jemlješ. Če je zdravnik tablete predpisal pacientu, jih mora le-ta jesti toliko dni, da porabi večino zavojčka. Absolutne ne more za nekoga drugega ostati dovolj. Jaz osebno ne poznam zdravnika, ki bi recepte za antibiotike pisal kar tako brezveze, da bi pacientom ostajale doma neodprte škatlice.
Neuporabljena zdravila je treba nesti nazaj v lekarno, kjer jih uničijo kot nevarne odpadke. Vsaj nekaj časa je bilo tako, da so se neuporabljena zdravila vračala v lekarne, nisem sigurna, če je tako še vedno. Že samo razmišljanje o tem, da bi antibiotike nekomu podarjali, je popolnoma neodgovorno. Daj prosim razloži, kdo so te osebe, ki sprejemajo podarjene antibiotike v tistih ustanovah in kakšno izobrazbo imajo. Če niso zdravniki ali farmacevti, potem ga pošteno, pošteno brcajo v temo.
Kdo to počne? pozdravljena,
svetujem ti, da pokličeš na obe številki, ki sta zapisani zgoraj in povprašaš o vsem, kar te zanima. vse odgovore na tvoja vprašanja ti bodo ponudili iz prve roke.
moja zdravila sem v PRO BONO predala njihovi medicinski sestri, ki je zaposlena v njihovi ordinaciji. nekaj odgovorov na tvoja vprašanja pa boš našla že z obiskom na njihovo spletno stran
lp!