Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Klinika za sklepe, hrbtenico in poškodbe Re: Izvid MR – koleno – športnik

Re: Izvid MR – koleno – športnik

Spoštovani

Star sem 32 let in aktivni igralec in trener nogometa.
Meseca Avgusta sem si poškodoval levo koleno. Po 3 punkcijah sem bil napoten na MRI.
Izvid MRI
Sprednja križna vez je prekinjena ob zgornjem narastišču.
Zadnja križna vez je ohranjena, ohranjene so tudi kolateralne vezi ter ligamenti patele.
V področju medialnega meniska ni raztrganin.
V področju zadnjega roga lateralnega meniska je ob spodnji sklepni površini povišan signal
z manjšim izlivom, lahko stanje po starejši poškodbi.

Prosim, da mi svetujete katero vrsto posega naj izberem ( vem, da obstajata dve vrsti ), kolikšna je doba od op. posega do ponovne aktivnosti ( nogomet ) ter kje bi lahko prišel najhitreje na vrsto za op. ( čakalna doba v Celju je od 12 do 16 mesecev )

Hvala

Lp

Rekonstrukcij (nadomestitev) sprednje križne vezi je več vrst. Ločijo se po tkivu, ki ga uporabimo za nadomestitev, po dajalcu tkiva (sam poškodovanec, umrla oseba, lahko tudi umetna vez), po načinu pritrditve in po načinu same izvedbe.

Najpogosteje se za nadomestitev uporabljata srednja tretjina pogačične vezi (še vedno zlati standard) in kiti mišic semitendinozus in gracilis (STG). V slednjem primeru je dobro napraviti nadomestitev sprednje križne vezi z dvojnim snopom, saj je sicer takšna nadomestitev pomebno slabše stabililzira koleno od nadomestitve s pogačično vezjo.

Svetujem Vam nadomestitev sprednje križne vezi s srednjo tretjino pogačične vezi (pri nogometu se najbolj obnese), ali pa nadomestitev s kitama STG, vendar s tehniko dvojnega snopa. Prav tako bo zelo verjetno potrebno oskrbeti zunaji menisku. Če bo le mogoče priporočam šivanje in ne delno odstranitev le-tega.

Za možnost same izvedbe in za mogoči termin se pozanimajte v bolnišnicah, kjer so čakalne dobe zelo različne od 0 do več let.

Pri nas je čakalna doba do 1 meseca, vendar je operacija samoplačniška.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani!

Sem poklicni nogometaš,star 31 let in nogomet igram v tujini.Obračam se na Vas,ker po vsem skupaj kaj se mi dogaja v zadnjih mesecih,nimam več zaupanja v klubskega zdravnika.
Neko sredo sem oddelal trening popolnoma brez bolečin,nato pa se v četrtek zjutraj zbudil z velikimi bolečinami na notranji strani desnega kolena.Najbolj je bilo boleče pri popolnem hitrm počepu in pri ogrevanju,ko se brcneš z pet v zadnjico(bolečina na notranji strani kolena in tudi zadaj v kolenu na notranji strani).Bolečina je pojenjala iz dneva v dan,nikoli pa izginila.Zdravnikova diagnoza je bila poškodovana stranska vez in nato še poškodba medialnega meniskusa.Opravili smo magnetno resonanco,ki ni pokazali ničesar takšnega kar bi mene motilo.Rekli so mi le,da nimam vec koleno 20 letnika.Nato ker se bolečina še ni umirila,so naredili še atroskopijo.Zdravnik ki je opravil atroskopijo,je dejal,da ne vidi prav nobene težave v kolenu.Edino kar je rekel,je bilo to,da so moja kolena preveč mobilna za nogometaša.
Tako sem začel po 5 dneh z vajami in kasneje tudi s tekom v fitnesu.Po treh tednih sem bil že na igrišču ampak bolečina na notranji strani kolena ni izginala.Treniral sem potem tudi s pomočjo Iboprofena 600 in ko se je koleno ogrelo ni bilo nekih težav.Nakar pa mi je začelo otekati koleno.Ko sem pokazal koleno klubskemu zdravniku mi je dejal,da je to samo reakcija od atroskopije(mesec november).Vsako jutro ko vstanem me boli na notranji strani,ko pa se razhodim je boljše.Naj povem še to,da zdravnik ki je opravil atroskopijo,je samo požgal nekaj mehkih delov.
Gospod zdravnik naprošam Vas,da mi podate vaše mnenje in mi date nekakšen znak kaj bi bilo najboljše za moje koleno.
Hvala za odgovor!

lp iz Nizozemske

Najpogostejši vzroki za bolečine v notranjem delu kolena so: poškodba meniskusa, sklepnega hrustanca in/ali notranje stranske vezi. Vzrok za bolečino je lahko tudi vnetje pes anserinusa (vnetje kitnih nasadišč na notranji začetni del golenice) ali vnetje sluzne vrečke v tem predelu (bursitis).

Poskusite še z Arcoxia 120 mg tabletami 7 dni in nato še 2 tedna z Arcoxia 90 mg tabletami (namesto Ibuprofena). To so trenutno najmočnejša nsesteroidna protivnetna zdravila na trgu. Dobro bi bilo, da v času jemanja tablet kolena ne obremenjujete. Hkrati priporočam opravljati tudi lokalno protivnetno obsevanje na fizioterapiji. Nato postopen prehod na polne obremenitve.

Če se bosta bolečine in/ali otekanje ponovno pojavila, priporočam pregled pri nas skupaj s posnetki magnetne resonance in morebitnimi posnetki (DVD?) od artroskopske operacije.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close