Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Re: Izredna denarna socialna pomoč

Re: Izredna denarna socialna pomoč

Pozdravjena gospa Tina, jaz sem Manda.. pred 2 letoma sem vam pisala.. zdaj sem pa hotela spet nekaj napisat, pa sem morala spremeniti nik name.. Upam, da če pogledate nazaj, se boste spomnila name…

Oglašam se po 2 in pol letih. No ja, situcija se je pri meni in otrokoma malo izbljšala.. ampak še vedo ne tako, da bi rekla, da smo srečni.

Pred 3 meseci sem dobila končno neprofitno stanovanje, ki sem ga čakala 20 let, AMPAK, problem je tu. Ker naš dohodek moja plača 4 urna znaša 380,00 evrov, 4 urno pokojnino nakazailo 230,00 evrov, hčerkina pokojnina z varstvenim dodatkom 350,00 evrov in sinova preživnina 127,00 evrov, nam subvencija najemnine ne pripada in tako mi znaša 240,00 evrov. Kje so potem še vse položnie? Dajmo cca 500,00 evrov skupaj z najemnino in položnicami. TU sta pa še 2 otroka, ki se šolata, s potrebami, ki dobro vemo kakšne so za 15 letnico in 23 letnika. Sicer sine je PRIMORAN delati preko študenta ( to je grozljivo, da mi je sin zlat maturant, sposoben 100 % za študij, a mu ga jaz ne morem omogočiti), in verjemite mi, da je psihično tudi on na tleh, obiskuje psihologinjo. Pa saj ni čudno, po vsemživljenju ki ga je fant dal skozi, zdaj pa še študij ne more opravljati kot si želi, pa ne sao to, zdaj ko smo dobili staonovanje, je prijel še več za delo, da nam bo lahko zneslo skozi mesec, in evo študij bo padel v vodo, čeprav on pravi da ne, jaz vidim, da ja.

Samo to bom rekla, žalostno od te naše države, sociale itd. itd.. da take družine, kot je moja ne obravnava drugače. Zelo sem razočarana.

No zdaj pa k stanovanju. V tem stanovanju imamo en kavč, posteljo, tv…ZA OSTALO NIMAM DENARJA. K mami hodimo se hranit, umivat in preoblačit. Kaj naj naredim? Kredit si pri mojih dohodkih ne morem privoščiti, ker potem ne bo za sportne stroške. Sem v začaranem krogu. Kaj naj prosim na PODARIMO.SI..za omare, hladilni, štedilnik? Gledam. Žal na obali se teh podarjenih stvari sploh ne podarja. Da bi morala izven Obale iskat kakšno omaro, ali kar potrebujem, pa nimam denarja za prevoz.

Prosim Tina. Povejte mi ali mi socialna služba bilo kako pomaga, da vsaj minimalno normalno končno zaživmo v tem stanovanju, da si lahko kaj skuhamo (štedilnika ni), da odložimo oblačila v omaro (nimam nobene omare)…

Hvala vam za odgovor Tina. Ampak povem vam, da se po 30 letih dela počutim “nikakvo”. Kot veste sem ostala z 2 otrokoma sama, podnajemi, pufanje z denarjem, ker nikoli nisem prišla na čisto, krediti… v glavnem, da človek-mati v taki situaciji res pomisli, da bi pokončala sebe in oba otroka.

Otroka brez očeta, z mamo, ki je psihično na tleh, zaradi življenskih hudih preizkušenj, in to se odraža sedaj tudi nad njima. Zakajjj ta sociala resnično ne prisluhe družinam takim kot so moje? Mislim, da če se vrnete nazaj, sem vam na dolgo in široko pisala pred 2 letoma, o vseh mojih težavah.

LP Manda

Draga Manda!

Spomnim se vas. Jutri bom napisala odgovor, ker se moram poglobiti v zadevo!

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Manda.
tudi sama sem v situaciji,nič manj kritični kot ste vi,in vas razumem.
psihično popolnoma na tleh,zaradi finančnega stanja.
tudi sama trenutno delam po 4 ure.
sem mati samohranilka,z dvema šoloobveznima otrokoma,
in vsi mesečni prihodki plača,dokladi,in preživnina znesejo
700evr,na mesec.
s temu moram plačevati najemnino,in vse ostala položnice,ki mesečno znesejo 500evr.
neplačane položnice se kopičijo.
vem da nisem edina in upam na boljše čase,in da se ne bom zlomila.

Pozdravljeni!

Bolj ko sem razmišljala, za rešitev, manj sem vedela. Edina varjanta je IDSP, za štedilnik; preden rešite vlogo, se pozanimajte pri trgovinah o najcenješem štedilniku, ko ga izberete, prinesite predračun, rešite vlogo in možno, da bo odobrena IDSP. Vendar, IDSP v znesku cenzusa za enorod.družino z enim otrokom oz. dvema (če se sin šola. Če se ne, je on samostojna oseba in se ne prišteva kot družinski član po ZSV).

Potem pa je hekelc še tukaj: kot sem malo pogledala je najceneješi:

1. štedilnik na drva: 225 EUR vendar preko spletne trgovine (splača se pogledati tudi v drugih večjih trgovinah z belo tehniko)

2. plinski štedilnik cca 300 EUR (isto velja glede informacij kot sem napisala za štedilnik na drva)

no in o hakelcu kot sem govorila, ali bo zadostna IDSP? Kajti DSP je za:

Enoroditeljska družina in 1 otrok: 354,72 EUR > kar mislim, da vi bolj tu spadate
Enoroditeljska družina in 2 otroka: 421,23 EUR

Ne vem, poskusite seveda!

Dobro v vsej situaciji je edino le v tem, da je novo leto, in da lahko koristite 2x polno IDSP.

Kar pa se tiče same sociale in države ter državljanov ko ste me spraševali, pa ne bi razpravljala, saj je današnje stanje izredno težko tako za stranke kot tudi za zaposlene v sociali ali pa brezposelne socialne delavce. Skratka, vlada cela štala v deželi tej…,upam, da se bo našel kdo, ki bo spravil zadeve v red. Če pogledamo, gospodarstvo je v razsulu, zaposlitve, nakup ali najem stanovanja,…., opažam, da nas je tudi stresel potres, pa nismo Haiti. Le, da se bodo slednji prej pobrali kot mi.

Ampak, nekoč bo bolje tudi za nas!!! Še vedno verjamem, da smo Slovenci dokaj srečen narod, če pogledamo skozi zgodovino, kako smo ničkolikokrat dobro izmazali 😉

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Pozdravljena Tina.

Hvala za hiter odgovor. Res ste ena posebna virtualna oseba, vredna vseh pohval.

IDSP.. Kaj pa je to?

Ja takoje ga. Tina… stanovanjski problem rešen…, pa spet težave, da se ne vidim ven. Ampak sem toliko dala skozi, da bom tudi to speljala.. prej ali slej… Upanje zadnje umre.

Otroka se oba šolata , hči hodi v 1 letnik, sine je pa redni študent.. in kot kaže bo letos sigurno padel redni študij v vodo, kajti ravno zaradi teh razmer, ki so nastale, je začel delati kot študent, (dela po 8 ur deljeno dnevno ) saj se žal čuti tudi on odgovornega, ali kako bi temu rekla, čuti da mora pomagati, in je presrečen, da lahko zaživimo kot prava družina po vseh teh letih dnevnega kreganja in primitivnega vedenja mame do nas..

Tina hvala še enkrat, in vse naj naj…

LP

Hvala…zato pa smo tukaj, da svetujemo mar ne? 🙂

IDSP = izredna denarna socialna pomoč.

Če je sin študent, potem je dobro, kajti potem imate den.soc.pomoč cenzus za enorod. družino z dvema otrokoma kar je okoli 400 EUR. Sin naj obdrži status vsaj do začetka novega letnika (t.j. vsaj do oktrobra).

p.s. pa nick lahko spremenite iz solzice v sončnico!

Silvana žalostno, da ta država ne poskrbi za take družine, kot jo imava sami. Nisem ženska, mama, ki bi zaradi tega, ker ne pridem skozi mesec kar nekega dedca mela, da bi ga izkoriščala materialno. 13 let sem vdova, in 13 let sama skrbim za oba otroka, Sliši se verjetno nemogoče, ampak je res. Sama sem še danes . Predala sem se popolnoma mojima otrokoma. Sine je že odrasel, ampak še vedno nepreskrbljen, hči pa obiskuje 1 letnik. Ponosna sem na njiju in nase, kajti, ko pogledam sina v kakšnega fanta je zrasel, pa sm mela od njegovih 16 do 20 let kar velike probleme z njim, pa sva jih prebrodila,ni bilo lahko , ampak danes je fant na mestu, da takega fanta je treba z lučko treba iskat in to mi daje še večjo moč v življenju. No tu je še tamala, ki je ravno vstopila v ta pravo puberteto, ampak hitro trkam, je pridna, ni kakšnih posebnih probemov z njo..,, ampak rabi me, in tu sem… in vem:), da bova zgurali, sem prepričana:)… Pa še sine pripomore, hahah je včasih kot očka.. tamala pa zelo navezana nanj. Pa saj nič čudno. Ko pa nimata nobene tene, stricev, nobenega, kot mame… Želim si pa le zdravje vseh nas.. Pridejo hudi trenutki, dnevi, ampak je treba naprej…

Silvana optimistično gledat in upat.. SREČNO, tebi in tvojima sončkoma….

LP

Tina… bom se podpisala sončnina:).. ampak res verjemite mi, ne vem od kje mi ta energija..

Ja sine bo obdržal status študenta.. to vsekakor…, ampak lani je tudi delal.. itak ta moj otrok mora delat, ker drugače ne gre naprej.. in zaslužil je 3.000,00 študentskega dela v letu 2009.. Ali to vpliva kaj na IDSP? Da ne hodim prosit na CSD, in potem bom šla z dolgim nosom skozi vrata, pa še kakšno .. hm.. na glas rekla, kar ni za rečt.:)..

LP Tina in hvala vam :).. se oglasim, kako in kaj bom uredila..

Solzica.
upam,da ti uspe.in da se tvoje življenje uredi in da boš z otrokoma končno dostojno zaživela.
prosim pusti svoj mail da te kontaktiram zs ,glede štedilnika,in hladilnika,če še
nisi nič našla.
lahko noč.in jutri lep dan,naj bo nasmejan in pozitivno naravnan.

Jutro silvanao

Moj mail je [email protected]

Ne nič še nimam od tega. V stanovanju imam v sobi, poseteljo, omario za tv in tv… , v dnevni sobi eno pisalno mizo, katero mi je kupila sodelavka in kavč,ki sem ga prinesla od mame, v kuhinji pa eno omarico, od previjalne mizice s predali. To je vse kar premore moje stanovanje:(.

Hvala za prijaznot in tudi tebi prijeten začatek tedna.

LP

g.Tina
zanima me cenzus enostarševske družine,2 otroka.
plače in preživnine dobivam skupaj 600evr mesečno.
zanima me če sem opravičena do soc.pomoči,oz.razlike.
hvala

Cenzus za 1rd2o=cca 420 EUR – 600 EUR = 180 EUR DSP

Sin stanuje z starši,kjer je zaposlena samo mama. Oče je brezposeln. Sin dobiva socialno pomoč. Zakaj je sin dobil zavrnjeno prošnjo za enkratno socialno pomoč….za nakup oblačil in obutve? Mama mu ne more pomagati. Niso vse upravičeni do enkratne socialne pomoči?
Klinc pa tako državo…ki ti ne pomaga ko to potrebuješ. Vse na socialni bi dala na minimalca.

Zavrnjena IDSP za obleke in obutev je bila zato, ker nakup obleke in obutve NI pod okriljem dodelitve IDSP temveč le te lahko dobi pri Karitasu – torej, prvo tam naj poskusi!

Sicer pa je na odločbah VEDNO napisana obrazložitev zakaj pozitivna oz. negativna odločba!

Ne, niso vsi upravičeni do IDSP. Pogoji pridobitve IDSP in DSP so navedeni pod svojo temo – preberite!

Koga bi dali na minimalca na socialni: stranke ali zaposlene? Nihče si ne zasluži životarjenja!

g.Tina,ne razumem ravno razlika=180evr-DSP
Se pravi da presegam,za toliko
,če imam 300evr plače,in 280 evr preživnine,za 2 otroka.
natančno580evr skupaj,mi ne pripada DSP.
hvala.za odg.
lp

180 EUR vam preostane, torej, toliko bi vam bila dodeljena DSP – informativno izračunano

Pozdravljeni!
Imam status dijaka. Star sem 19 let. Zanima me ali sem upravičen do enkratne socialne pomoči, če živim zase, imam svojo stalno prebivališče, denar pa bi porabil za plačilo položnic.

Ne, ker so vas dolžni starši preživljati v času rednega šolanja do 19. oz. 26. let (študij).

Pozdravljeni stara sem 25 let, sem samska, živim s starši, ampak imam svoje gospodinjstvo.
Dobivam dsp, vendar mi je ta premalo, saj je zima pred vrat. Kajti nimam sredstev, da bi plačevala drva. Zanima me, če lahko dala enkratno pomoč za električni radiator. Gledala sem povsod po revijah, takšni ki zagreje eno sobo in kuhinjo so najcenejši oljni po 60 E. Mi bodo odobrili to? Kajti za elektriko in stroške tak dajem staršema 100E od redne socialne pomoči. Nujno potrebujem, saj je že kar mrzlo. Prav tako obiskujem izredno ekonomsko šolo, in knjig še nimam. Za fotokopiranje lahko zaprosim? Fotokopiranje je ceneje kot original. Čaram ne vem kako…
Prosim pomagajte! Nujno mi je potrebna izredna socialna denarna pomoč. Lep pozdrav!

Pozdravljeni!

Za fotokopiranje ne boste upravičeni do IDSP, glede radiatorja je pa druga zgodba – vse je odvisno od vašega dejanskega stanja in kako je bilo poprej z vami glede prejemanja dsp.

Zaenkrat ne vidim razloga, da bi bila odločba negativna za nakup radiatorja do 100 EUR
vendar pa je vse odvisno od vaše socilane delavke, ki bo vaše dejansko stanje preverila, kar ga pa jaz tukaj ne morem videti, zato je moja presoja zgolj iz posrednih informacij!

Lahko pa seveda zaprosite v vlogi poleg nakupa radiaotroja še za fotokopianje, in vam bo v odločbi pisalo glede točne namenskosti dodelitve IDSP; ali je samo za nakup radioatorja, ali za oboje ipd.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close