Najdi forum

Re: Implantati

Pozdravljeni,

vljudno prosim ali mi lahko nacelno odgovorite kaksna je zivljenjska doba implantanta (od… do… let).

Hvala za odgovor
m

Pozdravljeni, ali lahko vi meni odgovorite, kakšna je življenska doba spodnjih šestic na primer? Moja babica je stara preko osemdeset let in jih še ima, nemalokrat pa jih zaradi kariesa odstranjujemo dvanajstletnim otrokom. Podobno je z implantati. Če kirurg, protetik in zobni tehnik opravijo svoje delo tako kot je treba, potem je na pacientu, da za zob na implantatu dobro skrbi. Večina komplikacij, za katere bi bilo krivo slabo opravljeno delo, se pojavi v prvem letu po vstavitvi implantata. Če torej implantat zdrži dve leti, ni razloga, da ne bi 20, 30 ali več let. Če bo le pacient zanj skrbel kot je potrebno in če bo redno hodil na kontrole. Precej bolj pogosto se namreč zgodi, da pride do komplikacij na protetičnem delu (odvitje vijaka, snetje krone…), kar pa je običajno enostavno rešljivo – zato pa so potrebne redne kontrole. Statistično gledano pa se uspeh v implantologiji meri v 90 % po desetih letih obremenitve impantatov – kar ne pomeni samo, da je implantat čvrst v kosti, ampak, da zob na njem dobro deluje in je videti lep.
Odgovoril sem vam načelno, ker je konkretno (od, do) nemogoče…
Lep pozdrav, DD

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close