Re: ekcem na rokah
Spoštovani,
Rada bi še vas za mnenje vprašala, namreč v času nosečnosti, tam nekje spomladi se mi je naredil ekcem. Sprva le na eni roki in to le na dveh prstih, ter členkih, kasneje je šel na zapestje te roke in na mojo žalost še na drugo roko. To traja že zelo dolgo, od takrat si po presledkih mažem z Advantanom, tudi sedaj ko še dojim, namreč moja splošna dr.pravi, da naj tako vzdržujem stanje…ampak to je sedaj že nemogoče, saj imam včasih, ko si le en dan ne namažem tak izbruh, da si moram potem drug dan poviti roke, da se lahko dotaknem svojega dojenčka, saj nevem , če lahko to prenesem nanjo ali sebi še kam drugam?! Da povem, ko si namažem z advantanom, me takrat roke začnejo tam še bolj srbeti kot me že sicer, ter takoj gre ven iz mehurčkov tekočina, tako da včasih ne zdržim, ter si spraskam do ran, takrat ko se celi potem je koža suha in ne srbi toliko, noro! Drugače se mi je potem v nosečnosti še to enako pojavilo po nogah, vendar so bile le pikice, ki so me kot bi rekla, piknile in potem sem se spraskala, pa je šlo z to kremo hitro stran, ampak na rokah je pa že 5 mesecev!!! Tudi na trebuhu so se mi te pikice ali pa kot mehurčki pojavili po trebuhu, kar naenkrat, le da sem jih tu mazala z Cicalfate kremo, ki jih je v treh dneh posušila. Noge sem imela pa dva tedna zvečer kar vnete, take rdeče so bile in srbeče. Ter eno popoldne se mi je kot alergija pojavilo to še na desni roki, trajalo en teden in izledalo kot koprivnica, le da res te pikice predno srbijo, ta kar malo pikajo, čudno. Moja splošna je rekla, naj to mažem z Fenistilom in je pol počasi vse šlo. No sedaj pa me zanima, če je to na rokah res kake vrste ekcem ali gre lahko za atopični d., ker mi je potem dr. še rekla, da naj si kupim Bluecap kremo, ki pa ni nekega učinka, tako da jo ne uporbljam…Jaz bi šla rada k dermatologu, ker tole pacanje z kremami je že brez veze…Če bom dobila napotnico, kam se potem naročim, prav na dermatološko ali kam? Sem gledala slike na netu, ter našla take pike z mehurčki pod “Dyshidrosis ezcema”. Naj povem le še to, saj je povsod omenjeno…, da sem pa ravno pred zanositvijo, še oktobra sem se zadnjič pobarvala, imela kar 3x zapored alergijo na barvo las, ker piše o tem, da bi lahko kaj takega to sprožilo??? Sem popolnoma obupana, saj bi rada imela zdrave roke, ter ko se vrnem iz porodniške, da bom lahko delala z latex rokavicami saj delam v zdravstvu, da ne bom še potem imela kakšne nepotrebne težave… Prosim vas lepo, če mi na vsa moja vprašanja lahko odgovorite, vem, da jih je precej. Hvala vam vnaprej za vse vaše odgovore. lp
Spoštovani!
Mehurčki na rokah lahko pomenijo dishidrotični dermatitis (vzroka zanj ne poznamo), lahko pa bi šlo tudi za kontaktni alergijski dermatitis glede na to, da se očitno kontaktno preobčutljivi na sestavino barve za lase. Oboje je lahko pridruženo tudi atopijskemu dermatitisu. Razen v primeru kontaktnega dermatitisa, kjer bolezen preprečujemo z izogibanjem znanemu alergenu, je zdravljenje simptomatsko – s kortikostroidnimi kremami, kot je Advantan, ki ga uporabljate. Uporabite ga ob izbruhih, enkrat na dan, najbolje zvečer pred spanjem in na ta način ni treba skrbeti, da bi zdravilo prenesli na dojenčka. Do zjutraj, ko ga boste negovali, se bo krema že popolnoma vpila v kožo. Svetujem vam, da se naroćite na pregled k dermatologu na Dermatovenerološko kliniko, kjer opravljajo tudi epikutano testiranje za dokaz kontaktne preobčutljivosti. Tako testiranje opravljajo tudi v dermatološkem centru Arsderma v Ljubljani.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
Se pravi, če bi lahko šlo za dishidrotični dermatitis, potem se lahko kar neprestano mažem z advantanom ali kako, ker me namreč skrbi, koliko časa bo še to “trajalo”…nekje sem slišala, da te kreme povzročajo lahko kasneje “raka”?! Predvsem pa me zanima, ker vzroka zanj ne poznamo, torej potem takem tudi zrdavila ne, kajne? Pa mi mogoče lahko tako kot je meni to čez noč nastalo , tudi izgine? Katera kozmetika je v primeru atopijskega d.najboljša, mi kaj svetujete? Saj ko se mehurji “zacelijo” oz. po praskanju te ranice, je potem tam koža zelo suha, iritirana… Ker sem postala občutljiva na barve za lase, me zanima, če bi se lahko vseeno pobarvala z “naravnimi”barvami, ki jih prodajajo v lekarni, saj te kot piše, naj ne bi vsebovale teh nekih “hudih kemikalij”, kaj pravite? Zopet sem vam postavila veliko vprašanj, ter se vam že vnaprej zahvaljujem za vse vaše odgovore. LP
Spoštovani!
Pri dishisdrotičnem dermatitisu vzroka ne poznamo, zato je zdravljenje le simptomatsko, s kortikosteroidnimi kremami, ki jih uporabljamo občasno ob poslabšanjih. Ni mi znano, da bi povzročale raka. Bolezen ne traja vse življenje, običajno se po nekaj letih spotano umiri.
Za nego suhe atopijske kože so primerne mastne kreme in mazila – v lekarnah je poudba dobra.
Tudi “naravne” barve za lase lahko vsebujejo parafenilen-diamin, ki je najpogostejši povzročitelj kontaktne alergije v barvah za lase. Preverite. Pred nanosom barve lahko naredite preizkus: na notranjo stran zapestja nanesite majhno količino barve. Če po dveh do treh dneh na tem mestu ne bo ekcemske reakcije, je preobčutljivost na barvo malo verjetna.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
Sem bila vesela vašega odgovora, da se bolezen po nekaj letih umiri, torej je še upanje…saj me to močno žalosti, kot me moti pri vsakodnevnih opravilih, ker sem tudi opazila, da pri večjem kontaktu z vodo, me koža še bolj draži, sploh če je topla voda. Je s tem lahko tudi te vrste ekcem povezan? Sem pa si kožo že namazala potem ko je bila vsa “suha” tam na mestu izbruha, ko so se mehurčki posušili, pa me je po nanosu ribjega mazila in ognjičeve otroške kreme (oba sta zelo mastna) potem tam noro srbelo, ter takoj so se iz mest kjer so se mehurčki posušili, je ven začelo “tečt”, taka serozna tekočina. Mi lahko prosim to pojasnite?! Ko sem se pa namazala z bluecap, pa ni bilo tolk hudo, me je pa vseeno srbelo…tega sploh ne razumem, saj je takrat koža suha, zakaj potem spet tolk velik srbi, kot takrat preden pridejo “ven mehurji”??? Zopet vas moram vprašati, ker ne najdem nikjer na netu tega…zanima me, če “ta moj dermatitis” lahko prenesem še na koga drugega od stiku z kožo, namreč najbolj me skrbi za dojenčico, ko jo kopam, so moje roke takšne kot so na njej z njo v kadi…prosim vas za odgovor. Ter najlepša hvala vam za vse vaše odgovore vnaprej. LP
Spoštovani!
Močenje vnete kože zagotovo ne koristi, zato ga je treba omejiti na minimum. Uporabljajte le kreme, ki vam ustrezajo – če imate po kateri od krem neugodne občutke, jo opustite. Dishidrotični dermatitis in tudi druge vrste ekcemov niso nalezljivi.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
No pa sem se le dočakala in bila pri dermatologinji na derm.kliniki, pa vendar zelo razočarana. Zdravnici sem želela vse povedati, a ni bilo nekega interesa iz njene strani…na rokah ravno takrat ni bilo nič za pokazat, deveti dan zatem sem pa dobila ponovni izbruh zopet. Dermatol. mi je v izvid napisala; da ni tipljivih bezgavk? Kako lahko to napiše, saj se je komaj dotaknila moje roke?! Kje točno pa so te bezgavke potem na rokah? Moram vas še to vprašati, rekla je, da pri odraslih atopijski dermatitis ne gre na obraz, je to res? Da gre pa na dlani tudi kot na stopala? Najbolj čudna je pa bila njena diagnoza, saj mi je napisala, da imam kontaktni dermatitis, v pol leta kar ga imam, sem imela le dvakrat neko reakcijo rdeče kože in takoj zatem izbruh bunčic, po tem ko sem imela roke v “Cetu”(pomivala posodo). Mislim, da to ne drži, saj imam roke skoraj vsak dan v Cetu, pa se to ne ponavlja, jaz mislim, da je bila morda to takrat le neka interakcija še z nečim…nevem, res nisem zdravnica, samo bojim se, da bi me “napačno obravnavali”… Prosim vas, če mi lahko odgovorite na vsa moja vprašanja za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem. LP
Spoštovani!
Zdravnica vam ob pregledu ni mogla postaviti natančne diagnoze, če na koži ni bilo vidnih sprememb. Mehurčki na rokah so največkrat znak dishidrotičnega dermatitisa, lahko pa tudi kontaktnega alergijskega dermatitisa. Atopijski dermatitis se v odrasli dobi ne kaže z mehurčki – lahko pa poteka skupaj z dishidrotičnim ali kontaktnim alergijskim dermatitisom. Kar se tiče lokalizacije, atopijski dermatitis pri odraslih pogosto prizadene roke in obraz. Imate dolgotrajne in trdovratne težave in rešili jih boste lahko le z obiski pri dermatologu, predvsem takrat ko bo klinična slika na koži najbolj izražena.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
Mi lahko prosim napišete, kako pa se kaže potem AD pri odraslem? Če so mehurčki dishidrotični derm.? Je ta ozdravljiv sploh, saj so ravno ti mehurčki pri meni pogosti, ker se vedno ponavljajo? Predvsem me pa zanima, kako se kaže AD na obrazu, saj me skrbi zelo, ker grem še ta mesec na neko zdravilno masko h dermatologu, ki naj bi bi odstranila melazmo na obrazu…Če mi prosim malo opišete. Se dishidrotični lahko tudi na obrazu pojavi??? LP
Spoštovani!
Dishidrotični dermatitis se lahko pojavi le na dlaneh in stopalih, nikoli na obrazu. Atopijski dermatitis na obrazu se velikokrat pojavi okrog ust in na vekah kot rdeča, suha, luščeča in srbeča žarišča. Obe bolezni sta kronični in ju ne znamo dokončno pozdraviti, zdravimo ju le simptomatsko, na primer s kortikosteroidi. Večinoma po določenem času spontano izzvenita.
Lep pozdrav.