re Dodatek za pomoč in postrežbo in invalidnina
Ne morem verjet kdo me ima za norca
Kličem na spiz in vprašam, če mami pripada dodatek za pomoč in postrežbo in dobim odgovor, da le v primeru, če ima pokojnino.
Naslednjič kličem in spotoma še enkrat vprašam za isto informacijo in mi odgovorijo, da osebe, ki imajo pokojnino jim ta pomoč ne pripada.
Ali sem nora jaz ali kdo drug?
Pozdravljena!
mislim, da osebam, ki prejemajo osnovno kmečko ali državno pokojnino, dodatek ne pripada. Tako, da ti predlagam, da še enkrat pokličeš na Zpiz in poveš katero pokojnino prejema.
Posvetuj se tudi z osebnim zdravnikom, ker on napiše predlog (ki se plača) in ga posreduje ZPIZ-u.
Dobro uredi!!
Jasmina
Spoštovani!
Pravica do dodatka za pomoč in postrežbo izhaja iz dela, kar pomeni, da ima do njega pravico vsi, ki so bili nekoč zaposleni (redno). Kar pa za kmečke zavarovance ali gospodinje ni veljalo. To pomeni, da osebam, ki so bile po zavarovane po možu ali ženi ali kmečkim zavarovancem ta pravica ne pripada. Lahko pa jo koristi oseba, ki ima družinsko pokojnino – npr. žena po možu, ki je bil aktivno zaposlen.
Ali je to pravično ali ne, ne morem razpravljati, ker je ponavadi tako, da imajo ravni ti upokojenci najmanjše pokojnine in bi nujno potrebovali tak dodatek. Je pa možno za osebe, ki ne morejo dobiti dodatka za pomoč in postrežbo, na Centrih za socialno delo dobiti nadomestilo v primeru, da bi bili zaradi zdravtsvenega stanja upravičeni do dodatka. Zato je prav, da se pozanimate tudi tam.
Ob tem kakšne vrste je pokojnina, obstajajo še druge zahteve, da je neka oseba opravičena do dodatka in sicer potreba po tuji pomoči in negi: če se starejša, invalidna ali kronično bolna oseba ne zmore več sama oskrbeti (umiti, obleči, obuti, nahraniti) potem ji ta dodatek pripada, drugače pa ne. Kriteriji zato se strogi in marsikdo je bil že zelo razočaran, ker ga ni dobil. Če neka oseba ne more kuhati ali ji je dolgčas, potem še ni opravičena do dodatka. Predvsem pa je ta dodatek namenjen tistim, ki za starejšo ali bolno osebo skrbijo in ne za vnuke, ki samo občasno prihajajo na obisk.
Glede vašega problema pa vam svetujem, da se obrnete na ZPIS, kjer oseba za katero sprašujete dobiva pokojnino in se obrnite direktno na oseba, ki je odgovorna zanjo. Poleg tega pa tudi na soebnega zdravnika, ki bo vedel ali je ta oseba upravičena lai ne.
Vse dobro!
Helena