Najdi forum

Pozdravljeni!

Star sem 27 let in pred malo več kot enim letom sem bil izpostavljen velikem stresu v zelo kratkem času. Od takrat dalje imam težave in sicer zelo močno čutim srce v trebuhu (sedaj vem da je to utripanje trebušne aorte). Na začetku sem imel tudi čuden občutek v glavi in panične napade, ki pa so po nekaj časa izginili. Kasneje se mi je pojavilo tiščanje v pleksusu, tenzijski glavoboli oz.tiščanje v glavi in razdražljivost. Vse te težave so se mi pojavile brez razloga. Hočem reči, da v živjenju od tistega stresnega dogodka naprej nasploh nisem imel psihičnih težav ali takih misli , ki bi me pripeljali do teh fizičnih motenj. S psihiatrom sva poskusila več antidepresivov vendar brez uspeha. Sedaj jemljem eglonyl že pol leta, ki mi pomaga,da nism razdražljiv oz. sem bolj skuliran. Začel sem tudi z avtogenim treningom in veliko hodim. Še vedno pa čutim tiščanje v predelu pleksusa in glavi in zaradi tega tudi slabo spim. Zanima me če sem na pravi poti ker te težave že res dolgo trajajo in ali je mogoče da sčasoma izvenijo? je to mogoče psihovegetativni sindrom?

Pozdravljeni,

po vsej verjetnosti opisujete neko vrsto somatizacije. Za kakšen stres je šlo? Koliko časa je trajal?

Zdravila vam bodo pomagala zmanjšati simptome, vendar vam vzroka ne bodo odstranila. Tudi avtogeni trening in hoja blagodejno vplivata, vendar tisto, kar je notranje nerazrešeno, še vedno obstaja. Za razrešitev vaših težav razmislite, če ste pripravljeni iti na psihoterapijo, kjer lahko v varnem zavetju raziskujete sebe, razrešujete svoje težave in notranje konflikte ipd.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Stres je trajal mogoče 2 tedna. Prisoten je bil močan strah izražen s tiščanjem v pleksusu kot ko se ustrašimo ali ko imamo močno tremo. Od takrat naprej imam različne simptone neglede na to da od takrat v življenju ni prisoten stres ali kakršenkoli strah. S psihoterapijo še nisem poskusil. Koliko časa pa to lahko traja?

Pozdravljeni,

kaj je bil vzrok za omenjeni stres, ki je trajal 2 tedna?

Psihoterapija lahko traja od nekaj dni pa do nekaj let. Neko izboljšanje lahko čutite že po prvem srečanju, čas trajanja psihoterapije pa je odvisen od vaših ciljev in trenutka, ko postanete zadovoljni z doseženim. Dolžino trajanja ni mogoče določiti vnaprej, saj je odvisna od večih faktorjev – je pa velik faktor uspešnosti vaša aktivnost in volja do spremembe.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close