Najdi forum

Pozdravljeni
Pred tednom so mi pregledali kri, urin, ekg, uz srca, slikanje plj. Vse je bilo ok.
Me je pa zavelo boleti v zadnjem delu glave, slabo in brez apetita sem bila že prej.
Pred 6 leti sem doživljala napade panike, sedaj se je to izgleda ponovilo- najhuje je bilo med vožnjo saj so se mi 1. pojavili prav v avtu. Od takrat se zeloooo nerada vozim, se posebej sama. Čez leto se veliko vozim, prefvsem sama ker imam tako službo in imam vepikokrat tesnobne občutke.Včeraj sem spet vozila sicer nisem bila sama a vendar. Pojavila se mi je močna bolečina v zadnjem delu glave, pritisk za ocmi krvave oči, misel na najhujše je vse se poslabšalo. Zdelo se je da ne zaznavam okolice in da bom vsak čas omedlela.
Ko sem prišla domov je nilo ok, a glava me tam se kar ne neha boleti. Vse bolj razmisjam da je tudi to od panike, saj me je prejšnje tedne bolel prsni kos in pri srcu, zdaj ko vem da je tam vse ok, me začuda boli spet nekaj drugega. Vse skupaj me že spravlja iz tira, tezave so se pojavile nenadno, na dopustu, kjer vsekakor nismo v stresu. Tudi sicer nisem v stresu je pa res da se na vse kar čustveno odzivam.
Zanima me torej vaše mnenje glede glavobola ipd. ker imate s tem tipom težav več znanja in izkušenj.
Hvala za mnenje!

Pozdravljeni Nelly,

Temeljito ste opisali simptome, tako fiziološke kot psihične. Da bi vam lahko kaj več napisal, bi rabil od vas slišati kaj se je pred 6 leti dogajalo? Kaj se dogaja zdaj, ko imate zopet napade? Kakšni, za vas pomembni, življenjski dogodki? Kaj se dogaja z vami v avtu?

Na simptome lahko gledamo tudi iz pozitivnega vidika, saj jim lahko sledimo in tako pridemo do izvora naših (simptomatskih) težav.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pred 6 leti- bolečina v prsih in tesko dihanje, občutek da bom omedlela. Ni se pojavljalo le v avtu amak tudi v družbi, kjerkoli pac- vcasih tudi se sedaj a sem imela obcutek da obvladam situacijo.
Sedaj sem imela malce drugačno bolečino ter tisto u glavi zadaj ki me se vedno daje- kot sem že opisala zgoraj. Problem je da ne ločim očitno več kaj je od stresa in kaj ne ker vedno pomislim na najbolj črn scenarij.
Pomembni življenjski dogodki, hm – zdravje, družinska sreca- če to mislite.
Nisem v stresu, torej nič takega negativnega se mi trenutno ne dogaja.
Zato me skrbi, zelo in vedno bolj. Najbolj pa je res pri vsem cudno, da ko so pregledali eno, se pojavi drugo- torej glavobol, ki na las spominja na tumorv glavi. Res cudno se sama ne razumem.
Hvala za pomoč, nihče mi več ne vrjame da me res kaj boli oz da je drug vzrok kot psiha. Lp

Pozdravljeni Nelly,

Pod pomembne življenjske dogodke ste uvrstili zdravje in družinsko srečo, ki načeloma niso dogodki ampak stanje. Vzroki za nastanek simptomov, ki jih opisujete so lahko organskega izvora – vendar pravite, da preiskave nič ne pokažejo – ali psihičnega.

Opisujete, da ko vam pregledajo eno, se vam pojavi druga težava, kar je značilno za psihosomatiko.

Razmislite ali ste pripravljeni iti na psihoterapijo. Samoraziskovanje in predelava dogodkov iz preteklosti vam lahko pomaga najti vzrok za vaše težave in jih tudi odpraviti ali vsaj omiliti. Seveda pa je pomembno, da prej izključite organske vzroke vaših težav.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Včeraj sem bila pri dr, ki je pregledal izvide, ki so do sedaj vsi ok. Ko sem omenila glavobol in tiščanje v zadnjem delu glave, je naredil neki test ravnotežja mi posvetil v oči in rekel naj se pomirim. Rekel je da sem prestrašena. In napisal lekadol.
Res sem prestrašena ja in lekadol ne bo nič rešil. Odločila sem se iti na samoplačniški CT. Če še to nič ne pokaže je očitno vse ok. Prej pa žal ne morem biti pomirjena. ali pač?!

Ct torej ni mogoc brez priporočila zdravnika, danes pa se mi je se zavrtelo v glavi – fino.

Pozdravljeni Nelly,

Kolikor vas slišim, vas ne pomiri niti zagotovilo zdravnika, da je vse v redu z vami? Zdravnik bo verjetno ocenil ali je CT v vašem primeru potreben.

Tudi sami omenjate: “Najbolj pa je res pri vsem cudno, da ko so pregledali eno, se pojavi drugo- torej glavobol, ki na las spominja na tumorv glavi. Res cudno se sama ne razumem. ” Menjavanje simptomov je značilno za psihosomatska obolenja, kar pomeni, da je lahko razlog za vaše težave v psihi. Opisujete panično motnjo in anksioznost – tudi bolečina v glavi je lahko simptom anksioznosti, še posebej v kombinaciji z drugimi simptomi, ki jih opisujete.

Sprašujete me ali ste lahko pomirjena preden vam naredijo CT glave. Tudi v zgornjem navedku omenjate, da se vam ob izključitvi ene bolezni, pojavi simptom morebitne druge bolezni. Mislite, da vam bo zdaj zagotovilo s CT odpravilo bojazen pred boleznimi? Prava pomiritev lahko izhaja samo iz vas – vi ste tista, ki lahko sama sebe najbolje pomiri.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Vsekakor me bo dejstvo da ni nič narobe pomirilo. To pomeni, če me bo zabolela glava ali se mi zvrtelo bom rekla vse je ok so me pregledali in šla naprej. Če pa ne vem, ali je lahko kaj narobe ali ne pa ne morem biti mirna, ker me je ves čas strah da morda pa vendarle ni psihičen izvor. Še posebej zato ker nimam nobenih težav z dihanjem ipd kot je značilno za paniko, tam sem že bila in vem kako je, tudi sama sem se naučila obvladovati stvar, ko so mi pregledali takrat-dihanje in pljuča.
Pač dejstvo je,da ne verjamem zdravnikom kar na 1. besedo. Ravno danes ko sem čakala na odvzem krvi mi je neka gospa pripovedovala kako ji je dr. rekel da ji je slabo in jo boli glava od starosti, nato pa so ugotovili meningitis zaradi česar ima še danes težave. Vrsta takih zgodb in že smo spet na začetku- dvom in večni strah, kaj če?!

Pozdravljeni Nelly,

Ko vam zdravnik ali raziskava zagotovi, da nekega obolenja nimate, se vam pojavi nova skrb: “Najbolj pa je res pri vsem cudno, da ko so pregledali eno, se pojavi drugo- torej glavobol, ki na las spominja na tumorv glavi. Res cudno se sama ne razumem.

Glede na te pretekle izkušnje, se vam zdi, da vam bo zagotovilo zdravnika/raziskave zagotovila, da ne boste našli morebitne nove “bolezni”?

Sprejemanje dejstva, da popolne kontrole nad svojim zdravjem in življenjem ne moremo imeti, pa je eno izmed življenjskih dejstev, ki ga je dobro sprejeti – vsaj če ne želimo živeti v nenehnem strahu.

Premislite ali bi želeli poizkusiti s psihoterapijo, kjer lahko preko samospoznavanja in razreševanja morebitnih notranjih konfliktov poizkusite lajšati/odpraviti vaše težave in morda tudi sprejeti dejstvo, da popolne kontrole nad svojim življenjem nikoli ne moremo imeti. Mogoče pa bi vam le koristila?

Navsezadnje si lahko pomirjenost zagotovite tudi z novimi raziskavami. Vsekakor izberite tisto, kar vam najbolj ustreza.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close