rdečke in naslednja nosečnost
Spoštovani,
stara sem 33 let, proti rdečkam sem bila cepljena pri 14 letih (imam potrdilo), o morebitnih cepljenjih pred tem pa nimam podatkov. Imam dveletnega otroka, ki je bil doslej cepljen le di-te-per in polio, tistega cepljenja, ki se običajno opravi pri enem letu, pa še nima (pozabila, proti čemu se cepi) . Otrok je v vrtcu, doslej še ni imel nalezljivih bolezni.
Do sedaj se z vprašanjem rdečk nisem posebej ukvarjala, zdaj pa me je na to opomnila kolegica, ki mi je povedala grozljivo zgodbo o okuženi nosečnici v tujini.
Ker po cepljenju prosti rdečkam ne smem zanositi vsaj 3 cikluse in ker se že nekaj časa neuspešno trudimo narediti naslednjega otroka, me zanima, ali je ponovno cepljenje pri nas res smiselno. Moja osebna zdravnica pravi, da v vseh letih še nikoli ni videla rdečk, čeprav seveda teoretična šansa obstaja…
Zato vas prosim za vaše mnenje o tem, ali je tovrstno cepljenje res tako smiselno, da preložimo načrtovanje naslednjega družinskega člana še za tri mesece?
hvala za odgovor in LP
tajka
Spoštovani!
Okužba neimune nosečnice z rdečkami v prvem trimesečju nosečnosti ima res kar v 70 do 80% za posledice težke okvare na plodu.
Po uvedbi cepljenja za otroke obeh spolov proti ošpicam-mumpsu-rdečkam pri otrokovem letu starosti so postale rdečke v Sloveniji res zelo redek pojav, zato verjamem, da jih vaša izbrana zdravnica že dolgo ni videla. Glede na to, da imate potrdilo o cepljenju proti rdečkam, in da se z nosečnostjo mudi, se mi zdi daleč najpametneje, da se testirate na Infekcijski kliniki, ali imate (po cepljenju) v krvi zadostno količino protiteles proti rdečkam ali ne. Če je imate, ste zaščiteni, v nasprotnem primeru pa se še vedno lahko cepite.
Pozdrav!
Nina