Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Rdečica, akne

Rdečica, akne

Lep pozdrav!

Zanima me naslednje. Ali je mogoče na kakršen koli način odstraniti stalne rdečice s kože, ki se pojavljajo predvsem na področju nosu in lic in so dokaj močno izražene ob najmanjšem živčnem vzburjenju ter nizkih ali visokih temperaturah. Pozimi na mrazu je moj nos kot nos pijanca, poleti v vročini pa je obraz rdeč, še posebno v vročih zaprtih prostorih.
Morda se sliši kot nepomembna lepotna napaka, toda tu me spremlja še nekaj veliko bolj motečega. Pri svojih 20-ih letih še nenormalno veliko zardevam, kar je že pri manjšem živčnem vzburjenju močno opazno. Sklepam, da imam ali veliko število tistih majhnih žilic v koži na obrazu, ali pa je koža tako tanka, da so žilice tako zelo opazne in rdečica močneje izražena. Res je, da je moja koža suha in se pogosto lušči. Tudi psihologa obiskujem že nekaj časa, toda rezultatov ni in sem resnično obupan.
Zato vas sprašujem:
-Če je koža tanka in suha, ali jo je mogoče s kakšnimi mazili učinkovito obnavljati in zdebeliti ali na kakšen drug način odpraviti rdečino?
-Ali obstaja operacija za redukcijo žilic?

In drugič, na hrbtu, ramenih in spodnjem delu obraza se mi pojavljajo mozolji. Zdravnica mi je predpisala že več mazi, toda najbolj so mi pomagali antibiotiki CLENOFUG, ki se jih dobi le na zdravniški recept.
Sprašujem:
-Ali ima njihovo jemanje kakšne stranske posledice in ali jih je priporočljivo jemati dalj časa, recimo 4 mesece?
– Kako lahko sam poskrbim, da bo mozoljev čim manj?

Že v naprej najlepša hvala za odgovore.

Matjaž

Spoštovani Matjaž!

Glede rdečice obraza bi prišlo v poštev več bolezni, med katerimi se mi zdi precej verjetna t.i. rosacea. Gre za pogosto kronično bolezen, pri kateri pride med drugim tudi do prizdetosti žilic na obrazu. Zdravljenje je velikokrat precej trdovratno, zato vam priporočam, da obiščete dermatologa, ki se bo odločil glede diagnoze in vam priporočil ustrezno zdravljenje.
Clinofug je ena izmed možnosti za zdravljenje aken in se ga predpisuje za daljše obdobje, vendar bi priporočil, da bi jemanje spremljal dermatolog. Stranski učinki namreč obstajajo: lahko pride do motenj delovanja jeter ali presnove maščob, možna je alergija, treba se je izogibati soncu, ne sme se jih jemati v nosečnosti ipd.
Sami na prizadetost zaradi aken težko vplivate. Morda bi prišla v poštev skrb za redni bioritem, redno in raznovrstno prehrano, skrb za izboljšanje telesne odpornosti, redna, a ne pretirana higiena kože ipd.

New Report

Close