Rdeči izpuščaji
Pozdravljeni!
Zadnjih nekaj dni opažam, da so se mi pojavili rdeči izpuščaji. Imam jih le po trupu (predvsem trebuh in del nad boki). Po rokah in nogah nimam ničesar. Izpuščaji ne srbijo, ne pečejo…pravzaprav ne čutim ničesar, le to da vidim da so. So nekaj milimetrov veliki in jih je kar nekaj. Kako si lahko pomagam? Od česa se to pojavi?
Naj omenim, da v zadnjem času ne jem prav veliko sladkarij – skoraj nič, prav tako ne jem svežega sadja, saj sem imela v zadnjem času težave z želodčno kislino. Tako, da sem alergijo na sadje izključila.
Zraven teh izpuščajev sem na koži opazila tudi tri ali štiri malo večje izpučaje cca. 1,5 – 2 cm. Svetle barve in videti kot suha koža, okrogle oblike.
Mi lahko poveste kaj me je napadlo:(? Je lahko kaj nevarnega? Kako si lahko pomagam?
Najlepša hvala za vaš odgovor že vnaprej!
Jaz pri mojem otroku (13 let) opažam zelo podobne izpuščaje, ki jih ima že ene 3, mogoče 4 dni. Nima jih dosti, ampak vsi so spodaj, na trebuhu, le nekaj jih je še po bokih in 2 na vratu. Po rokah in nogah jih sploh nima. Niso preveč veliki in rdeči. Sin pravi, da ga ne srbijo in, da sploh ne čuti, da jih ima. Vodene koze verjetno niso, ker jih je že prebolel in, ker izpuščaji nimajo vode. Tudi vročine nima niti ene linje, ne boli ga glava, sklepi in nič. Ne vem, kaj naj naredim, če je kaj nevarnega in nalezljivega in, če naj ga peljem k zdravniku. A je zaradi šampona, ali kakšnih novih oblek? Jih je lahko fasal v šoli?
Prosim, pomagajte!!
Odgovor bo podoben, kot na zgornje vprasanje: verjetno (zagotovo pa tega na ta nacin ne morem trditi) gre za kozno bolezen pitiriazo, ki je nenevarna, ni nalezjiva in bo minila sama od sebe v nekaj tednih, v tem casu pa se izpuscaji lahko se razsirijo. Kaksnega posebnega zdravila ni, bodite le neznejsi pri umivanju (ne uporabljajte prevec agresivnih, umetnih pripravkov). Mozno je tudi, da gre za kaksno alergijo, a kot sem rekla, samo po opisu je to nemogoce reci.
Vkolikor bi se pojavila vrocina, slabo pocutje ali kaksen drug nov simptom pa bo potrebno k zdravniku.