rdeče pikice pod očmi
Pozdravljeni!
Moj 13 mesečni sin ima že 4 dni pod očmi, na predelu ličk rdeče pikice (verjetno krvavitve pod kožo). Bi mogoče morala do pediatra? Srbi ga ne, suhe kože tudi nima, se mi pa zdi da jih je vedno več.
Je to mogoče od sonca ali pa od kremice za sonce? Mazala ga sicer zdaj že 5 dni nisem, prej sem ga pa tudi samo 3 dni ko je bil sonček.
Ne vem če je pomembno, ampak lani so mu diagnosticirali atopični dermatitis, ker je imel pod vratom in za ušesi rdeče fleke. To mu je minilo in sedaj par mesecev ni bilo ničesar.
Hvala
Če gre za rdeče pikice, ki na poteg kože ali na pritisk ne zbledijo, potem je alergija na kreme, sonce … malo verjetna.
če so pikice takšne:
http://www.nurse.cmu.ac.th/webped/educate/lesson1/128_29%28k%29.jpg
gre za petehije, pogoste tudi po silovitem bruhanju ali kašlju.
Na potek ali pritisk ne zbledijo. Se pa širijo počasi navzgor po nosku. Sem prilepila sliko, na kateri se sicer ne vidi popolnoma, ampak tako približno… še zmeraj mislite da gre za petehije?
Že dolgo časa ni bil nič bolan, nazadnje je imel vnetje desnega očesa konec aprila, ki smo ga pozdravili z maxitrolom.
V ponedeljek bova šla do pediatrinje če se ne bo izboljšalo. Ker sem za petehije prvič slišala, sem pobrskala po netu in našla nič preveč dobrega – nakazujejo na meningitis? Drugače je vredu, razigran kot zmeraj.
Hvala
Meninigitis je seveda akutno, burno stanje, v tem primeru bi bili zdaj vsaj nekaj ur že hospitalizirani.
Petehija je samo ime za tak izpuščaj, se pa seveda pojavi tudi pri meningitisu, le da ta začne z visoko vročino, zmedenostjo, bruhanjem, hudim glavobolom, petehije pa šele kasneje.
Niste odgovorili, če je morda hudo bruhal ali kašljal.
Ne, ni bruhal,niti kašljal. Niti ga nič ne srbi, razigran je kot vedno – normalno je, spi. Bolan ni bil že dobre 4 mesece (razen vnetega očesa). Skrbi me ker jih ima že 5 dni in ne izginjajo, počasi se širijo. Bi bila lahko to zapoznela reakcija na maxitrol? Čeprav dajali smo ga samo v levo oko, te pikice pa so se hkrati pojavile pod levim in desnim očesom.
Mogoče pretiravam in ni nič pomembnega?
Maxitrol tega ne povzroča.
Pojdite na pregled, potrebno je pregledati kri in urin.
Se opravičujem, ampak bi imela še eno vprašanje: njemu iz očesa teče gnoj, a oko ni čisto nič rdeče. Tudi zadnjič ni bilo, a je dežurni zdravnik rekel da gre za bakterijsko vnetje. Zdaj pa berem po internetu da je takrat rdečina očesa tudi prisotna. Kaj bi bilo mogoče da ima zalepljene solzevode in so pikice pod očesom od tega? Drugače ima zelo redkokdaj solze, pa še takrat ko sem jih videla je šlo za kakšno solzo ali dve. Danes zjutraj pa so mu prav tekle iz očesa.
Hvala in lepo nedeljo
Zožitev solzevoda ne more povzročati takih pikic, ki so po opisu podkožne pikčaste krvavitve.
Če je izcedek iz očesa gnojen, štejemo za bakterijsko okužbo, tudi če ni rdečine očesne veznice.
V ponedeljek smo bili pri pediatrinji, ki nam je dala kapljice Tobrex (3krat na dan po 1 kapljico , 4-5 dni) in svetovala čiščenje s fiziološko.Glede pikic je rekla da gre po njenem mnenju za petehije…a da naj še počakamo in če ne izginejo v 7 – 10 dneh, pridemo nazaj.
Trenutno je stanje tako da se očka ni skoraj nič izboljšala, še zmeraj teče gnoj iz levega očesa. Ko se spomnim mu pod očko še pomasiram in na ta način pride ven še več gnojčka. Domnevam da kapljice ne delujejo ali kako? Ker mi je rekla da naj bi se v štirih dneh popravilo. Zdaj ne vem al naj mu do ponedeljka še dajem kapljice ali ne.
Pikice pa so tudi še zmeraj :(.
Kaj menite?
V navodilih za uporabo kapljic Tobrex je navedeno, da jih uporabljamo na 4 ure, pri hujši obliki bolezni pa tudi vsako uro do izboljšđanja, 7-10 dni.
http://www.zdravila.net/navodilo.php?navodilo=a-006230.pdf&dir=pdf
Kapljice seveda dajajte dalje, ob ustreznem izpiranju in masiranju solzevoda, sama bi dodala še Ciloxan kapljice.
Izboljšanja ni bilo tako da sva včeraj šla spet do pediatrinje. Tokrat je predpisala Bivacin mazilo, za naslednje ti dni.
Glede pikic je pa tako… včeraj zjutraj je imel čisto nove proti nosku. Ga je pediatrinja dala na krvni test pa je pokazal da je vse v mejah normale. Danes zjutraj pa je še bolj pikčast… zgleda že prav strašljivo, ampak pediatrinji ni jasno kaj bi lahko bilo. Ker je z njim čisto vse ok. Ste imeli kdaj podoben primer? Je možno da mu te petehije ostanejo za vedno?
Potrebno je pregledati urin (iskati krvavitve) in blato, če se stanje slabša, pa otroka napotimo za sprejem na alergološki oddelek Pediatrične klinike z napotno diagnozo akutni vaskulitis (avtoimunski), ker je potebno razjasniti in slediti otroka.