Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Rdeče dlesni

Rdeče dlesni

Med določenimi zobmi imam nekoliko vneto dlesen. Na levi strani zgoraj, na kateri nikoli ne jem, se mi je tudi že nekoliko dvignila. Zobozdravnik mi je pred dobrima dvema mesecema odstranil zobni kamen in vnetje se je po njegovem mnenju precej popravilo, kljub temu pa ko pogledam svoje dlesni, še vedno nimam rožnate barve pri vmesnih delih. Zobozdravnik mi je tudi dejal, da zobnih žepov nimam.

Imate kakšen dodaten nasvet, kako bi lahko prišel do rožnatih dlesni? Uporabljam Curaprox ščetke (najmehkejše) ter od odstranjevanja kamna tudi medzobne ščetke. Za pasto uporabljam najšibkejšo Curraproxovo pasto. Sedaj razmišljam tudi, da bi si kupil ali ustno vodo Listerine ali pa Curasept. Probal bi prvo, a ne vem, kako bo delovala v navezi z omenjeno pasto, ki jo uporabljam. Kolikor sem seznanjen ima omenjena pasta dobre učinke s Curaseptovo ustno vodo, v navezavi s kakšno drugo pa ne.

Spoštovani,

če je prisotno vnetje dlesni, globine sondiranja pa niso povečene, kar pomeni, da niso prisotni obzobni žepi, je vnetje lahko le površinsko (gingivitis) in bo, če boste dosledno izvajali ustno higieno, kmalu izzvenelo. Sprememb na dlesni pa ne povzroča le parodontalno vnetje. Vendar na podlagi napisanaega žal ne morem sklepati, za kaj bi lahko šlo. V kolikor spremembe ne bodo izzvenele, predlagam, da vas vaš zobozdravnik napoti k specialistu parodontologu.

Kot sem že večkrat napisala, je učinek zobnih predvsem kozmetičen. Omogočajo lažje drsenje ščetke in dober ustni zdah. Zobna pasta Curaprox se od ostalih past razlikuje v tem, da ne vsebuje Natrijevega lauril sulfata, ki je sicer prisoten v večini zobnih past, saj ustvari penjenje. Povezava z ustnimi vodami pa je obratna. Priporočljivo je, da je med spiranjem s Curaseptom in ščetkanjem zob z običajnimi zobnimi pastami vsaj polurni razmik. Na- lauril sulfat namreč zmanjša protibakterijski učinek klorheksidina, ki je aktivna učinkovina Curasept ustnih vod. Curasept zobno pasto pa lahko uporabljate s Curasept ustno vodo istočasno. Seveda jo lahko kombiniramo tudi s kakrsnokoli drugo ustno vodo.

Lp, am

Pozdravljeni.

Hvala.

Ja, kot kaže gre za gingivitis. Namreč meril je z ne vem kakšno napravo globino dlesni in pravi, da žepov ni.

Prej sem pozabil omeniti še eno informacijo, ki morda sicer sploh ni pomembna (ali pa je). Opazim, da ko si dobro ščetkam in znitkam zobe, da ja dlesen določen čas lepe rožnate barve (uro, dve, ne vem točno), potem pa postane pri nekaterih zobeh vmes rdeča. Če to karkoli spremeni vaš odgovor, prosim povejte še kaj o tem pojavu.

lp

Spoštovani,

pri gingivitisu je rdečina stalna, še bolj značilno pa je, da taka dlesen krvavi.

Lep pozdrav, am

Kaj bi pa potem to pri meni pomenilo, da po čiščenju za nek krajši rdečina čas izgine in pa da pri umivanju in nitkanju nikoli ne krvavi?

Ponovno pozdravljeni,

na podlagi tega lahko sklepam le, da ne gre za gingivits.
Menim, da vas bo osebni zobozdravnik napotil k specialistu, če bo smatral, da je dejansko prisotna patologija, ki je sam ne zna diagnosticirati in zdraviti.

LP, am

New Report

Close