razvoj zgornje čeljusti
Spoštovani,
naša 5 letna hči se je rodila z razcepom. Redno hodimo na preglede v Ljubljano na maksilofacialno kliniko. Do sedaj je bilo vse v redu, na zadnjem pregledu, nekaj dni nazaj pa smo bili poplnoma šokirani, ker je zdravnica ugotovila, da je prišlo do zastoja v razvoju zgornje čeljusti. Seveda nam je dala takoj navodila naj gremo k ortodontu ki bo nadaljeval z ustrezno terapijo. Ker sem bila tako šokirana s to ugotovitvijo, sploh nisem uspela vprašati zdravnico kaj naj bi pomenila ta terapija ki naj bi jo dobila naša deklica pri ortodontu…govorili so o neki obrazni maski. Priznati moram da prvič slišim za ta izraz in zdaj nas je resnično zelo strah ker ne vemo kaj lahko pričakujemo. Do pregleda pri ortodontu je še dolgih 10 dni, zato vas lepo prosim, če mi lahko daste vsaj nekaj osnovni informacij kaj lahko pričakujemo, kako zgleda to zdravljenje….karkoli boste napisali nam bo zelo dobrodošlo…malo sem brskala po internetu vendar nisem našla poplnoma nič v zvezi s tem izrazom
Hvala vnaprej
Spoštovani!
Za otroke z razcepom je na splošno značilen večji ali manjši zaostanek v rasti zgornje čeljusti. Zato vas je vaša kirurginja pravočasno poslala k ortodontu, ki bo z ustrezno obravnavo skušal ta pričakovani zaostanek preprečiti oziroma ga, če se je že zgodil, nadoknaditi. V ta namen ortodonti uporabljamo različne aparate, med njimi tudi t.i. obrazno masko, s katero stimuliramo rast zgornje čeljustnice. Tako ime je aparat dobil zato, ker se del njega nahaja izven ustne votline in je naslonjen na obraz. Razen tega zunanjega videza je za pacienta nemoteč, zato se vam ga ni treba bati. Zgoden obisk pri ortodontu je zelo dobrodošel pri obravnavi pacientov z razcepom, saj lahko tako zelo uspešno spremljamo in po potrebi usmerjamo rast čeljusti in obraza. Zato kar brez skrbi počakajte na pregled pri ortodontu, kjer vam bodo po pregledu lahko še natančneje razložili načrt terapije in odgovorili na vaša morebitna vprašanja. Srečno!
Spoštovani dr. Herman,
prosila bi vas samo še za informacijo glede nošenja te obrazne maske. Ali mislite da jo bo hči morala nosti tudi v vrtcu? To me malo skrbi, kajti ne vem kakšen bo odziv iz okolice…predvsem mislim na otroke v vrtcu…saj veste da so otroci včasih nehote nesramni in škodoželjni s svojim izjavami in bi s tem hčeri zagotovo povzročili travme.(so ji že nekateri otroci rekli zakaj ima tako grd nos in je tisti dan prejokala, zaradi te izjave otrok)
Po kolikem času naj bi se pokazali rezultati nošenja te maske?
Lepo vas prosim za nekaj bolj konkretnih inf. oz za odg. na moji dve vprašanji, kajti res nas tare še veliko drugih skrbi in bomo vsekakor počakali na pregled.
Lp
Spoštovani!
Žal vam prav natančnega odgovora na vaša vprašanja ne morem dati, saj dejanskega stanja pri vaši hčerki ne poznam. Načelom zadošča nošenje obrazne maske 14 ur dnevno, tako da v vrtec otrok maske ne nosi. Nosi pa jo seveda ves preostali čas. Več časa, ko je aparat nošen, večji in hitrejši učinek lahko pričakujemo od njega. V kolikšnem času bo ustrezen učinek dosežen, je torej odvisno od količine nošenja aparata in od stopnje nepravilnosti, ki jo želimo popraviti. Zato vam bo natančne odgovore na vaša vprašanja lahko dal šele vaš ortodont, ki bo stanje pri vaši hčerki natančno preučil. Zaupajte mu tudi vse vaše bojazni in strahove glede omenjenega aparata. Morda bo ocenil, da le ni tako nujno potreben in da se lahko stanje uredi tudi z drugimi vrstami aparatov. Upam, da boste skupaj vendarle našli pot, ki bo učinkovita in za vašo hčerko vendarle sprejemljiva. Srečno!
Spoštovani dr. Herman iskreno se vam zahvaljujem za vaše odgovore. Vsekakor se bomo temeljito pogovorili z ortodontom.
Mogoče bi vas samo še prosila samo še za kratko pojasnilo. Zanima me namreč kakšne nepravilnosti popravlja tak aparat.
Pri naši punčki gre, kot sem že rekla, za zaostanek v razvoju zgornje čeljusti + zgornji enki sta za spodnjimi zobmi.
Če prav sklepam naj bi se s to masko spodbudil razvoj zgornje čeljusti?? Mogoče še kaj dodatno?
Zdaj pa bom resnično prenehala z vprašanji vam pa še enkrat hvala za prijaznost in za odgovore.
Spoštovani!
opravičujem se vam za malo pozen odgovor na vaše vprašanje. Sicer pa ste si nanj že povsem pravilno kar sami odgovorili. Ta aparat naj bi pri tej starosti imel predvsem ortopedski učinek, torej stimulacijo rasti zgornje čeljustnice. Srečno!