Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Bolečine v sklepih in mišicah Razvoj gležnja pri otroku

Razvoj gležnja pri otroku

Lepo pozdravljeni

Zanima me sledeče: moja 8-mesečnica se že postavlja na nogice ob opori (sama brez pomoči). Kontaktirala sem dr.Tanč iz foruma “Pediatria” in mi je svetovala, da naj, če je le mogoče otroku onemogočam ustajanje. To sem tudi izvajala kolikor sem uspevala. Ko sem se pozanimala pri moji pediatrinji mi je svetovala nasprotno, torej pustit vendar ne spodbujat. No, kaj zdaj? Po svoji presoji sem obstala nekje na sredini. Opazila sem, da se hčerki stopalca “zvračajo” navznot v gležnju in seveda tudi stopalce samo (stoji torej na zunanjem delu stopalca). Občutek imam kot da bi imela v sklepu na golenici, ukrivljenost navznot. Kaj vi mislite?

Se opravičujem, če se nisem obrnila na pravo osebo.

Hvala lepa, lep dan

Spoštovani,
sam se nagibam k drugemu nasvetu(pustiti – ne spodbujati).Res se zdi malo zgodaj , a saj nikoli nismo vsi isti. Nogici (koleni) na “O” sta za to dobo “normalni”, kakor tudi “X” koleni pri približno 4 letih. Stopalci se prilagajata zato vtis bodisi “zvračanja” oziroma “ploskosti”.
Skratka: zelo verjetno z vašo malčico ni nič narobe, veselite se njenega napredovanja. Zaenkrat ni potrebno nič drugega kot periodičen pregled za spremljanje napredka (npr na 4 do 6 mesecev).
Lep pozdrav,

Hvala lepa za vaš odgovor.
Me je že, da bi to njeno ustajanje lahko pustilo posledice na nogicah, vendar me je Vaš odgovor resnično potolažil.

Če se prav spomnim ,ste že eni gospe odsvetovali obutev, ki ponuja trdo oporo nogici. Torej, če prav razumem; dokler otrok ne shodi ,otroka ne obuvamo v trdo obuvalo?
Kako nasploh svetujete glede obuval pri otrocih. V mislih imam od “rojstva” pa do nekaj let. Od “rojstva” sem napisala zato, ker mamice vidim, da otroke že kot dojenčke obuvajo “odraslo”.

Še enkrat hvala za odgovor, lp

Spoštovani,
Dandanes velja načelo, da naj obuvalce stopalo ščiti, ga pa “ne omejuje”.
Za dojenčke to pomeni, da so stopalca na toplem. V sekakor ne rabijo nobenih posebnih opor (razen v primeru kakih bolezenskih sprememb-bolezni, takrat pa vas bo itak vodil ortoper ali pediater)
Ko se začne s postavljanjem na nogici se s hojo “igra”- uči se kaj je “prav” oz. kaj je lažje zanj.Takrat je važno, da mu ne drsi, spet pa ni treba iskati “zimske gume”.
Ko shodi in hodi je potrebno preverjati, če mu niso premajhni (in otrok raste kot konoplja- industrijska seveda,
Na kratko: dojenček ne potrebuje posebnega čevlja, zlasti ne “odraslega” ampak rabi gibanje. Kar igrajte se z njim in uživajte, še prekmalu vam bo sam povedal katere superge so zanj “in” ter zakaj so tiste, ki so všeč vam “full out”).
Lep pozdrav

New Report

Close