Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija razvoj fine motorike

razvoj fine motorike

Lepo pozdravljeni,

v arhivu foruma sem skušala poiskari kaj več na temo fine motorike, pa žal nisem imela večjega uspeha, zato bi vam želela zastaviti vprašanje v zvezi s tem.

. Imamo fantka (11 mesecev), ki se zaradi hipotonije razvija nekoliko počasneje od vrstnikov, s čimer smo se sprijaznili in delamo na tem, da bi mu pri razvoju čimbolj pomagali. V čustvenem in socialnem razvoju mislim, da lepo napreduje, v grobi motoriki je do sedaj osvojil plazenje in vstajanje ter stojo ob opori. Nekoliko pa me skrbi fina motorika, nismo še namreč doživeli pobiranja vseh najmanjših drobtinic, kazanja s kazalcem (kaže s celo rokico), ne skuša razstaviti igračk ali držati žlice in mešati po skodelici,.. Obvlada pa pritiskanje na gumbe, listanje po knjigah, vrtenje okroglih delov na igračkah, drži stekleničko, nosi koščke hrane v usta,.. Zaskrbljena sem ob podatkih iz literature, da je pincetni prijem, ki naj bi se razvil nekje do 10. meseca osnova za nadaljnje delo s predmeti in ne vem kako bi mu lahko pomagala.

Preveč sem se že razpisala, zato zaključujem z naslednjimi vprašanji:zanima me ali sta razvoj fine in grobe motorike kako povezana, ali moram o svojih skrbeh spregovoriti pri pediatru oz. v razvojni ambulanti ter ali mi lahko svetujete iz svoje prakse, kako lahko izboljšam razvoj fine motorike.

Kar zasula sem vas s vprašanji, zato se vam iskreno zahvaljujem za vaš dragoceni čas in vas prijazno pozdravljam.

V tej starosti imajo dojenčki običajno res že pincetni prijem, predenejo predmet iz ročice v ročico, trkajo z dvema kockama, dajo kocko v skodelico, ploskajo, pomahajo, podajajo žogico.
Po drugi strani pa vaš otroček zna druge stvari, ki jih še niti ne pregledujemo. Zaenkrat bi rekla, da mu nastavljajte drobne stvari, da trenira pobiranje, čeprav verjamem, da ga dovolj vzdpodbujate, tako s pobiranjem, ploskanjem, mahanjem … (kajti sicer ne bi opazili).
Če nekako do 12. meseca ne bi osvojil pincetnega prijema, se posvetujte z nevrofizioterapevtom (ali že prej, če imate pregled prej).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

Nas fantek (15 mes., drugi od dvojckov) tudi se nima razvitega pincetnega prijema. Sicer lepo prijema igracke, si jih podaja iz roke v roko, jih spusti, mece naokrog, tolce skupaj kocke, ampak tako, da je ena na miru, z drugo pa udarja; ni mu pa se uspelo zaploskati, stvari raziskuje s srednijma prstkoma, hrane noce prijeti – ceprav imam vcasih obcutek, da se mu gabi na otip vse kar je mokro, spolzko, lepljivo… morda pa si napacno razlagam. Kar zadeva grobo motoriko je tudi bolj pozne sorte, zato sva bila pri nevrologu in nevrofizioterapevtu, delava vaje… v glavnem stvar se popravlja, ceprav se ne hodi, niti se sam ne postavi na noge. Oba sta rekla, da je vse OK, bo ze, ko bo. Zadnji obisk je bil pri 1 letu, ampak ker sem bila takrat ocitno preobremenjena s tem, kdaj se bo usedel in plazil lepo po vseh stirih, nisem bila pozorna na fino motoriko in nisem posebej izpostavila pincetnega prijema itd. Zdaj je pa problem v tem, da do nadaljnega ne moreva v RA, ker smo v tujini. Zato me zanima, kako sta povezani fina in groba motorika – ce recimo v slednji zaostaja, se to pozna tudi pri prvi, a sta to popolnoma loceni zadevi?? Laicno vprasanje, jasno, ampak dejansko ne vem, a naj ga zdaj tukaj peljem k nevrologu se zaradi tega, a naj cakam, kako se zadeva razvije – kaksen nasvet?

Najlepsa hvala!
lp

Če poteka razvoj sicer počasneje, vendar pravilno, potem lahko pričakujete, da bo otrok vse obvladal, vendar kasneje. Vključno s fino motoriko.
Bi bilo pa bolje, da ga sledi vsaj nevrofizioterapevt in vam svetuje vaje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

zelo priporočljiva je tudi razvojna ambulanta.nevem,nisem zasledila da hodite razvojno.tam te zdravnik napoti na fizioterapijo,oz delovno terapijo.mi smo ravno zaključili z delovno terapijo in smo več kot zadovoljni.zelo priporočam.

Pozdravljeni,

Imamo 9 mesečnega sinčka, ki je pincetni prijem lepo in redno obvladal že pred 2 mesecema. Po tem nismo več usmerjali pozornost na to, vendar sem vseeno pred nekaj dnevi opazila, da sedaj pa kar naenkrat več sploh ne zna in uporablja zopet samo eno rokico, čeprav si igrače med rokicama podaja in tudi s tal vse pobere, vendar ne s kazalcem in palcem.

Pred kratkim je kar hudo padel in se udaril v glavico. A je možno, da je to posledica tega?

Če pri padcu ni šrišlo do nezavesti ali znakov poškodbe možganovine v prvih 24 urah po padcu, so katerekoli posledica živčevja malo verjetne. Včasih otrok “pozabi” ali se manj ukvarja z nečem, kar že zna, ker trenira bolj druge veščine (govor, groba motorika). Vsak dan malce vadita (npr. drobne predmete, ki jih pobira s tal, vendar pazite, da jih ne daje v usta). pa bo.

New Report

Close