razvoj daljnovidnosti kot zacetek ms-a?
zivjo..
nekaj me zanima. na kaksen nacin se pojavi poslabsanje vida pri ms? namrec recimo jaz- sem mlada (23 let) , sem malo kratkovidna, sedaj pa se mi kar naenkrat zacenjajo pojavljai tezave pri branju- se mi premikajo vrstice,… kot da bi postajala se daljnovidna. Glede na mojo starost se mi zdi to precej nenavadno. no, med drugim imam v zadnjem času tudi druge male probleme (vrtoglavica, glavoboli, utrujenost), ki pa sicer ne vem- so morda le psihične narave- ali pa tudi ne. Zanima me, če bi to lahko bil zacetek ms-a -pojav daljnovidnosti v mladosti.
nasvete, prosim 🙂
hvala vsem…
Zdravo, mislim da si delas nepotrebne skrbi. Ce preberes osnovni zdravstveni vodnik je tam navedeno da je vnetje ocesnega zivca eden izmed pokazateljev za sum na MS. Vnetje ocesnega zivca zgleda nekako tako, kot bi se ti pojavila na ocesu lisa in ti vid pocasi pesa v temo. Jaz sem na koncu videla le se 3%, s cotrikosteroidi pa so mi vid izboljsali na 97% in tako je tudi ostalo. Vpliv daljnovidnosti in kratkovidnosti in spremembe vsekakor niso povezane z MS. Vrtoglavica in glavobol pa so posledica daljnovidnosti, ki pa se pogosto kot deformacija pojavlja v danasnjih casih racunalnistva. Zato brez skrbi in panike in se raje cimprej prijavi k okulistu.
Vsem zaskrbljenim sporocam da z MS ni tako lustno ziveti da bi si ga vsakdo zelel ki ima simptome utrujenosti in ostale. Oboleli za MS se vedno pobilramo in bodrimo na ta nacin, da vsi ti simptomi so taki kot pri vsakdanjih tezavah ljudi. Kadar se govori o tezavah MS verjamite to je precej drugace. Zdrava prehrana, sportne aktivnosti, izobibanje stresom iln dodajanje viltaminov v teh casih epidemije pa nikomur ne skodi
Lep soncen dan in veliko optimizma.
Anja
Vse skupaj je trajalo štiri dni, tkoj po obisku zdravnika na očesni se isti dan ko sem opazila liso na ocesu, so me drugi dan hospitalizirali. Četrti dan sem ze dobivala infuzijo cotirikosteroidov 1000 ml na dan tri dni, potem se mi je vid izboljsal in po sedmih dneh sem prisla domov, s postavitvijo diagnoze sum na MS.