Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija razvoj…

razvoj…

Pozdravljeni!

Jaz sem rodila v 26 tednu hčerko težko 800g in veliko 35cm.Po odpustu je imela 2300g in 43 cm.Zdaj pri 16 mesecih(kor.13mesecev) pa ima okoli 8000g in okoli 70cm.Je to normalno?
Pediatrinja mi govori,da je vse uredu,v mejah normale(prvi nedonošenček pri njej in nima izkušenj).
Ta mesec se je prvič sama usedla,začela plazit…Hodimo tudi na FTH 1x na 2 tedna,prej 1x na teden.Pri 15 mesecih(kor.1 leto) je dobila prvi zobek,zdaj ima 4…
Tudi tako zgleda kot dojenček star 8 mesecev…Drugače je ful pametna,se hitro nauči,reče že par besed,oponaša živali,…
Tudi zaprta je(že od enega 9meseca-kor.6),blato odvaja 1x na 2 dni zelo trdo da jo moram takoj sleči,če ne nemore…Sem rekla pediatrinji pa me je preslišala…Drugič ko sem šla mi je dala nekaj(zdaj se ne spomnem) in tudi ne pomaga…Bi mi vi kej priporočila?

Zanima me,koliko naj bi bil otrok težek in velik pri 13 mesecih?Oba z možem sva bolj majhna.

P.S.:Maja smo bili v Peruju 35 dni na obisku družine in je vse dobro prenesla(avion,hrana…)…Na avionu je spala celo noč dol in nazaj…Samo tako vam povem,ker sem vam že prej pisala glede Peruja,če bi bilo primerno z nedonošenčkom tako daleč potovat…

Hvala za odgovor in LP

Spoštovana “nesrecna 23”,

vaša malčica res ne sodi v skupino velikih, debelušnih otrok, vendar so njene mere v mejah pričakovanega za njeno korigirano starost, še zlasti, ker vidva z možem nista “dvometraša”.
Tudi razvoj je (še) v mejahn normalnega – malo res kasni na področju tim. grobe motorike, a smo tega pri tako nezrelih nedonošenčkih povsem vajeni. Še zlasti, ker redno obiskujete fizioterapijo, ki pogosto zaradi strogosti (da mora na vseh področjih napredovati skladno in da mora iti njen razvoj po točno določenih mejnikih, brez “preskakovanja”) celo začasno upočasni doseganje znanj. Zato ji kar dovolite, da se čim več plazi, za hojo je še dovolj časa.

Čeprav vaša pediatrinja nima praktičnih izkušenj z rastjo in razvojem nedonošenčkov, pa ima zanesljivo veliko teoretičnega znanja – in če ji kaj ne bi bilo jasno, bi se zanesljivo posvetovala s tistimi, ki jim izkušenj ne manjka. In kolikor vem, je z njenim razvojem zadovoljna tudi naša pediatrinja (mislim da je dr. Andreja Pogorelc Erjavec), ki jo bo v naši ambulanti spremljala še do drugega leta korigirane starosti.

Glede zaprtja najbolj pomaga hrana z veliko vlaknin, dovolj tekočin – ter če še to ne pomaga, kakšen nežen sirup, ki naredi blato mehkejše – npr. Lactecon, Portalac. Ob naslednjem obisku pa pediatrinjo povprašajte, kaj meni – verjetno ob prejšnjem obisku vprašanja ni preslišala, ampak je v obilici drugih vprašanj pozabila nanj.

Veseli me, da ste se dobro imeli v Peruju in da so napori dolge poti bolj utrudili vas kot dojenčico.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close