razsvetljava – nasveti arhitekta
midva sva ga, v Salonu svetlobe imajo to opcijo. Za 200 m2 sva plačala 36.000 SIT. Pa je bilo popolnoma brez veze, no, nekaj novih pojmov sem se naučila, sicer pa sem želela svetovanje le za nekaj bistvenih prostorov, pa se je gospod kar udomačil in hodil po celi hiši, povedal ni nič pametnega, zaračunal pa je za celo hišo. Skratka, stran vržen denar. Na koncu sem svetila razporedila sama, pregledala sem si revije in mislim, da mi je odlično uspelo. Da ne govorim o astronomskih cenah svetil v tem salonu…
v ctk-ju imaš polno revij,
sam sem bil tudi v salonu svetlobe za stanovanje, pa mi ni bilo žal nasvetov, ker se nisem poglabljal v ta del,…
so pa res obupno dragi z svetili,…
pojdi v ES Svetila pri kolinski; tam naredijo projekt svetlobe za hišo zastonj
ko imaš postavljen koncept ( indirektna, direktna, mesta postavitve, oblika svetil in svetlobe,.. )
potem lahko sam izbiraš za kak cenovni rang in kakšna svetila boš uporabila,…
moje mnenje je, da svetloba naredi hišo še lepšo ali pa običajno, pa ne samo za izgled ampak tudi za kvaliteto bivanja; predvsem okoli hiše, bivalni prostori in kuhinja/jedilni kot
je pa za pazit pri porabi elektrike, ker je to lahko precej velika postavka pri računu
sam sem se zafrknil pri stanovanju in nametal halogenke, ki kurijo preveč elektrike pa še poleti ob vsej vročini dodatno segrevajo prostor.
sedaj pripravljam stvari za LED svetila in tista svetila, ki imajo večji izkoristek in manjšo toplotno disipacijo ( neonke, špar za hodnike, robove, kopalnice, … )
LED ?
pač LED diode, samo obupno močne proti tistim, ki jih poznamo normalno.
imajo bistveno večji izkoristek, večjo svetilnost, majhno toplotno sevanje,
življenska doba pa je 100.000 ur
kitajci imajo poseben oddelek pri njihovi vladi samo za LED,
iz meseca v mesec so veliki napredki, tako da bo v nekaj letih veliko LED-a tudi pri nas,..
lahko so bele ali polno barvne ( krmilimo poljubno barvo )
trenutno so cene še relativno visoke, a se bo to zelo spremenilo,…
trenutno pa se jih tudi že dobi, tudi pri OSRAM-u,…
Izhajati je potrebno iz dveh osnovnih stvari. Vsak prostor mora imeti dva sistema osvetljevanja: eden močan – direktna svetloba, drugi pa za indirektno ..
Direktna je običajno na sredini prostora in omogoča normalno delo v prostoru (to si jaz predstavljam tako osvetlitev, da lahko zvečer -ali pozimi ob petih popoldne – normalno posesam prostor in pobrišem prah) . Potem pa so še dodatne direktne osvetlitve na mestih kjer delamo natančno delo: jedilna miza, kuhinjski pult, pisalne mize, ogledalo v kopalnici, predsobi, računalniški kotiček…….
Indirektna pa je za osvetljevanje in ustvarjanje prijetnega ambienta, osvetljevanje hodnikov za ponoči, stopnišč……To je svetloba, pri kateri vse vidimo, ne omogoča pa kakšnega dela, še posebno natančnega ne. Tu pa lahko sprostite svojo domišljijo, željo, pa tudi denarnice.
Pa ne pozabite še za osvetlitev terase, vrta, zelenice, mogoče dovoza……
Dobijo se take napravice, kjer nastaviš kdaj ob kakšnem mraku se luč prižge in koliko časa gori (dve uri, tri…)… To pa je zopet kombinacija ene delovne luči (pred garažo in vhodom) in indirektne svetlobe ob kakšni potki, cvetlični gredi…….
Meni se je pri načrtovanju osvetlitve mojega podstrešja zdelo tudi zelo pomembno kje se luči prižigajo. Da ni treba hoditi naokrog po sobah in prižigati stoječih svetilk sem dala napeljat elektriko v vtičnice tako, da se jih en del prižge s stikalom pri vratih. Tako naenkrat prižgeš več luči, kar je zelo uporabno. Pametno je pa treba načrtovati tudi izklapljanje (recimo stikalo pri kavču, pri postelji v spalnici) da se ni treba praveč sprehajat. Sicer pa za to res ne rabite arhitekta. Razen tistih, ki delajo v salonih za prodajo svetil niso posebej za to izobraženi. Uporabite zdravo pamet, pa bo dovolj!
Srečno