Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Razširjena srčna aorta

Razširjena srčna aorta

Pozdravljeni, včeraj so možu odkrili na ultrazvoku srca razširjeno srčno aorto 5,5 cm. Zdravnik mu je rekel, da ima srečo, ker ima nizek krvni tlak in da lahko poči. Da mora iti na CT in operacijo. Ko sem malo pogledala čakalne vrste sem videla da so več kot leto. Zdaj sem v popolnem obupu, saj smo vseskozi na trnih, da lahko vse skupaj poči in je konec. Mož ima zelo stresno službo, ima pa nizek pritisk, nima holesterola, tudi kadi ne. Ali moramo biti zelo hudo zaskrbljeni v tem letu, sam sem že čisto na tleh, ne vem kako naj pomagam njemu. Prosim nasvet, pojasnilo… Hvala za karkoli.

Spoštovana

Kot prvo brez panike. Verjamem, da bo mož dobil napotnico za pod “hitro”, čakalne dobe pa so različne od ustanove do ustanove. Poiščite ustanovo kjer so najkrajše čakalne dobe. V kolikor mož ni dobil napotnice od izbranega kardiologa, lahko jo dobi tudi od izbranega zdravnika splošne prakse. Ne vem kateri del aorte je razširjen na 5,5 cm, koren aorte, sredina ascendentne aorte..? Pri dimenzijah 5,5 cm pa je treba res razmišljati o operaciji. Riziko, da pride do disekcije aorte se zelo poveča ko aorta doseže premer 6 cm. Do takrat je treba načrtovati in izpeljati operacijo. Odvisno je tudi o hitrosti povečanja premera aorte…Veliko je faktorjev, ki vplivajo na odločitev kako in kdaj naprej. Mož naj še naprej vzdržuje nizek krvni tlak, in naj se izogiba kakršnih koli večjih naporov (dvigovanje bremen ipd..), hoja pa je priporočljiva.

LP

Pozdravljeni!

Zanima me če je mož že opravil operacijo aorte in ali je vse OK?

LP

Pozdravljeni,sem zenska 33 let ,mati enega otroka stsrega dve leti.

Zadnje case oziroma po porodu se mi je zacelo dogajati da cez noc dozivljam napade hitrega bitja srca (120,130,140/min)

Pritisk pa 170/80 takrat drugac pritisk 110/70,puls 70,80 .

V tistem momentu se mi trese celo telo,v obraz mi je full vroce in sem rdeca,imam obcutek da bom padla skupaj in da bom umrla takrat zacnem jokati od strahu da umiram.Po tem moz odpre okna ,poskusam dihati in se vse umiri ces 10min srce se takoj vrne na puls 80,po tem 70.

Ne vem kaj se zgodi enkrat mi je moz rekel da se zacnem dusiti kot da neham dihati.Nasplosno nimam tezav razen prolapsa mitralne zaklopke,fibromialgije in hude anksioznosti.

Kardioloski pregled nredila,holter ekg nic ni pokazal ker takrat nisem imela tale napad .Krvni izvidi ok.

Kaj se naredim?

Naj kazem da se mi napad hitrega bitja srca dogaja samo cez noc .*

Spoštovana,

Ker se napadi dogajajo samo ponoči, je nekaj možnih razlag, ki jih velja raziskati. Lahko, da gre za nočne panične napade / huda anksioznost, ki se zgodijo nenadoma med spanjem, brez očitnega sprožilca. Lahko jih povzroči podzavestni stres, preobremenjen živčni sistem ali hormonska nihanja. Značilno je, da hitro minejo (v 10–15 minutah), srce se samo umiri, a pustijo močan strah.

Obstaja možnost, da gre tudi za sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS). Lahko se aktivira ob spreminjanju položaja med spanjem (npr. ko se obrnete ali vstanete).Povzroči nenaden dvig srčnega utripa, včasih tudi visok krvni tlak. Pogosto pri ljudeh z avtonomno disfunkcijo ali prolapsom mitralne zaklopke.

Čeprav manj verjetna, ni pa izključena apneja v spanju (tudi pri vitkih ljudeh!).Če mož ne opazi smrčanja ali kratkih prekinitev dihanja, ni nujno izključena. Pomanjkanje kisika lahko sproži stresni odziv, ki povzroči tahikardijo in visok krvni tlak. Lahko imate občutek, da se “zbudite s pospešenim srcem in občutkom dušenja”, kar vam je mož že omenil!

Preiskave, ki jih je vredno opraviti:

24-urni krvni tlak (ABPM) → pokaže, ali imate nočne skoke tlaka.

Razširjen Holter EKG (3–7 dni) → večja možnost, da ujame epizodo.

Kateholamini v urinu (adrenalin/noradrenalin) + pregled ščitnice → preveri hormonske vzroke.

Polisomnografija (test za apnejo v spanju) → če obstaja sum na težave z dihanjem med spanjem.

Kaj lahko poskusite sami:

Pijte več tekočine čez dan (pomaga, če gre za POTS ali avtonomno disfunkcijo).

Izogibajte se alkoholu in težkim obrokom zvečer.

Pred spanjem poskusite dihalne vaje ali progresivno sproščanje mišic (če gre za anksioznost).

Poskusite spati v rahlo dvignjenem položaju (pomaga pri krvnem tlaku in refluksu).

Če se napadi nadaljujejo, vztrajajte pri dodatnih preiskavah!

LP

New Report

Close