Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Razširjena srčna aorta

Razširjena srčna aorta

Pozdravljeni, včeraj so možu odkrili na ultrazvoku srca razširjeno srčno aorto 5,5 cm. Zdravnik mu je rekel, da ima srečo, ker ima nizek krvni tlak in da lahko poči. Da mora iti na CT in operacijo. Ko sem malo pogledala čakalne vrste sem videla da so več kot leto. Zdaj sem v popolnem obupu, saj smo vseskozi na trnih, da lahko vse skupaj poči in je konec. Mož ima zelo stresno službo, ima pa nizek pritisk, nima holesterola, tudi kadi ne. Ali moramo biti zelo hudo zaskrbljeni v tem letu, sam sem že čisto na tleh, ne vem kako naj pomagam njemu. Prosim nasvet, pojasnilo… Hvala za karkoli.

Spoštovana

Kot prvo brez panike. Verjamem, da bo mož dobil napotnico za pod “hitro”, čakalne dobe pa so različne od ustanove do ustanove. Poiščite ustanovo kjer so najkrajše čakalne dobe. V kolikor mož ni dobil napotnice od izbranega kardiologa, lahko jo dobi tudi od izbranega zdravnika splošne prakse. Ne vem kateri del aorte je razširjen na 5,5 cm, koren aorte, sredina ascendentne aorte..? Pri dimenzijah 5,5 cm pa je treba res razmišljati o operaciji. Riziko, da pride do disekcije aorte se zelo poveča ko aorta doseže premer 6 cm. Do takrat je treba načrtovati in izpeljati operacijo. Odvisno je tudi o hitrosti povečanja premera aorte…Veliko je faktorjev, ki vplivajo na odločitev kako in kdaj naprej. Mož naj še naprej vzdržuje nizek krvni tlak, in naj se izogiba kakršnih koli večjih naporov (dvigovanje bremen ipd..), hoja pa je priporočljiva.

LP

New Report

Close