Razširjena družina
Pozdravljeni,
imam 2 otroka iz prejšnje zveze, na novo sem poročena 3 leta, mož ima sina iz prejšnje zveze, ki ne živi z nami, pride na 14dni za vikend in je z nami vse šolske pocitnice in polovico poletnih. Moz zivi v mojem.stan. ,ima svoje stanovanje, ki je.prazno. Problem je njegov sin. Moz je velikokrat s sinom.bil v drugem kraju, v svojem.stanovanju, da sta bila sama. Jaz sem.si zelela zgraditi.nove odnose, kot razsirjena druzina, in.sem.vedno, ko.sta bila proc od nas bila vidno.slabe volje, ocitala sem.mu da.moramo.biti skupaj. Sin je edincek in ima tudi vso.pozornost.pri mami.Potem sta bila obcasno.pri nas, vcasih tudu ves vikend,vec dni.Otroci se kar razumejo.med saboj, hodimo skupaj na pocitnice. Problem je nastal, ko je sin zacel, imeti tezave, tesnoba. Menim.da ima psihicne tezave, ker to.mi za otroka starega 12 let, ni normalno
Moz je dognal, da ga sin pogresa, ker ko je pri nas , nima dosti njegove pozornosti, ker se pac sin igra z mojima otrokoma in sedaj sta ponovno.vse dni sama pri njemu. Naj.povem.da je sin poseben, ne isce druzbe, ce je sam, je sam, se niti ne igra, skratka cisto nasprotje mojim otrokom in otrokom. ki.jih.poznam. Se je ze zgodilo, da je.mojega sina nekaj obtozil, samo da sta ostala sama pri njemu doma.Moja otroka ga imata rada, se z njim.rada druzita, spasujeta kdaj.pride. Zanima me vase mnenje tega deljenega zivlj. ko je njegov sin tukaj. Meni ni v redu, da se mu.vse prilagodi, da ga zavijajo v vato, da je po njegovo, da ga umikajo iz vsake stvari,ki.mu.ne pase. Otrok.mora sprejeti da ima oce novo zeno, da je novo.okolje, naj povem da tudi ocima ne sprejme. Moja otroka sta to.sprejela in.sprejela maceho..ko.so.pri.ocetu ne zahtevajo od njega da so.z.njim.sami, ampak je z njimi vedno maceha. Zanima me kako.bi.bilo ce.bi.z.mozem.imela samo.skupno stan. , kaj.bi.bilo.takrat. Poznam.veliko ljudu,ki.imajo otroke iz prejsne zveze, zivijo normalno skupaj,ne pa tako.kot.pri nas..vsak.posebej.
Drugega kot sprejeti.ne.morem,ampak.to.pomeni da smo.vsak.drugo vik. posebej, sama planiram.vikende, izlete , prakticno kot da bi.bila samska.
Hvala za vase mnenje.
Spoštovani,
preden bi kot svetovalec lahko skupaj z vami iskal tehtne predloge kako zadevo rešiti, bi želel bolje razumeti več vidikov vaše zgodbe:
1. Kakšno je ozadje vašega odnosa z moževim sinom. Iz zapisa je zaznati, da ga malce prezirate in nimate celotnega uvida v njegovo doživljanje (‘Problem je njegov sin’, ‘Sin je edincek’, ‘psihicne tezave, ker to.mi za otroka starega 12 let, ni normalno’). Če boste iz tega vidika bolje razumeli sebe, boste veliko lažje rešili svojo težavo.
2. Kakšna je psihološka struktura moževega sina? Za kakšne vrste in kako resne težave gre? Kaj doživlja? Mu manjka socialnih veščin? Je nekoliko razvajen, mogoče prezaščiten? Kako se počuti v vaši družbi? Ali zaznava kako vi čutite do njega? Če bosta skupaj z možem fanta bolje razumela, bo mož lažje izvajal očetovsko vlogo vi pa vlogo očetove žene. Če boste fanta bolje razumeli, ga boste tudi lažje vzljubili in sprejeli.
3. Kakšna je moževa psihološka struktura? Ali mogoče sina dejansko zavija v vato iz določenih svojih potreb ustreči drugim in se izogibati konfliktom? V tem primeru za sina nastaja določena škoda. Ali je mogoče mož v notranjem konfliktu ali bi ustregel sinu ali vam? Če nekaj v tej smeri drži, bi bilo dobro, da bi on sam okrepil svojo avtonomno pozicijo in se pričel odločati bolj samostojno, neodvisno od pričakovanj drugih. To bi pomenilo tudi, da bi postalo prioriteta kaj je dobro za sina in ne toliko kaj od njega pričakuje ali žena ali sin.
Ko bi na ta način bolje razumeli sebe, moževega sina in moža, bi lahko zastavili strategijo kako zadevo rešiti. Nekatere stvari bi skupaj z možem spremenili, recimo glede logistike kdo kdaj kje biva. Glede nekaterih vidikov bi spremenili lastno interpretacijo in doživljanje. Nekatere vidike bi kompromisno in z razumevanje sprejeli in tolerirali, čeprav bi bila za vas malce neprijetne.
Vse opisano se najbolj elegantno reši, če si z možem uredita nekaj pogovorov z usposobljenim svetovalcem. Podobno lahko zadevo raziščete seveda tudi sami v okviru individualnega svetovanja.
Lep pozdrav,
Uroš Drčić