razširjen votli sistem ledvičke
Pozdravljeni. Se bom kar prikljucila v to temo.
Moj prvi otrok je imel diagnozo podvojen votli sistem leve ledvice in vur 4-5 stopnje. Po dveh hudih pielonefritisih je sledila klasicna operacija. Naj povem da nihce od naju s partnetjem sicer ni imel podobnih tezav.
Sedaj sem v 33.tednu, podrobno spremljana kar se tice plodovih secil. Zanima me, ali se otroku lahko kljub temu, da je iz vseh pregledov razlicnih zdravnikov vse bp, po rojstvu pojavi refluks?
Da bi se ob negativnih preiskavah v nosečnosti (UZ sečil ploda) pojavil refluks kasneje, je zelo malo verjetno. Vsaj ne takšne stopnje, ki bi zahtevala operativno zdravljenje.
Vseeno pa svetujem, da pediatru v porodnišnici omenite to “družinsko obremenitev” in ga prosite za UZ pregled sečil pri novorojenčku.
Srečno,
Hvala. Ravno danes sem prisla z uz spet nekoliko zmedena. Ginekologinja je plod pregledala, votli sistemi so ok. Potem je gledala mehur, ki je bil zelo poln, zato je cakala da otrok lula. Ko je lulal, se je ligicno mehur precej zmanjsal, desni secevod pa je meril 6.3mm ob vhodu v mehur. Je rekla, da je do 6 mm nekje normalno, a nic kaj dosti komentirala. Po vsej kalvariji s prvim otrokom me vsaka najmanjsa stvar prestrasi in se mi tole ne zdi ok. Kaj menite ?
Ko plod lula, se stisnejo mišice mehurja – ob tem se večina urina stisne v sečnico (in ga plod izloči v plodovnico), nekaj pa ga lahko zateče tudi nazaj v sečevode (nižja stopnja “refluksa” je nekaj normalnega). Zato me ne čudi, da je ginekologinja ugotovila širši votli sistem ledvičk (dvomim, da je s 6,3 mm mislila na širino sečevoda, to bi bila kar pomembna razširjenost; verjetno je mislila na ledvični meh – pielon).
Moj nasvet pa ni nič drugačen kot pred tem pregledom – in sicer UZ pregled sečil pri novorojenčku v porodnišnici.
Čim manj skrbi,
Pozdravljeni,
V nosečnosti so sinu že odkrili razširjen votli sistem ledvice…. imel je 2 meseca antibiotik, že dve sxintigrafiji, izključen je bil refluk…. vsi uz so bili sedaj v mejah normale.. januarja je imel v tej ledvici in mehurju psevdomonas bakterijo, 10 dni hospitalizacije in antibiotik… ponovna scintigrafija, ledvici delujeta normalno. Včeraj je imel kontrolo uz ledvic… (razsirjen votli sistem ledvice je bil nazadnje 1,7 cm) razširjen na 4,8 cm… Zdravnica je rekla da se bo še posvetovala ampak da bo potrebna operacija. Bila sem v šoku in v prisotnosti 8 letnega sina nisem želela spraševat kako izgleda operacija ter okrevanje.. Prosim lepo za informacije…
Hvala in lep pozdrav
Maja
Očitno gre za vzrok v motnji odtekanja urina iz ledvičke, ki ne bo minil sam od sebe, z rastjo. Ki je povzročila tudi večanje votlega sistema, ki pa je verjetno “proporcionalno” rasti ledvičk.
Kako bo potekala operacija, pa vam mora razložiti urolog – kirurg, ki jo bo opravil. Za vsako vrsto napakice je tehnika drugačna. Povzetek vseh pa je, da so operacije uspešne in rešijo vašo stisko. Pa čeprav bo nekaj dni bolnišnice zanesljivo stresnih.
Vse dobro želim,