razrednik – ali mora imeti rad svoje učence?
Naš dijak obiskuje 3. letnik neke gimnazije (ni pomembno, katere).
To je umetniška gimnazija in so v razredu pomešani cca. polovica glasbenikov, polovica likovnikov.
Letos so dobili novo razredničarko, ki na vsakem sestanku in ob vsaki priložnosti na glas pove, kako so slabi in kako jih zato ne mara. Da jih ne mara kaže tudi s svojim obnašanjem. Eno polovico razreda hujska proti drugi polovici rzreda, ki naj bi bila po njenem mnenju boljša.Nikoli ni dobre volje. Razreda ne združuje temveč razdvaja.
Zanima me, ali ravnatelj določi profesorju kateri rzred bo VODIL ali se razredniki sami javijo. Zanima me tudi, zakaj tak negativen razrednik ne zamenja razreda. Je to možno? Zakaj še naprej ustvarjati negativne odnose v razredu?
Kakšen smisel ima imeti razrednika, ki ne mara svojih dijakov. V vseh teh mesecih ne slišimo nobene pohvalne besede o naših otrocih, čeprav so naši umetniški otroci v strokovnih predmetih zelo dobri.
Hvalabogu bomo rešeni tega naslednje leto, ko bo otrok končal gimnazijo. Ostane pa grenak občutek…..
Jaz imam svoj razred vedno rada. Lani je maturirala “moja” generacija, pa sem mislila, da do teh letošnjih fazanov pa že ne bom mogla imeti tako dobrega odnosa. Pa so spet moji. Zelo redko sezgodi, da razrednik nima dobrega odnosa z razredom. Saj so vzponi in padci, ampak do svojega razreda imaš vedno posebna čustva. Čudno se mi zdi, da reče, da jih ne mara. ali jih imaš rad ali imaš nevtralen, profesionalen odnos. Navsezadnje si tam zato, da jim pomagaš, tudi red jih ne rabiš imeti. Pod mus, mislim.
kaj pa vem, nisem te stroke. samo se mi zdi da je čist prav če staršem na sestanku pove realno, glavno da se v kriznih trenutkih postavi za njih. hujskanje otroka proti otroku? to pa nikakor ne more bit vredu in sploh ne vem kako bi se neka odrasla oseba lahko spustila na tak nivo. pol ni čudno da ga/je ne jemljejo kot učitelja temeč kot vrstnika in jasno da se pol lahko nad njimi pritožuje, saj je najbrž ne upoštevajo.
Kateri razred dobiš, je odvisno od ravnatelja, vsaj pri nas, mogoče ima kaj besede tudi svetovalna služba. Svoj razred imaš rad, vedno ga zagovarjaš, skušaš v vseh najti nekaj dobrega, ravno tako kot za svoje otroke. Tudi dijaki se do svojega razrednika vedejo drugače kot do ostalih profesorjev, vzpostavi se neka taka nevidna vez.
Verjamem pa, da če je razred zelo konflikten, da tudi razrednik izgubi živce, hujskanja med dijaki pa vsekakor ne podpiram, ne s človeške kot tudi s profesionalne strani.
lp
Pri nas razrednika doloci ravnatelj, potem se pa znajdi. Tudi ce so grozni, imamo pravilo, da jih mora razrednik zagovarjati. Ce so bili dijaki in starsi resnicno in po pravici nezadovoljni z razrednikom, se je ze zgodilo, da so dobili drugega. V tem primeru je treba napisati prosnjo ravnatelju.
Ali je razred sicer v redu? Jaz moje mulce namrec tudi vedno nakurim, pred drugimi pa jih vedno zagovarjam. =)