Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Razpokana zadnjica otroka

Razpokana zadnjica otroka

lep pozdrav

imam hčerko, ki ima razpokano zadnjico, da velikokrat pride do krvi. Ne celo zadnjico temveč samo po sredini – kanalu. Med splovilom in anusom ima živo rdečo razpokano kožo in od anusa dva centimetra naprej, čisto po sredini. Stara je 2 leti in pol in me zanima ali je to možno, da se zgodi zaradi prenapenjanja na školki. Kajti izgleda kot bi nekdo raztegnil kožico tako močno, da bi po sredini počila. Ker je odprtina školjke veliko večja in se skorajda pogrezne vanjo.

Zato jo vsakič ko se polula močno peče. zanima me zakaj bi se to lahko zgodilo in s čim jo lahko namažemo, da se rana zaceli.

hvala že v naprej

polona

Draga Polona,

S precejšnjo zamudo odgovarjam na vaše vprašanje. Upam, da ste med tem obiskali
svojega pediatra in dobili kakšno navodilo. Pri vaši deklici bi lahko šlo za več stvari.
Prva in najbolj verjetna bi bila razpoka ob zadnjični odprtini, ki največkrat nastane zaradi iztrebljanja zelo trdega blata. V vprašanju nisem zasledila, ali je deklica nagnjena k zaprtju ali ne. Če ima težave z zaprtjem, kar pomeni, da ne odvaja blata redno, ampak z pavzami nekaj dni, da se ob tem močno napenja in s težavo iztiska trdo in ostro blato, ki lahko poškoduje kožo ob zadnjični odprtini. Takrat se tudi na površini blata najde nekaj kapljic krvi. Terapija je sledeča: vsekakor morate urediti dekličino prehrano, ki bo vsebovala dovolj tekočine (vode), balastnih snovi (polnozrnata žita, sadje z lupino, zelenjava, kompoti), jogurte s probiotičnimi kulturami (Ego, LCA, Bifidus). Izogibati se morate prehrani, ki povzroča zaprtje (čisti sladkorji, gazirane pijače, bel kruh in izdelki iz bele moke, čokolada, bel riž, banane, korenje). Navaditi jo morate na t.i. redno iztrebljanje ob približno istem času dneva. Lokalno pa lahko uporabljate hladilno mazilo, s katerim namažete predel ob zadnjični odprtini, da zaščitite sluznico. Prav tako je treba deklico po vsaki veliki potrebi umiti z mlačno vodo, nežno osušiti in ponovno namazati s hladilnim mazilom. Druga možnost, zakaj prihaja do poškodbe sluznice v tem predelu, ki ga opisujete, bi bila mehanska poškodba, npr. zaradi praskanja. Bodite pozorni na male gliste ali podančice – majhne bele nitke, ki se zvijajo. Vaš pediater vas lahko napoti v laboratorij na analni bris na podančice. Če je bris pozitiven, vam bo pediater predpisal terapijo.
Tretja možnost pa je, da morate pomisliti tudi na to, kdo otroka neguje v vaši odsotnosti in ali je možno, da bi prihajalo tudi do neljubih dotikov tega predela.

Mislim, da ima vaša hčerka enako težavo kot moja. Ne gre se za težko odvajanje blata ali zaprtost ampak za neko vnetje -ne vem kako naj se pravilno izrazim-kanala ali sredine (med obema ritnicama). Pri tem ni nič prizadeta zadnjična odprtina ampak samo predel pred odprtino in za zadnično odprtino. Pri nas se to velikokrat ponavlja in gre-tako nam je povedala pediatrinja za neko bakterijsko vnetje. Predpisala nam je neko antibiotično mazilo. Z res pogosto higieno in mazanjem smo to odpravili, vendar se hitro pojavi nazaj, pravega vzroka pa pediatrinja ni znala pojasniti.

Če vas zanima ime mazila, se vam oglasim (trenutno ga nimam pri roki in vam ne morem povedati imena).

Upam, da sem vam bila kaj v pomoč.

Naj izkoristim še priliko in lepo pozdravim g Ksenijo Jelenc, pediatrinjo, ki se je odločila, da bo nam mamam po svojih močeh pomagala pri reševanju zdravstvenih težav z našimi malčki.

Lepo pozdravljeni na našem portalu!

Lala

draga Polona!

Prepričana sem, da boš ustrezen odgovor dobila od pediatrinje, a če smem le nekaj povedati glede straniščne školjke. Moj sine (3leta) namreč sedaj ko je “že velik” rad kaka v školjko, a sem kupila tisti pokrov, ki je plilagojen malim ritkam.A si predstavljaš, kako težko bi bilo sedeti na tako preveliki školjki nam odraslim, kaj šele otroku, ki morda še dobro lovi ravnotežje? Pa brez zamere, saj vsi otroci seveda niso enaki.

M.P.

New Report

Close