Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija razpokan jezik?

razpokan jezik?

Pozdravljeni,
moj oče je star 69 let, ima KOBP in je srčni bolnik, tako da jemlje razna zdravila. Danes je opazil, da ima čisto razpokan jezik, brez ran, le globoke brazde v jeziku. Njegova ocena: jezik mu je začel razpadati. Bolečin ni.
Je to lahko posledica jemanja zdravil oz. kaj se pravzaprav z njegovim jezikom dogaja?
Hvala za odgovor in lep dan vam želim, Maja.

Spoštovani!

Nekateri ljudje imajo globlje brazde na jeziku. Temu strokovno rečemo lungua geographica. To ni bolezen, je stanje.
Vaš oče najverjetneje uporablja kortikosteroidne pripravke za lažje dihanje. Ta zdravila povzročijo stanjšanje sluznice v ustih. Tak jezik je imel vaš oče že mnogo let, le da se je sedaj ob teh zdravilih zaradi atrofije to bolj izrazilo.
Lahko ga pomirite, da to ni razpadanje jezika.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam globlje brazde na jeziku in če pijem gazirane pijače ali jem slane jedi me jezik peče in boli…zanima me ali je pri tem stanju(lungua geographica) bolečnina normalna ali je to kaj resnejšega?
To se mi dogaja že dalj časa!

Hvala za odgovor!

Lepo pozdravljeni! Alen

Spoštovani!

Stanje ni nič “resnega”, potrebno je le čim manj dražiti jezik (ne piti – jesti, kar nas draži).

LP IB.

Pozdravljeni!
Tudi jaz imam probleme z jezikom, čeprav se smešno sliši.V začetku leta mi je zobozdravnik spulil zg.D sedmico (osmice nimam). Šestica je tako velika,da z jezikom ves čas drezam in sem si ga po celi strani izsušila. Imam občutek kot da so vsi zobje na D hrapavi in čeljust stiskam in drgnem zobe istočasno pa izsesavam slino.Ves ta čas pa me v grlu žgečka oz.občutek imam kot da mi po jeziku visijo nitke in jih požiram.Zobozdravnik oz. paradontolog mi je pogledal in imam “povečane brbončice”, vzroka nisva ugotovila.Paradontozo imam v začetni fazi in redno obiskujem specialista.
Hvala za nasvet in odgovor, Ksenija

Spoštovani!

Povečane brbončice same posebi niso bolezen, lahko se pa povečajo, če je jezik nadražen – drgnjenje ob zob, suha sluznica, prebavne motnje, kajenje, draženje z raznimi “omakami”… Prava terapija je potrebna le če imamo jasen vzrok oziroma bolezen. Neredko terapija ni potrebna ali smiselna.

LP IB.

Pozdravljeni,
tudi sama imam podobne probleme. Sama sumim, da bi to bila alergija, vendar vas prosim za vašo razlago. Imam pekoč, na prvi tretjini, boleč jezik s kratkimi (pol centimetra in manj)na vzven, rdečimi črticami – brazdami, ki ze zaključijo nekako nagubano in obrobljeno z belo. V enem mesecu je sedaj že tretjič, ki se je to pojavilo. Prvič sem bila bolna (viroza), padla mi je odpornost in sem dobila tudi herpes na ustnicah. Mazala sem se s beby propolisom in je najhujša bolečina po par dneh izginila. Po 10 dneh, se je spet ponovilo, bila sem še malo izčrpana od bolezni in sem mislila, da je to krivo. Sedaj (pred dvema dnevoma) pa se je ponovilo. Zanima me, če je možno, da je to alergija ne neko vrsto hrane (npr. začimbo), saj v službi jem hrano v menzi. Včasih sem imela podoben občutek, ko sem jedla kakšen poseben sir ali pa jajčevce, vendar ne tako izrazit in dolgotrajen.
Mislila sem tudi, da se je herpes preselil na jezik, vendar kot sem iz literature prebrala, naj ne bi to bilo mogoče. Tretja verzija je kakšna bakterijska okužba, vendar se je to kar tako nenadoma ponovilo, ko je bilo že pozdravljeno, pa nisem uporabljala nobenih zdravil. Danes sem preizkusila s Claritine, vendar po nekaj urah ni nobene spremembe. Prosim za pomoč in lep pozdrav!

Spoštovani!

Alergija je možna, ni pa – po tem kar stze napisala – verjetna. Suh, pekoč jezik je pogosta pojava – neredko vzroka nikoli ne najdemo (možne so tudi kemikalije v hrani, posebni virusi, želodčna kislina, pomanjkanje nekaterih vitaminov…).Če se težave vlečejo, pride v poštev pregled pri specialistu za bolezni ust.

LP IB.

POZDRAVLJENI!MENE ZANIMA , ČE JE MOGOČE ZA RAZPOKAN IN PEKOČ JEZIK KRIVA GLIVICA KANDIDA ALI PA PREVEČ KISLINE? HVALA ZA ODGOVOR IN LP

Spoštovani!

Mpožno je in eno in drugo, bolj pogosto pa je kislina. Lahko pa so tudi drugi vzroki – nič nevarni.

LP IB.

Tudi jaz imam zelo globoke brazde v jeziku, kar pa samo po sebi ni problematično, razen v primeru določene hrane oz. pijače.
Tako naprimer velikokrat ne prenesem kakih pakiranih jabolčnih sokov ali pa sploh pomarančnih sokov, ker mi jezik ob strani začne krvavet, najhuje pa je ob uživanju kivija ….ko mi jezik kar malo zateče…..
Pa me zanima ali je to nemara celo rahla alergija na kivi ali morda le občutljivost na kake kisline v tovrstnem sadju ?

Spoštovani!

To je le “reakcija” na kisline v sadju, ponavadi ni alergija.

LP IB.

Pozdravljeni,

tudi jaz imam precej precej “razpokan” jezik. Ob straneh so globoke brazde, točno po sredini jezika pa imam razpoko. Tudi barva mojega jezika ni ravno rožnate, “zdrave” barve, ampak bolj belkaste. Včasih me boli, včasih me peče, včasih pa nič. Ker ne vem kako naj svoj jezik spravim v normalno stanje, sem se obrnila na Vas.
Hvala za Vaš čas in odgovor,
LP N

Spoštovani,

brazda na sredini je pač anatomska varianta.

Ob straneh so prisotni odtisi zob – ponavadi ob zvišanem tonusu mišic jezika (tako kot tudi ostalih mišic v ustih in vratu). Vzrok je psihični stres. Za pekoč jezik je vzrok isti.

Bela plast na jeziku so odluščene celice, ki so normalno prisotne – pri nekaterih več, pri drugih manj. Ob dehidraciji jih je več.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

[/i]Izguba vonja in okusa po preboleli virusni okuzbi! Prosim za vase strokovno mnenje. Hvala za odgovor in l.p. Matjaz

Spoštovani,

Možna vzroka izgube voha po preboleli virusni okužbi sta dva:
– zadebeljena sluznica v nosu in posledično zrak ne pride do stropa nosu, kjer je vohalni predel; pomagajo dekongestivne kapljice v nos 5 dni 3×2 in nosni kortikosteroid vsaj 2-3 tedne
– poškodba vohalnih čutnic; obstaja možnost povrnitve njihovega delovanja – v roku 1 leta.

Pomaga lahko vohalni trening, da vsak dan vsaj 1x povohate močno vonjavo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close