Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Življenje, ah to življenje razpoka na blejskem jezeru – se kdo spomni??

razpoka na blejskem jezeru – se kdo spomni??

Mogoče malce nenavadno vprašanje, pa vendar.

V nedeljo sva s hčerko drsali na blejskem jezeru in me je vprašala, če je res, da se je pred leti (nekako med letoma 1980 in 1984) na ledu pojavila razpoka v obliki popolne sinusne krivulje. Res se je, tudi sama sem jo šla takrat gledat in bila je res neverjetna. Popolna sinusna krivlja s povsem gladkimi robovi! Skoraj čudo. Takrat je bil o tem objavljen članek v Proteusu, vendar, če se prav spomnim, niso znali zadovoljivo odgovoriti na vprašanje, zakaj se je taka razpoka sploh pojavila.
Stvar me je ponovna začela zanimati, zato sem sklenila vprašati, če se kdo spomni te razpoke. Napišite mi kaj!!!

lep pozdrav!
Maja

To se ne spomnim, spomnim se pa hude nesreče, ko sta v jezeru utonili sestrici.

Si kar nisem upala pogledati na ta post, ker sem se bala, da pišeš o tem. Pa vidim, da ne. Na tvojo temo ne znam odgovoriti, me pa zmeraj stisne, ko se spomnim na oni drugi dogodek.

tudi jaz se spomnim tiste nesreče, moji punci sta bili takat majhni in nekajkrat me je na to temo tlačila mora…od takrat dalje grem na led le po temeljitem premisleku.

ravno danes sem malo brskala in našla tisti Proteus, v katerem je bil članek o tej razpoki in sem poskenirala sliko. ne vem pa, kako naj jo prilepim sem gor, da bi jo videli še drugi.

lep pozdrav!

Ej, klikakloka, če ti ni odveč, na forumu Glasba in film obstaja možnost, da prilepiš slikco zraven. Saj vem, da tema ni za tam gor, ampak po mojem nas je več takih, ki bi to razpoko radi videli. Bo Primož na en uč zamižal. :)))
Kaj praviš?

evo, bom to storila takojci zdajci:-))

storjeno!!!!

Res znimivo! Zakaj je pa tako poclo? Se ne ve to, je kaksna teorija…?

V Proteusu so se trudili z razlago, vendar gre bolj za ugibanja. Razlaga je zelo strokovna, zato ti je ne znam ponoviti:-) Podobna razpoka je nastala tudi leta 1935 na bohinjskem jezeru, menda so takrat poslali fotografijo v angleško revjo Nature, kakšen je bl odgovor, pa ne piše. Na netu sem precej brskala, pa nisem našla ničesar podobnega.

Evo, kopiram link, kjer lahko vidite sliko:

Tudi meni je zadeva zanimiva, pa je morda še komu in mu ne bo treba brskati. 😉

Lp, Fortuna.

hm mene pa zanima samo nekej…sem skoraj iz bleda pa mi na misel ne pride da bi stopila na zaledenelo jezero kaj šele da bi drsala…. res neodgovorno dejanje da še svojga otroka potem vlečete gor… mislm da je blo na bledu že kr dost nesreč… kdaj vs bo pamet srečala…

oj pikica!!

Lahko ti rečem samo, da je moj otrok že odrasel in se sam odloča, ali gre na led ali ne. Tudi jaz ne stopim gor, če nisem prepričana. Letos se mi pač zdi dovolj trden za drsanje, drsam se blizu obale (v nasprotju z nekaterimi, ki se drsajo nekaj metrov stran od nezamrznjenega kroga, kjer se zadržjejo race…), ne drsam toliko daleč stran, da me nihče več ne vidi….

Tega, da vlačijo na led majhne otroke, pa tudi jaz ne razumem – pa naj bo led še tako trden. Sama pač grem, če se mi tako zdi, nikdar pa ne bi skušala koga prepričat, naj stopi gor. Vsak naj se odloči sam.

Sem pa ravno danes na bBledu videla primer res neodgovornega dejanja: neki očka je dva otroka postavil na del led, kjer je bila že voda…. sem ga že hotela vprašat, če se ju hoče znebiti.

No, toliko. Upam, da si kaj manj besna name…:-))

hehe sj nism besna nate, besna sm na folk ja k mejhne otroke gor vlač. ne vem izpostavlajo nj sebe če že hočjo otorke nj p pstijo nek na varnem hudo sm brez besed. te nism hotla napadt 🙂

Lp

Klikakloka, postavi vprašanje glede razpoke na blejskem jezeru na spodnjem naslovu:

http://www.kvarkadabra.net

Lep pozdrav,

hvala za nasvet, ampak to sem že storila:-)))
LP

A ste že kej najdl? 🙂

Jst se te slike spomnim, zdej je pa ni več mogoče nikjer najdit na internetu.

Me resno zanima, kako je to ratal

New Report

Close