Najdi forum

razpok bradavic

Tudi midve z mojo lepotičko imava težave z dojenjem. Stara je že skoraj tri tedne in dojenje nama (zlasti mamici) je še vedno vse prej kot v užitek.
Mleka imam že od samega začetka več kot dovolj. Že v porodnišnici (drugi dan) so me začele močno boleti bradavice. Sprva so bile videti hrastave oziroma nekoliko krvave. Šele prvi dan doma sva ugotovili, da je razlog za boleče bradavice med drugim napačno pristavljanje, saj mala spodnje ustnice ni zavihala navzven. Ko sem postala na to pozorna (v sedečem položaju je to lažje), sva zadevo popravili in ustnico od takrat ob vsakem dojenju lepo sprosti in zaviha. Kljub temu je dojenje še naprej ostalo boleče in rane na dojkah vse hujše.
Pred približno dvema tednoma so se na dojkah pojavile razpoke, na vsaki dojki ena večja, ki sta ob stalnem draženju postajali vse globji. Krvavih hrast ni več. Zaradi razpoka je dojenje postalo še večja muka. Bradavice vse od takrat lepo negujem. Pred dojenjem bradavice namažem z linolinom (imam občutek, da nekoliko omili draženje), po dojenju jih pustim na zraku, da se posušijo, nato pa jih namažem še z Bepanthenom Plus. Kljub dvotedenski skrbni negi in prepričanju, da je princeska pravilno pristavljena, pa se stanje ni prav nič izboljšalo (poslabšalo pa sicer tudi ne).
Patronažna sestra nama je v zvezi z dojenjem že veliko svetovala. Tudi po njeni oceni se pravilno pristavljava, razlog za težave pa bi po njenem mnenju lahko bil punčkin jeziček, ki naj bi ga “prehitro zavihala”. Prav tako meni, da so moje bradavičke ultra občutljive. Ob zadnjem obisku (pretekli petek) nama je patronažna sestra svetovala, da na desni dojki (tu je namreč rana globja in bolečine hujše) vsaj 24 ur poskusiva z nastavkom. Mala je imela sprva težave, saj se je zaradi nastavka zelo hitro utrudila in je spila zelo malo. Navajena je namreč na velike količine mleka, ki bolj ali manj brez posebnega napora pritečejo v njena usteca. PO nekaj poskusih se je zadeva popravila in sedaj se že dva dni z desne dojke precej uspešno dojiva z nastavkom. Kljub nastavku pa je dojenje še vedno boleče, prav tako se tudi rana v dveh dneh ni vidno izboljšala.
Ker si resnično želim, da bi nama dojenje steklo in bi z mojo srečo končno lahko uživali, vas leeeepo prosim za pomoč. Ali je po vašem mnenju bolečina v mojem primeru posledica razpoka na bradavicah oziroma je razlog lahko še vedno napačno pristavljanje? Kako dolgo navadno traja, da se razpoke na bradavicah zacelijo oziroma na kakšen način si še lahko pomagava? Ali je po vašem mnenju smiselno nadaljevati dojenje z nastavkom (čeprav se stanje v polnih 48 urah ni vidno izboljšalo) oziroma naj se raje še naprej trudiva brez?

Pozdravljeni, katkacopatka!

Žal mi je, da ste začeli dojiti in po 3t še vedno dojite z bolečinami. Priporočam vam, da se s katero od svetovalk pogovorite po telefonu, morda bo laže in hitreje, vam bom pa pripela še nekaj koristnega branja, če bo kaj v pomoč.

Nanizali ste kar nekaj razlogov za vaše težave; v prodnišnici nepravilno pristavljanje, uvlečena spodnja ustnica: mogoče je, da so se bradavice tako poškodovale, da se zdaj počasneje zdravijo.

Ste imeli/imate še vedno pogosto napete dojke, trši, tog kolobar? Če se otrok prisesa na tog kolobar, je verjetneje, da bo prišlo do poškodb, zato pripročamo, da mati doji pogosteje, da se dojke ne napnejo preveč, da niso trde, lahko si tudi pred podojem nekoliko iztisne, a le, kadar iztiskanje ne boli.

Razpoke – poskusite spremeniti kot dojenja za 90 stopinj, torej tako, da se razpoka ne bo vedno znova odpirala v isti smeri. Če ste zdaj dojili sede, poskusite menjati različne položaje prek dneva, seveda tiste, ki vam bodo ustrezali in ne bo bolelo.

Ali dojenje boli ves čas podoja ali se po prvih potegih bolečina znatno zmanjša? Ali deklica cmoklja, hlasta, “pada” z dojke? Poglejte, ali ima morda kratek (ne seže do ustnice ali prek) ali pa priraščen jeziček (kožico pod njim zelo kratko in priraščeno blizu konice jezička)!

Priporočam vam, da čisti lanolin za doječe matere uporabite po dojenju in večkrat tudi, ko ne dojite. Za 50% dokazano pospešuje celjenje ran. Po podoju naprej natrite s kapljico svojega mleka, pustite, da se posuši na zraku. Če vam Bepanthen nič ne pomaga, ga ne uporabljajte. Enako velja za nastavke, če imate občutek, da ni čisto nič bolje, potem vam jih odsvetujem. Lahko pa seveda kombinirate, kot vam ustreza in kar vas manj boli. Kako točno priporočamo glede nege, je zapisano še tukaj. Poglejte, ali lahko še kaj storite drugače, česar že ne počnete zdaj.
Nega bradavic in pomoč ob bolečih bradavicah:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2375&t=2349
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_7._NEGA_BRADAVIC_1

Dobro je, da se ne slabša! Morda bo še kakšna majhna spremembica pri negi in hkrati menjavanje položajev, celjenje pospešilo. Večina mater, ki imajo težave s poškodbami bradavic, opaža bistveno izboljšanje v drugem mesecu dojenja. Tedaj otročkova usteca in jeziček tudi vsaj toliko zrastejo, da je sesanje tudi za otročka lažje.

Še dve izkušnji, kjer boste morda dobili še nove ideje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4190182 (dolgotrajne bolečine, zgodba neke mamice)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4390802,4396854#msg-4396854 (boli – velike dojke)

O, kako lepo, da ste dobili točne nasvete glede pristavljanja – trdno se jih držite. Morda ne bo škodil še kakšen opis ali video, če je še kaj, kar ste morda pozabili. Ustnice, to že veste. Kaj pa nosek in bradica prižeta k dojki (samo toliko vmes, da lahko otroček diha, seveda)?
Pravilno pristavljanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1983622,1983667#msg-1983667 (daljše)
http://www.lalecheleague.org/FAQ/positioning.html (angl.+fotke)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1983356,1983356#msg-1983356 (video posnetki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977617,1977617#msg-1977617 (zgodba)

Mogoče bi bilo, da ima deklica težave z vihanjem jezička, morda drgne bradavico ali kaj takega… V takih situacijah mamicam priporočamo posebne vaje, ki že v nekaj dneh običajno prinesejo izboljšanje. Težave v prisesavanju dojenčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4291276,4300143#msg-4300143 (pravilno sesanje, vaje)

Kako pogosto se vaša punčka doji, kakšen ritem imata, katkacopatka?

Če vas dojenje boli ves čas in zelo, potem je nekaj narobe: možno je, da je težava še v pristavljanju ali pa, to malo bolj sumum, v tehniki sesanja vaše dojenčice.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Draga Mojca,

še enkrat iz srca hvala za vso pomoč, podporo in spodbudne besede… zares ogromno pomeni… lepo je vedeti, da so še vedno blizu ljudje, ki jim je mar… najlepša hvala, lp, K.

Ni za kaj in hvala vam!

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljena Mojca,

na vas se ponovno obračam po pomoč…dojenje nama namreč s punčko še vedno ne steče…pojavile so se nove težave : (

Po vašem obisku pretekli teden so šle stvari nekaj dni na bolje. Bolečina ob dojenju je nekoliko popustila (na levi dojki skoraj povsem, desna pa je vseskozi še precej boleča), dojili sva se sede, tudi ponudba mleka se je po dnevu oziroma dveh nekako uravnala in mala se je ponovno dojila iz obeh dojk enako, največkrat iz ene dojke na obrok. Ko sem presrečna že skoraj začela uživati v dojenju, pa se je moja princeska pričela ob dojenju zelo nenavadno vesti. Kadar se doji, je namreč zelo nemirna, močno hlasta (mleko zelo hitro teče, to ste opazila tudi sama; poskusili sva tudi tako, da mala v mojem naročju skoraj sedi, pa ne pomaga), zraven cmoklja, stoka, včasih tudi brca, vleče bradavico… Ob vsem tem se ji med sesanjem večkrat tudi močno zaleti, kar je v kombinaciji s polnim noskom (zlasti ponoči) za mamico prava travma, saj včasih ne vem, ali bo sploh še prišla do zraka. Takrat se ustraši tudi sama in zajoka. Ker torej med dojenjem že tako težko diha, nimam srca, da bi jo močno privila k sebi, saj ji s tem zamašim nosek in diha še težje. Če s prsti pritisnem na dojko in ji tako pomagam do zraka, pa mleko teče še hitreje in punčka komaj požira… Zaradi vsega tega imam potem občutek, da se mala dojenja kar boji, če jo tesno privijem k sebi. Ker ji torej največkrat pustim, da sesa, kot želi (jasno pazim vsaj na spodnjo ustnico), so bolečine ob dojenju spet hujše. Kot rečeno še posebej na desni dojki, kjer se tudi rana nekako ne uspe zaceliti, saj je bila očitno precej globoka. Ali to, da se na levi dojki dojiva že skoraj brez bolečin, kljub vsemu pomeni, da je vzrok bolečine na desni obstoječa rana? Ta me namreč boli tudi sicer, če se je dotaknem s prstom. Če bi bil vzrok kaj drugega (npr. način sesanja moje dojenčice), bi me verjetno enako bolela tudi leva dojka… Ali je nemir moje punčke, ki se je v zadnjih dneh pojavil med dojenjem, posledica tega, da sem ob dojenju od vsega začetka tudi sama precej nemirna? Je bolj verjetno, da je ob dojenju nemirna, ker mora požirati tako hitro in težko pride do zraka?

Draga Mojca, če imate za naju še kakšen koristen nasvet ali pa vsaj spodbudno besedo, bom zelo vesela. Upanje, da bova tudi midve kdaj resnično začutili vse radosti dojenja, se namreč zdi vedno manjše : (

Stokrat hvala že vnaprej!

Lep pozdrav,

Katarina

Še tole…

Moje bradavice (zlasti desna) so velikokrat boleče tudi v času “mirovanja”, torej med dvema dojenjema. Bolečina je nenavadna, skeleča, pekoča. Bradavice zelo pečejo tudi, kadar jih sušim na zraku… Na desni dojki imam na kolobarju (ob bradavici) že od vsega začetka bulico v velikosti večjega mozolja, ki je včasih (zlasti, kadar je dojka polna) tudi boleča na dotik. Je rdečkasta (vendar ne bolj kot bradavička), nikoli pa nisem na njej opazila belega ali rumenega vrha. Bulico je opazovala tudi patronažna sestra, pa se ji ni zdela posebej “sumljiva”. Je možno, da bi bil vzrok mojih bolečin (na desni dojki) soor, čeprav značilnih simptomov nisem opazila?

Najlepša hvala in lep pozdrav,
K.

Katarina,

ne skrbite za ponudbo, če dojenčica lepo lula in kaka in je sicer aktivna. Zelo pomembno pa je, da veliko pozornosti še naprej posvečate zdravljenju bradavic.

Če je nemirna na dojki, je morda spet naredila kakšne poškodbe. Morda jo vi na desni dojki teže pristavljate, sta obe tam manj spretni – to je pogost pojav, jaz pri prvem otroku nikakor nisem znala dojiti npr. na levi. Morda je dojka nekoliko drugačna in položaj ne gre tako dobro od rok kot na levi.

Ste poskusili dojiti kje drugje, npr. na kavču in deklico prestavljati kar vzporedno z leve na desno, ne da bi jo obračali?

Cmokljanje bi pripisala kožici pod jezičkom. Več o tem si lahko preberete tukaj. Morda boste našli še kaj, kar vam nisem povedala.
Težave v prisesavanju dojenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4193430 (prekratka kožica pod jezičkom)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4254492 (1t, cmokanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978317,1978317#msg-1978317 (7t, cmokanje
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981855,1982011#msg-1982011 (2m, cmokanje)

Če vleče, ji pridržite glavico, da ne poškoduje bradavice. Morda jo lahko tudi odmaknete, malo počakate in poskusite ponovno pristaviti. Ali cuka bradavico bolj na koncu ali že na začetku podoja?

Ko začutite, da se mleko izlije oz. ko deklica začne bolj požirati, jo dobro opazujte; morda boste lahko predvideli, kdaj ne dohaja več toka mleka in ji pomagali, da se bo za par sekund odmaknila z dojke (nežno ji razprite čeljusti z mezincem), se nadihala in vnovič prisesala. Podložite pleničko, če bodo curki mleka šli morda mimo. Če se ji zaleti, se ustraši, še bolj ša se včasih ustrašimo mamice – vedite, da bo zadihala in da se to dogaja mnogim novorojenčkom.

Ali je prehlajena? Zvečer oz. ko jo kopate, poglejte, da nima v nosku strjene sluzi. Morda lahko pase kravice. Ko dojenček z glavico “rije” po odeji, plenički,… to včasih kar samo prileze na plan. Če čutite, da ne diha dobro, poskusite dojko na vrhu s prstom potisniti malce navzdol, da naredite jamico za nosek. Lahko pa dekličino glavico rahlo potisnete bolj v smeri, da bo gledala navzgor in da bo bradica bliže, čelo rahlo bolj nazaj, nosek pa se bo sprostil. Imate povem prav, da ukrepate, če menite, da težko diha. Morda bo res najbolje, da jo v takih situacijah odmaknete z dojke in nato, ko bo vredu zadihala, spet pristavite. Večja ko bo, manj bo teh težav!

Ni nujno, da sta zelo stisnjeni po celem telesu, vendar bradavica vseeno ne sme biti napeta in izvlečena v tem smislu, da jo deklica vleče k sebi na daljavo, ampak mora biti otroček na kolobar prižet in čim bolj prisesan. Ko vas ne bo bolelo, bo pristavljena dobro. Dojenje ne sme boleti. Če boli, vztrajno iščite drug položaj, drug stol, drugo lego,.. prepričana sem, da vam bo uspelo.

Glede rane: ali menite, da bi lahko bili doma nekaj dni brez nedrčka in blazinic, npr. v gornjem delu bombažne pižame ali majice? Da bi bila dojka čim več na zraku. V blazinicah se te težave teže zdravijo, obstaja pa tudi večja verjetnost glivičnih vnetij, saj imajo glivice rade temno, toplo in vlažno.

Ali vas bradavica peče, srbi in skeli? Vas kdaj zbada v dojkah? Ste opazili, da bi imela deklica v ustih, na sluznici bele obloge (zgolj bel jeziček je lahko od mleka)? Dobro poglejte – včasih so dojenčki z glivicami v ustih lahko nenadoma zelo nemirni. Ima morda trdovraten plenični izpuščaj? Imate vi kakšna vnetja (zanohtnice, glivice na nožnih prstih, nožnično vnetje ipd.)? Če se poškodba bradavic nikakor ne zdravi in opažamo katerega od teh znakov, obstaja tudi možnost, da nam bo pomagalo protiglivično mazilo bolj kot druge kreme.

Način sesanja JE lahko problem samo na eni dojki, torej je tudi možno, da niso glivice in da je nemirna zaradi drugih razlogov; mnogo jih poznamo.

Katarina, sprostite se, opazujte deklico in dojite samo tako, da vam ne bo treba vztrajati v bolečini.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Ja, saj ste mi v dodatku potrdili skelenje in pekoč občutek. Priporočam vam, da greste h ginekologu, osebnem zdravniku ali pediatru, preverite to reč z glivicami in poskusite terapijo z Daktarinom. ule pa več o glivicah. Izogibajte se škrobnate in sladke hkrane, jejte več zelenjave, jabolka in drugo manj sladko sadje…
Glivično vnetje – soor (pri otroku in materi):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2577&t=2571
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_10._ZDRAVLJENJE_GLIVIČNE
http://med.over.net/forum5/read.php?177,4381366 (vse o glivicah, forum Zdravilstvo)

Hm, škoda, ker mi niste bulice pokazali. Lahko, da gre za Montgomeryjevo žlezo lojnico, ki bi se nekoliko vnela? Preverite še tukaj.
Dojenje boli:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979893 (več možnih razlogov)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979893 (vnetje lojnic na kolobarju)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2577&t=2571 (glivično vnetje)

Vsekakor, če se je od obiska patronažne poslabšalo in se ne izboljšuje, pokažite tudi zdravniku. Morda lahko za dodaten obisk prosite tudi patronažno, ki je videla bulico prej.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Živjo Mojca,

najprej najlepša hvala za hiter odziv…

Glede pristavljanja na desno dojko… možno seveda, da sva ne tej strani bolj nerodni,čeprav sama tega ne opazim. Ustka so vedno lepo prisesana, vendar bolečina ostaja. Do včeraj nama je najbolj ustrezal sedeči položaj, bolečine so bile na ta način najmanjše, vendar se ranica ni najbolje celila… zato sem se včeraj zjutraj odločila zamenjati položaj. … in sva poskusili “nogometno žogo”. Že med dojenjem je zelo bolelo, čeprav je bila punčka lepo priključena. Zato sva se kmalu odstavili in nedaljevali v sedečem položaju. Pa vendar očitno prepozno, saj me odtlej dojenje na desni spet bolj boli. Včeraj neznosno, danes pa je morda spet malo bolje… Je možno, da sva rano na novo odprli?Tudi na pogled je bila rana včeraj videti slabša… Meni se namreč še vedno zdi najbolj verjetno, da je razlog za moje bolečine rana… tudi levo dojenje me je namreč bolelo dokler se ranica ni zacelila… Bova poskusili nekaj dni že spet strogo v sedečem položaju, da vidimo, če se bo ranica spet zaprla.
Ja celjenje pa gre res presenetljivo počasi…brez modrčka-težko. Mleko teče v potokih, sem mokra do kolen : ), poleg tega pa punčko težko nosim, ker bradavice tudi ob dotiku zelo bolijo… se bova kljub vsemu trudili. Patronažna mi je nazadnje omenila neke obliže z antibiotikom, ki naj bi po njenih izkušnjah pospešile celjenje. Zadevo poznate? Kaj menite vi?

Nina je nemirna zlasti proti koncu dojenja, na začetku navadno miruje, saj mleko teče tako hitro, da jo povsem “zaposli”. Je možno, da ima takrat, ko postane nemirna, dovolj? Da ni več lačna?

Katarina, kako sta danes z Nino?

Morda se je rana res spet malo odprla. Mogoče je, da je rana vzrok za bolečine, vedno pa pri slabem celjenju rane pomislimo, da gre lahko tudi za glivice. Posebej, če vas bolita, pečeta ali skelita obe bradavici, tudi leva, ki sicer skoraj ni več poškodovana, kajne?

Kaj pa leže, tako da bi bila desna dojka Nini ponujena bodisi kot spodnja ali kot zgornja dojka? No, če je sede najlaže, potem je gotovo to tudi najboljše.

Včasih pomaga, če v modrček pod blazinico damo še bombažni robček. Nekatere matere nosijo tudi posebne prsne školjke v modrčku, ki držijo vsakršno blago stran od bradavice. Vem, drgnjenje ob majico je lahko ZELO neprijetno in boleče.

Morda bo pregled pri zdravniku pomagal. Lahko vam predpiše bodisi protiglivično mazilo, pa boste že v dnevu do dveh videli, kako je s tem – če so glivice, se običajno hitro izboljša. Da , zdravnik vam lahko predpiše še kakšna druga mazila-zdravila (na recept), ki pospešujejo celjenje ran, če bo ocenil, da gre za to. Povejte, da ste Bepanthen že mazali in da ni pomagal. To je pomembna informacija.

Ko postane nemirna jo lahko odmaknete, mogoče ima res tedaj čisto dovolj. Lahko pa poskusite dojiti še na drugi dojki. Dojenje na obeh dojkah vam lahko pomaga tako:
– da bosta dojki vsakič manj napeti in se bo Nina laže prisesala, zato bo bolečina morda za vas manjša
– da bo podoj na vsaki strani lahko krajši in da bo Nina bolj zadovoljna in bo manj časa sesala tedaj, ko je tok mleka bistveno počasnejši in ko je za vas dojenje najmanj prijetno

Seveda nekaterim mamicam ustreza prav nasprotno, dojenje samo na eni dojki pri enem podoju, druga dojka pa “počiva” oz. se ta čas celi. Če pa opazimo, da ti razmaki ne pomagajo k hitrejšemu celjenju, pa morda lahko poskusimo tudi taktiko krajših in učinkovitejših podojev na obeh dojkah.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljena Mojca,

bi rada samo sporočila, da sta se moji bradavički zacelili in nista več boleči : D ne vem prav zagotovo, kaj je najbolj pomagalo, ampak vsekakor to, da sta bili dojki veliko na zraku, gotovo pa tudi zdravilo, ki mi ga je priskrbela patronažna, tj. Fucidin – gre za gazico, ki je prepojena z antibiotikom, tako da sem dojke pred dojenjem spirala s fiziološko raztopino. KO sem začela uporabljati to zdravilo, se je v nekaj denh povsem zacelila tudi razpoka na desni dojki, ki je bila precej globoka in velika. Toliko za informacijo, če bi morda pomagalo še kakšni mamici. Verjetno pa je pomagalo tudi to, da sva z Nino v tem času postali bolj vešči dojenja… čeprav pa dojenje še vedno ni vsak dan isto… še vedno se nama namreč zgodi, da se kakšen dan ne moreva in ne moreva lepo pristaviti, Nina še vedno kdaj cmoklja, pada z dojke (zanimivo, da imava sedaj večkrat težave z levo, ki nama je sprva šla bistveno bolje), spušča bradavičko, se tu pa tam jezi in razburja, pa ne vem vedno zakaj… je pa res, da so vse te težave sedaj, ko ni več bolečin, prava malenkost : D

Še enkrat bi se rada zahvalila za vse vaše nasvete, lepe in spodbudne besede… Želim vam vse dobro, predvsem pa čim manj takšnih tednov, ki vam ne dajo dihati ; )

pozdravček,

Katarina in Ninika

Katarina, se strinjam, antibiotično zdravilo je lahko v pomoč, kadar se rane ne celijo dobro oz. prepočasi in če druge terapije ne pomagajo dovolj. Hvala, gotovo bo vaša izkušnja koristna tudi za druge mamice, zato jo kar kopiram v tematski iskalnik.

Nina je že bolj vešča dojenja, zagotovo, kar olajšuje celjenje ran, njen jeziček je že tudi malo zrastel in ga lahko bolj zavihne, a po drugi strani še vedno opažate, da se včasih kar namatra, da ostane prisesana. Verjetnoo bo z vsakim tednom bolje.

Hvala za dobre želje in lepo bodite!

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljena MOjca,

ponovno se oglašam, tokrat z novim vprašanjem. Midve z Nino se (odkar so se bradavičke zacelile) pridno dojiva. Morda celo preveč pridno : ) Moja dilema je namreč malce nenavadna – na tem forumu vsaj nisem našla podobne težave…

Odkar je torej dojenje steklo, je moja Nina ves čas lačna. Dojiva se že ves čas (in še vedno) na dve uri, čeprav bo konec meseca (25. 3.) dopolnila že tri mesece. Podoji so sicer zelo kratki (5-8 minut), vendar mleko zelo hitro in v velikih količinah teče (to lahko opazim po njenem blaznem in hitrem požiranju). Glede na navedeno bi človek najprej pomislil, da vselej poje premalo in je zato čez dve uri ponovno lačna, pa kljub temu po mojem ni tako. Njena teža namreč vztrajno raste, kar me je pričelo malce skrbeti… Pri dveh mesecih in pol namreč moja punčka tehta že skoraj 7 kg, kar je že podvojena porodna teža (3480).

Zanima me, ali bi bilo v najinem primeru kljub vsemu treba nekoliko “uravnati” povpraševanje in čas med podoji nekako podaljšati na vsaj tri ure… Bojim se namreč, da takšna pretirana teža tudi za dojenčka ne more biti posebej dobra… Kakšno je vaše mnenje v zvezi s tem? Sama sem doslej Nini ponudila dojko vsakič, ko se mi je zdela lačna (jok, cmihanje, obračanje glavice), to pa je bilo praviloma na dve uri, razen ponoči, ko zdrži tri ali celo štiri ure. Dlje zdrži tudi zunaj, kjer v vozičku bolj trdno zaspi in se praviloma zbudi zaradi lakote šele čez tri štiri ure…

Najlepša hvala za vaše mnenje,

pozdravček, Katarina

Katarina, živjo!

Pravite, da je vaša skoraj 3m Nina, nenehno lačna. No, jaz bom napisala, da bi se Nina nenehno dojila. Ali je lačna? Morda je, morda pa želi le veliko sesati, razlogi pa bi lahko bili različni ali celo več jih lahko vpliva na otrokovo potrebo po več sesanja.

Doji se na 2h. S tem ni čisto nič narobe, Katarina. Pričakovanja, kako se bo otrok dojil, so družbeno pogojena in družba pritiska s svojimi napotki, da zdaj bi bil že čas, da se dojenje razmakne, da mora otrok zdržati dlje. Ah, kako lepo bi bilo, če bi to držali. Pa gre žal le za nerealna pričakovanja. In ker ljudje temu verjamejo, vse dojenčke sodijo po tistih, ki se podobno kot odrasli želijo in zmorejo hraniti na 3h. Mnogim pa to ne ustreza, niti potem, ko že lepo jedo GH, morda nimajo takega reda in urnika, temveč se dojijo po potrebi in tudi pač glede na dnevno dogajanje ali prisotnost matere.

Za Nino je razmak 2h očitno vredu. Če bi dojenje pospešila, bi najbrž to bil lahko poskok v rasiti, če pa razmaka ne poveča, pa lahko sklepava, da na 2h rabi morda dojenje ne le zaradi hrane, ampak tudi zaradi žeje (imate zelo toplo v stanovanju?), telesne bližine, uspavanja, umirjanja…

V resni literaturi in raziskavah nikjer ne boste zasledili urnika, na koliko časa se mora dojenček dojiti. Govorimo le o tem, da večina rabi vsaj 8-12 podojev v 24h, nekateri tudi precej več, drugi pa lahko manj, če jim ustreza in dobro napredujejo.

Ali lahko kaj naredite, da bi vseeno podaljšala razmak, ker bi vam bilo morda tako laže organizirati dan, sprehode, urediti gospodinjstvo? No, lahko poskrbite, da vedno ponudite obe dojki ali dvakrat vsako, s čimer podaljšate podoj in morda tako Nina popije več zadnjega mleka – če se bo seveda s tem strinjala. Lahko jo dlje dojite ob uspavanju.

Ker je teža čisto ok, potem zagotovo ne poje premalo in ne gre zato, da bi bila po podoju lačna ali da bi se slabo nahranila. Dobro hranjen otrok in otrok, ki zdrži 3h med podojem, to nima čisto nič skupnega! Le tempo na 2h ji očitno zelo ustreza.

Pravite, da je v 2,5m pridobila skoraj 3,5kg. To je krasno in kaže, da jo odlično dojite!!! Čestitke. Preveč? Dojen otrok se ne more preveč zrediti, hranjen s prilagojenim mlekom pa se lahko. Kar brez skrbi, zgornja meja utemeljeno ni potrebna, argumente pa vam takoj pripnem. Za Nino, ki je polno dojena, je 3,5kg povsem lepo in dobro.

Torej ne, ni vam treba zaradi teže postavljati ji urnika. Zdi se mi povsem značilno sesanje. Ko je budna malo večkrat, ko spi pa malo dlje potegne.

Pretežek otrok?
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=980&t=980 (se dojen otrok lahko preveč zredi)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=247&t=247 (prek 7kg pri 3m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=378&t=378 (prek 7kg pri 2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979695 (prek 6kg pri 2m)

Še tukaj:
O redu in urniku (razmaki med dojenjem):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1675&t=1675
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1725&t=1725
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981859 (dojenje na 3h?)

In dobri članki, predvsem tretji vam bo morda zanimiv v tej povezavi:
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643
Miti o dojenju: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978480,1978489#msg-1978489
Umetnost dojenja v naši kulturi: http://med.over.net/forum5/read.php?11,141876,142069#msg-142069

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Draga Mojca,

najlepša hvala že spet!!! Super ste!!!

Lp, Katarina in Nina

New Report

Close